Dubnové aktuality ze světa běhu

Dubnové aktuality ze světa běhu

První domácí šampionáty v půlmaratonu a na 10 000 metrů, první mistrovství republiky v orientačním běhu i skyrunningu. Rekordní Pražský půlmaraton, co se týče času, počtu závodníků a snad i teploty, a spousta domácích i zahraničních závodů. Takový byl běžecký duben 2024. Pojďme se na některé závody a události podívat podrobněji.

Silniční závody

Pražský půlmaraton, tradiční otevírák půlmaratonských závodů a první závod sezony z dílny RunCzech, se letos běžel první dubnovou sobotu. Na závodníky čekalo nezvykle teplé počasí, které zcela jistě ovlivnilo cílové časy a navíc pro některé běžce připravilo přímo pekelné podmínky. I přesto se však letos přepisoval traťový rekord. Postaral se o to úřadující mistr světa Sabastian Sawe z Keni, který cílovou pásku protnul v čase 58:24, čímž dosáhl i svého osobního maxima. V ženách zvítězila Etiopanka Gete Teklemichael v čase 1:08. Mezi Čechy obhájil své vítězství z loňska Patrik Vebr s časem 1:06:06 (rozhovor s Patrikem si můžete přečíst na našich stránkách), druhý Jiří Homoláč za ním zaostal o 21 sekund, na třetím místě pak skončil Martin Zajíc s časem 1:08:27. Mezi ženami zvítězila s přehledem Tereza Hrochová (1:14:19), druhá doběhla triatlonistka Barbora Besperát (1:17:23) a třetí zkušená Barbora Jíšová (1:18:58).

MČR v půlmaratonu

Hned o týden později hostily Pardubice na tradičním Vinařském půlmaratonu mistrovství republiky v této distanci. Závodilo se opět za velmi teplého počasí, navíc se startem až ve 14 hodin, takže mnozí závodníci dobíhali skutečně vyčerpaní. V ženách potvrdila své kvality Tereza Hrochová, která si na závod, stejně jako o týden dřív do Prahy, odskočila z italského Melaga, kde se dlouhodobě připravuje na olympijský maraton. Svěřenkyně Vladimíra Bartůňka se stala mistryní republiky na této distanci již počtvrté, letos s časem 1:13:44. Druhá doběhla při svém půlmaratonském debutu Barbora Lampová (1:17:57), třetí zkušená vrchařka Hana Švestková-Stružková, která si svým časem 1:18:40 výrazně posunula osobní maximum.

V mužích byl souboj napínavější, plzeňský Vladimír Marčík se dlouho přetahoval o vedení se zkušeným Jiřím Homoláčem, ve druhé polovině ale Vladimír Marčík získal náskok a udržel si ho až do cíle, kterým proběhl v čase 1:06:24, a získal tak svůj první půlmaratonský titul. Druhý Jiří Homoláč za ním nakonec zaostal o necelou minutu (1:07:12). O bronz se bojovalo až do posledních metrů a nakonec jej pro sebe získal Viktor Šinágl (1:09:20).

MČR na 10 000 metrů

Poslední dubnovou sobotu se v Holešově, opět za velmi teplého počasí, běželo mistrovství republiky na 10 000 metrů. V ženách získala již svůj osmý titul na této trati Moira Stewartová v nejlepším letošním čase (33:18.05). Druhá doběhla zkušená Simona Vrzalová, která se na 10kilometrovou trať vrátila po dlouhých 14 letech (34:22.31), třetí skončila Barbora Lampová v novém osobním rekordu 34:40.84.

V mužích obhájil své vítězství z předchozích dvou let Martin Zajíc (29:52.34), který tím potvrdil svoji dominanci na této trati. Druhý skončil Vladimír Marčík (30:13.47) a na třetím místě doběhl mladý Lukáš Chwistek (30:48.71), pro něhož to je první medaile mezi dospělými.

