Hlavní obsah

Nemusí stát desetitisíce. Lákadla cenově dostupných smartphonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci zpravidla dávají na odiv své vlajkové modely. Je to logické, obsahují ty nejvýkonnější součástky, nejlepší fotoaparáty a zpravidla i pokrokové technologie. V záplavě všech superlativů by se mohlo zdát, že levnější přístroje si koupí jen někdo, kdo má do peněženky hluboko. Není to ale tak úplně pravda.

Představení smartphonu Nothing Phone 2a.Video: archív výrobce

 
Článek

I u levnějších mobilů se totiž potkáváme s přednostmi, které dříve byly výsadou jen vlajkových lodí. To je i případ novinky Nothing Phone (2a), která nabízí dostatek výkonu pro hraní her, má dvakrát rychlejší nabíjení než nejnovější iPhone 15 Pro a navíc i unikátní design.

Dominantním prvkem zadní strany je duální fotoaparát, díky němuž telefon vypadá, jako kdyby měl oči. Fotoaparáty obklopují svítící proužky, které nejsou pouze na efekt. Informují o stavu nabití, poslouží jako notifikační dioda pro hovory či ukážou, kolik času ještě na minutce zbývá.

Vzhledem k tomu, že jde o telefon střední třídy, působí zajímavým dojmem také nabízená výbava. Srdcem novinky je procesor Dimensity 7200 Pro od Mediateku postavený na 4nm technologii. Osmijádrový čip dokáže běžet při frekvenci až 2,8 GHz. V praxi má tak Phone (2a) o 13 % vyšší výkon a o 16 % lepší účinnost, než měl původní Phone (1).

Foto: archív výrobce

Nothing Phone (2a)

Ušetřit, nebo připlatit? Samsung láká na cenově dostupné mobily

Mobil

Akumulátor s kapacitou 5000 mAh by měl nabídnout až dvoudenní výdrž. Výrobce přitom slibuje, že i po třech letech každodenního používání si baterie udrží více než 90 % své kapacity, což bohužel není u levných smartphonů vůbec standardem. Nechybí ani rychlé 45W nabíjení, díky kterému se telefon dobije na 50 % kapacity za pouhých 20 minut.

Displej nabízí úhlopříčku 6,7 palce a rychlou obnovovací frekvenci 120 Hz, což se hodí především při hraní her. Vyzdvihnout si zaslouží také tenké rámečky okolo dotykové plochy, ve všech směrech mají pouze 2,1 mm. Poměr displeje k tělu telefonu tak činí výborných 91,65 %.

Na zadní straně je umístěna dvojice 50megapixelových fotoaparátů, která se chlubí celou řadou pokročilých algoritmů pro kvalitnější momentky. Přední fotoaparát pak nabízí rozlišení 32 MPx.

Phone (2a) staví na operačním systému Android 14 s grafickou nadstavbou Nothing OS 2.5, díky které si výrobce upravil uživatelské prostředí k obrazu svému. V praxi telefon funguje velmi svižně a bez jakýchkoliv prodlev. Výrobce slibuje tříletou podporu hlavních systémových aktualizací a čtyřletou v případě čtvrtletních bezpečnostních aktualizací.

Novinka se nabízí v obchodech v černém a bílém provedení, a to v kapacitách 8 GB/128 GB či 12 GB/256 GB. Provedení s menší pamětí vyjde na 7999 Kč, za větší pak případní zájemci zaplatí 8999 Kč.

Foto: archív výrobce

Nothing Phone (2a)

Voda nevadí

Za méně než deset tisíc korun se nabízí také novinka od jihokorejského Samsungu, smartphone Galaxy A35 5G. Provedení 6 GB/128 GB vyjde případné zájemce na 9499 Kč, verze 8 GB/256 GB je pak o 1500 korun dražší. Také tento model se chlubí prvky, které byly donedávna typické pro prémiové smartphony.

Řeč je například o zvýšené odolnosti proti vodě a prachu, která stále ještě není u mobilů střední třídy standardem. Díky certifikaci IP67 je možné telefon používat klidně i pod vodou v hloubce jednoho metru po dobu 30 minut. Zatímco většina telefonů střední třídy má plastová záda, pětatřicítka se chlubí odolným sklem Gorilla Glass Victus.

Výrobce také láká na nadstandardně dlouhou podporu. Každý uživatel získá garanci čtyř budoucích generací operačního systému Android a uživatelského rozhraní One UI a zároveň pět let bezpečnostních aktualizací, což výrazně prodlužuje bezpečnost zařízení.

Nová řada mobilních telefonů Samsung Galaxy A.Video: Novinky

Rozhodně tedy neplatí, že levnější telefon byste si museli kupovat na kratší dobu než v případě vlajkových lodí kvůli omezené podpoře.

Galaxy A35 5G má displej s úhlopříčkou 6,6 palce a full HD rozlišením. Především hráče potěší i vysoká obnovovací frekvence 120 Hz. Čipset Exynos 1460 nabídne dostatek výkonu i pro hraní her.

Novinka má tři fotoaparáty: hlavní 50MPx (f1,8), ultraširokoúhlý 8MPx (f2,2) a pětimegapixelové makro (f2,4). Rozlišení čelního fotoaparátu, který se už nenachází v průstřelu, činí na 13 MPx (f2,2). Výrobce se chlubí u fotoaparátů i celou řadou pokročilých technologií. Mezi ně patří například optický stabilizátor (OIS) a digitální stabilizátor videa (VDIS).

