Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky

foto Bouře, bouřka, blesky - ilustrační foto.

Praha - Riziko vzniku požárů kvůli teplu, suchu a větru pomine na celém území České republiky v pátek, uvedli meteorologové. Nyní platí výstraha na požáry na většině země s výjimkou východu a krajního jihozápadu země. Po delším období bez srážek dorazí před víkendem do země přeháňky a bouřky, na západ Čech už ve čtvrtek, jinde v pátek. V části Čech bude dnes a ve čtvrtek ještě foukat silný vítr rychlostí v nárazech až 70 kilometrů za hodinu. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Vzhledem k vysokým teplotám a silnějšímu větru bude riziko vzniku požárů přetrvávat na většině území ČR s výjimkou Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu Čech. Ve čtvrtek 2. května se riziko vzniku požáru sníží v Karlovarském kraji a v severovýchodní polovině Jihomoravského kraje a na východě Pardubického kraje. Od pátku 3. května riziko požáru pomine na celém území ČR," uvedli meteorologové.

Dnes a částečně i ve čtvrtek ráno bude v oblasti Českomoravské vrchoviny a také ve střední a severovýchodní části středních Čech včetně Prahy foukat silný vítr klem 70 kilometrů v hodině. "Na Frýdlantsku a Liberecku bude foukat silnější vítr bez přerušení až do čtvrtečního večera," dodal ČHMÚ.

V některých oblastech kvůli nebezpečí požárů už platí zákaz rozdělávání ohňů. Národní park České Švýcarsko omezil vstup turistů do lesa v nočních hodinách, aby předešel vzniku požárů v souvislosti s ilegálním nocováním a rozděláváním ohňů na území parku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď