Češi vítají vstup do EU, Staroměstské náměstí 1. května 2004 | Foto: René Volfík | Zdroj: ČTK

Detailní vzhled do společnosti.
Jak vnímají Češi EU po 20 letech členství, ukazuje projekt Rozděleni Evropou

Praha | Anna Urbanová |

Čtěte celý článek

Česko se přesně před 20 lety připojilo k Evropské unii. Společnost je vůči EU nadále skeptická a moc jí nerozumí. Možnost referenda a odchodu z Unie ale není na stole. Po dvou dekádách rozdělují evropská témata Čechy do šesti skupin, vychází z unikátního výzkumu pro Český rozhlas. Data analytického ústavu STEM ukazují, jak se do vztahu promítají krize, jestli cítí sounáležitost, nebo jak EU vnímají mladí.

Prvotní optimismus a dobrou náladu ve vztahu k Evropské unii 20 letech členství následovala četná zaškobrtnutí. Aktuálně na Unii Češi nahlíží skrze filtr: jsem vítěz, nebo poražený? Daří se mi díky ní lépe, anebo kvůli EU hůře?

Sociologové STEM odhalili v české společnosti šest skupin: Euronadšence, Příznivce, Vlažné příznivce, Nejisté, Odpůrce a Skalní odpůrce.

Evropská unie je v Česku vnímána jako problematická značka s politickým přívlastkem, která dokáže společnost spíše více rozdělit. Naproti tomu „Evropa“ je neutrálnější. Češi si s ní spojí geografický nebo filozofický rámec a hodnoty. Cítí k ní historickou hrdost.

Unikátní projekt Rozděleni Evropou, na kterém se podílel pro Český rozhlas a především analytický ústav STEM, dále také Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a PAQ Research, mapuje po 20 letech členství nálady a postoje Čechů nejen k Evropské unii, ale také ke společné měně nebo evropským institucím.

Kdo je Euronadšenec, čím se živí Nejistý nebo kde žije Odpůrce? Ani jeden z demografických faktorů nehraje zásadní roli v tom, jak Češi vnímají Evropskou unii.

Evropa nerovná se Evropská unie. Minimálně z pohledu české společnosti je v tom zásadní rozdíl, ukázal unikátní výzkum pro Český rozhlas, který provedl analytický ústav STEM.

Utahovat šroubky evropské integrace, nebo rozvázat spolupráci? Češi si v Evropské unii příliš nepřejí ani jeden z extrémů, vyplývá z dat průzkumu Rozděleni Evropou.

Češi příliš podle svých slov nerozumí tomu, jak funguje Evropská unie. A jak jste na tom vy? Ozkoušejte si, kolik toho po dvacetiletém členství o Unii víte. Web iROZHLAS.cz přináší kvíz, který otestuje znalosti a objasní případné nedostatky.

Anna Urbanová

Související témata: Rozděleni Evropou, Evropská unie, Česko, Česká republika, STEM, průzkum ČRo