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy A55 5G a Samsung Galaxy A35 5G.

Snadné opravy

Za 5290 Kč je aktuálně možné koupit Nokii G42 5G. Největším lákadlem tohoto modelu je snadná opravitelnost, čehož bylo dosaženo díky úzké spolupráci s firmou iFixit. Konstrukce telefonu byla tedy už od prvního šroubku navržena tak, aby majitelé mohli ty nejčastější opravy provádět doma sami doslova během pár minut.

Jednoduše si tak lze vyměnit například poškozený displej, ohnutý nabíjecí konektor nebo baterii s nízkou kondicí. Jednotlivé díly jsou totiž jako skládačka, když se poškodí, vyměníte je za jiný. A patrně není potřeba dodávat, že doma to vyjde citelně levněji než v servisu.

Díky partnerství s iFixitem mají majitelé přístup nejen k náhradním dílům, ale také ke všem nezbytným návodům, s jejichž pomocí si s výměnou poradí i technicky méně zruční jedinci. Kromě náhradních dílů lze získat i potřebné náčiní pro opravu. Návody jsou k dispozici v angličtině, němčině a francouzštině. Čeština v nabídce bohužel chybí.

Představení smartphonu Nokia G42 5G.Video: archív výrobce

Lákadel má ale tento model více. Nokia G42 5G je vybavena procesorem Qualcomm Snapdrago 480+ 5G, který nabízí v dané cenové kategorii poměrně solidní výkon a hlavně na rozdíl od dříve odhaleného modelu G22 přidává podporu pro rychlé 5G sítě.

Procesoru pomáhá 6 GB operační paměti, kterou si lze navíc virtuálně o další 2 GB rozšířit. Pro všechny aplikace, fotky nebo videa je připraveno velkorysé uložiště o kapacitě 128 GB.

Hlavní fotoaparát s 50MPx rozlišením je navíc obohacen o některé funkce, které byly doposud výsadou pouze vyšší řady Nokia X. Aplikaci fotoaparát nechybí ani nový noční režim, režim stativu nebo funkce Dual Sight, která se stará o možnost focení nebo natáčení z předního i zadního fotoaparátu zároveň.

Nokia G42 má záda vyrobená ze 65 % z recyklovaného plastu, na kterém nezůstávají žádné otisky prstů. Konstrukce přitom nabízí zvýšenou odolnost podle normy IP52, není tedy úplně vodotěsná, ale telefonu nevadí padající voda.

Vyzdvihnout si zaslouží také až třídenní výdrž na jedno nabití, což je zásluha akumulátoru o kapacitě 5000 mAh.

Foto: archív výrobce

Nokia G42 5G

Nejlevnější 5G

Jedním z cenově nejdostupnějších telefonů s 5G připojením je v současnosti Motorola Moto G34 5G, pořídit se dá už za 3577 Kč. Za nižní ceny se totiž aktuálně nabízejí už jen výběhové modely, které jsou na trhu již delší dobu – v některých případech klidně i několik let.

Samozřejmě svou výbavou patří novinka také k základu nabídky, avšak několika parametry překvapí. Řeč je například o 6,5palcovém displeji. Ten sice nabízí – podobně jako další chytré telefony v této cenové třídě – pouze HD+ rozlišení, ale pochlubí se vyšší obnovovací frekvencí 120 Hz. Obraz díky tomu bude při sledování videí i hraní her plynulejší.

Navzdory nižší cenové třídě jsou součástí výbavy stereo reproduktory s technologií Dolby Atmos, takové přitom často nenalezneme ani u smartphonů, které jsou klidně i o několik tisíc korun dražší.

Představení smartphonu Motorola Moto G34 5G.Video: archiv výrobce

Akumulátor s kapacitou 5000 mAh je v dané cenové třídě také nadprůměrný, s ohledem na nabízený výkon by tak neměl být problém dosáhnout v praxi dvoudenní výdrže. Záležet samozřejmě bude také na způsobu použití. Pokud budete nonstop sledovat videa či hrát hry, přístroj se pravděpodobně vybije za méně než půl dne.

Výrobce se nicméně u tohoto modelu chlubí i rychlým nabíjením TurboPower 18, díky kterému byste už po pár minutách v nabíječce měli být schopni prodloužit výdrž baterie o několik hodin.

Srdcem telefonu je čip Snapdragon 695 5G, který dostal do vínku hned 8 GB operační paměti. Interní úložiště dosahuje kapacity 128 GB a je možné jej rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Vše pracuje pod operačním systémem Android 14.

Vyzdvihnout si zaslouží také poměrně líbivý vzhled modelu Moto g34 5G. V dané cenové třídě jsou rámečky okolo displeje poměrně tenké, poměr obrazovky vůči tělu činí 85 %. Rovné bočnice přecházejí v matnou zadní část. K mání bude i speciální edice s veganskou kůží. Vybírat je jinak možné mezi barvami Charcoal Black, Ice Blue a Ocean Green.

Na zadní straně se kromě 50megapixelového hlavního fotoaparátu nachází ještě druhý makro objektiv. Vepředu je pak 16megapixelová selfie kamera.

Foto: archiv výrobce

Moto g34 5G

Není to žádná věda. Jak správně nalepit ochranné sklo na mobil?

Testy

Související články

Apple už nekraluje trhu chytrých telefonů

Společnost Apple se na konci loňského roku vyhoupla do čela žebříčku výrobců, kteří prodávají nejvíce chytrých telefonů. Kralovat však vydržela pouze jedno...

Výběr článků

Načítám