Orientační běh

I orientační běžci již za sebou mají první letošní vrchol sezony, a to mistrovství republiky v nočním orientačním běhu. Oddíl SK OB Ostrava pozval závodníky do svého na vegetaci značně bujného okolí. V hlavní dámské kategorii zvítězila dlouholetá reprezentantka Denisa Kosová, která téměř 9 km dlouhou trať s 310 m převýšení zvládla za 69:56 a jako jediná se dostala pod hranici 70 min. Druhá skončila pardubická Jana Peterová s odstupem 2 minut, třetí Barbora Chaloupská za ní zaostala o necelých 30 s. Na muže čekala trať s parametry 12 km a 460 m převýšení, se kterou si nejrychleji poradil zkušený reprezentant Miloš Nykodým. Za ním doběhl s odstupem téměř 5 minut Jonáš Hubáček, třetí skončil mladý Tomáš Líma s odstupem další téměř 4,5 minuty.

Další den na závodníky ještě čekalo úvodní kolo celostátního žebříčku, kde v ženách opět zvítězila Denisa Kosová a v mužích si pak dvojice Jonáš Hubáček – Miloš Nykodým vyměnila pořadí.

O tom, že orientační běžci umí běhat rychle a konkurovat i v hladkých bězích, svědčí výkon švýcarského reprezentanta Matthiase Kyburze, který se na maratonu v Paříži kvalifikoval na letošní olympijské hry s časem 2:07:44.

Istria 100 by UTMB

Závodní sezona se již naplno rozběhla také trailovým běžcům. První dubnový víkend patřil závodům na Istrii, kde jsou v nabídce tratě od 20 do 160 km a kam se ročně vypravuje také početná skupina našich závodníků. A bývají často vidět na čele výsledkových listin. Na královské stomílové trase zvítězil při své premiéře na takto dlouhé trati zkušený reprezentant Marek Causidis. Rozhovor s Márou připravujeme a můžete se na něj v dohledné době těšit na našich stránkách. Druhý skončil taktéž Čech Honza Procházka s přibližně půlhodinovým odstupem, na třetím místě skončil Fin Juuso Simpanen.

Ještěd Skyrace

V polovině dubna se pod Ještěd sjeli čeští skyrunneři na svůj tradiční otvírák sezony. V mužích byl souboj mezi prvními třemi závodníky poměrně napínavý až téměř do konce, nakonec zvítězil Michal Šmahel, který si tratí dlouhou 22 km a s 1 390 metry převýšení poradil za 1:51:51. Druhý Tomáš Hudec za ním zaostal o 30 s, třetí Tomáš Maceček pak o další minutu a půl. V ženách zvítězila naprosto suverénně Barbora Macurová, která se vrátila po zdravotní pauza a potvrdila, že v kopcích to stále umí. S časem 2:08:56 se umístila celkově 8. Druhá skončila Barbora Jíšová (2:14:15), která ukázala, že umí nejen na silnici, ale i v kopcích, třetí pak doběhla Jana Juračková (2:22:51).

Perun Skymaraton

Jestliže na Ještědu panovaly vzhledem k téměř letním teplotám poměrně příznivé podmínky, o prvním letošním skyrunningovém mistrovství se toto říci rozhodně nedá. Perun Skymarathon se konal po tříleté odmlce a na závodníky čekala náročná trať okořeněná o zbytky sněhu z nadílky, která zde v týdnu před závodem připadla. V ženách zvítězila Anna Straková. Zkušená reprezentantka se s parametry 41 km a 3 400 metrů převýšení vypořádala v čase 5:32, druhá skončila letošní vítězka LH24 Katka Klepáčová a třetí doběhla Pavla Hornická. V mužích zvítězil slovenský závodník Martin Blahušiak s časem 4:44, mistrem ČR se pak stal Pavel Cimbálník, který doběhl s 10minutovým odstupem, druhý mezi Čechy skončil Jakub Uherek a třetí zkušený Pavel Brýdl.

Anna Straková vítězka mistrovtsví světa veteránů ve skyrunningu

Naše dlouholetá úspěšná reprezentantka, účastnice olympijských her, dokazuje, že jí to běhá stále velmi dobře. Letos získala již podruhé v řadě titul mistryně světa ve skyrunningu na mistrovství světa masters. Letošní šampionát se konal v Portugalsku a Anka doběhla mezi ženami celkově těsně druhá.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: