Spojené arabské emiráty a Ukrajina uzavřely jednání o dvoustranné obchodní dohodě k posílení obchodních vztahů

Přidat na Seznam.cz

Ukrajina a Spojené arabské emiráty uzavřely dvoustrannou obchodní dohodu zaměřenou na posílení investičních a obchodních vztahů, jak 29. dubna oznámilo ukrajinské ministerstvo hospodářství. Informují o tom deníky The Kyiv Independent a Al-monitor.

Dohoda, kterou 26. dubna v Abú Zabí podepsali ministrynšě hospodářství Julija Svyrydenko a ministr zahraničního obchodu SAE Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, je považována za významný krok k posílení hospodářských vazeb mezi oběma zeměmi.

Svyrydenko zdůraznila, že dohoda nejen usnadňuje přístup Ukrajiny na trh Emirátů, ale slouží také jako brána na globální trh, vzhledem k postavení SAE jako významného obchodního, hospodářského a finančního centra.

„Dohoda pomůže zlepšit obchodní podmínky mezi Ukrajinou a SAE, zvýšit objem zboží a služeb snížením celních bariér a podnítit investiční spolupráci mezi oběma zeměmi,“ poznamenala Svyrydenko.

Al Zeyoudi vyzdvihl roli Ukrajiny jako důležitého spojení pro vývoz SAE do Evropy a zásadního zdroje pro dovoz související s potravinovou bezpečností.

Agentura Bloomberg popsala tento pakt jako součást strategie SAE pro rozšíření zahraničního obchodu s neropnými produkty, který má podle ukrajinského ministerstva hospodářství významný potenciál pro zvýšení ukrajinského HDP o 0,1 % ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.

Očekává se, že dohoda bude přínosem zejména pro odvětví, jako je doprava, metalurgie a výroba potravin, dodalo ministerstvo.

Zdroj: The Kyiv Independent, Al-monitor