Čtvrtek 16. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Letošní zimu v Česku přežilo víc včelstev než v předešlých letech

15.05.2024 - Letošní zimu v Česku přežilo víc včelstev než v...

Počasí

16.05.2024 - Čtvrtek

Teplota: 21 / 12 - PoloJasno

17.05.2024 - Pátek

Teplota: 16 / 12 - obcasny-Déšť

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

01. května 2024 - 10:24

Zpět na seznam článků

Slavnostní předání proběhlo v úterý 30. dubna

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Na ulici Tunklova, kde mají místní hasiči svou zbrojnici, se na tuto významnou událost sjelo mnoho významných hostů. Olomoucký kraj reprezentovali hejtman Josef Suchánek a jeho náměstek Jan Šafařík, za Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje se dostavili ředitel územního odboru Šumperk Karel Ondruch a velitel požární stanice Zábřeh Filip Večeřa. Až ze Slovenska dorazila delegace hasičů z partnerského města Handlová v čele s poslancem Ľubošem Oswaldem.

V neposlední řadě přijali pozvání duchovní všech zábřežských křesťanských církví, kteří přijeli novou cisternu hasičům požehnat. „Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Zábřeh je nepostradatelnou oporou profesionálních hasičů a musí být vybavena technikou splňující náročné požadavky. Dobrovolným hasičům a jejich rodinám patří velké poděkování,“ řekl úvodem při předání vozidla hasičům starosta František John.

Doposud k zásahům vyjížděla místní patnáctičlenná jednotka hasičů v cisternové automobilové stříkačce DENNIS RAPIER. Z důvodu jejího opotřebení a již nevyhovujících technických a konstrukčních parametrů byla pořízena nová prvovýjezdová cisterna, která zvýší akceschopnost jednotky zařazené dle plošného pokrytí Olomouckého kraje do kategorie JPO II.

Velitel hasičů se novému vozu postaral o originální entrée. Při otevření garáže hasičské zbrojnice vyšel oblak dýmu a z něj vyjela historická hasičská stříkačka z roku 1895. Hasiči si ji zapůjčili od kolegů Václavova, místní části Zábřeha. Na druhý pokus už se všichni přítomní dočkali uvedení té pravé, nové hasičské cisterny. 

Hasiči ji veřejnosti představí během Dne otevřených dveří v hasičské zbrojnici, který se koná v rámci prvomájových oslav. Jeho přednosti byly nedávno prezentovány ve videoklipu, který se stal virálním hitem na sociálních sítích města. Velitel hasičů a místostarosta města Josef Klimek v něm ztvárnil hlavní roli. „Město Zábřeh podporuje činnost dobrovolných hasičů dlouhodobě a aktivně přispívá k modernizaci jejich vybavení a techniky. V posledních letech získala jednotka zázemí v nových prostorách na ulici Tunklova, poté k nim bylo dobudováno sociální zázemí a šatny pro členy jednotky. Dále byl zakoupen velitelský automobil Ford Ranger, proudnice, hasičské zásahové obleky a uniformy i nové bateriové hydraulické vyprošťovací zařízení. Nejnovějším přírůstkem je právě slavnostně předávaná cisterna,“ vyjmenoval velitel jednotky Josef Klimek s tím, že každou z investic dotačně podpořil Olomoucký kraj. 

Nová moderní cisterna doplnila vozový park Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Zábřeh. Cisternu na podvozku SCANIA za 8,8 milionu korun zakoupilo pro místní jednotku město Zábřeh. Na její pořízení přispělo Ministerstvo vnitra částkou 2,5 milionu korun a Olomoucký kraj 300 tisíci korunami.

FOTOREPORTÁŽ: Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

Autor: red., L. Mahdalová, zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu    zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Krajská soutěž mladých včelařů

Krajská soutěž mladých včelařů

V Jeseníku jich soutěžilo třicet čtyři

Grafenový inkoust pro levný a dostupný tisk senzorů

Grafenový inkoust pro levný a dostupný tisk senzorů

Využili jako první vědci z UP Olomouc

Job Shadowing na Pětce

Job Shadowing na Pětce

Malá reportáž z V. ZŠ

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.