Rok sušických rozhleden startuje

Město Sušice známé jako Brána Šumavy, oslavuje letos významné výročí - 90 let od slavnostního otevření rozhledny Svatobor, jedné z nejvýznamnějších dominant tohoto malebného kraje, který učaruje nejen všem milovníkům turistiky. Svatobor, který střeží údolí řeky Otavy s kopci a vyhlídkovými místy, je symbolem bohaté historie a nádherné přírody Sušicka.

K oslavě této významné události připravuje Destinace Sušicko, z. s. celou řadu akcí a aktivit. Jednou z nich je venkovní veřejná výstava, která byla v Sušici instalována v lokalitě Na Fufernách a poměrně podrobně představuje historii sušických rozhleden, vyhlídek i turistiky. Nejdůležitější informace a historické zajímavosti pak představí PhDr. Jan Lhoták v rámci odborné přednášky, která proběhne v sušickém kině dne 7. května 2024.

Následující den startuje tříměsíční turistická soutěž o noc pro dva na Svatoboru. Načasování není náhodné. Dne 8. 5. 1934 byla na vrchu Svatobor pro špatný technický stav stržena první rozhledna. Pouhé dva dny poté se začalo se stavbou nové věže, ze které se po kraji můžete rozhlížet dodnes. Stavba podle návrhu stavitele Karla Houry byla dokončena za neuvěřitelně krátký čas – za pouhé tři měsíce. Slavnostně byla nová rozhledna otevřena 12. 8. 1934, a proto právě 12. 8. bude letošní turistická soutěž ukončena. A protože ve dvou se to lépe táhne, tak je to soutěž pro dvojice. Úkol je jednoduchý – vyjít během tří měsíců devětkrát až nahoru na horu.

Další zajímavou akcí bude botanická komentovaná procházka „Za poklady svatoborského bezlesí“, která proběhne 18. května. Na akci je nutná předchozí rezervace min. 24 hod. předem na tel.: 373 705 570 nebo osobně na Informačním centru Sušice.

Hlavní oslavy 90 let jsou naplánované na sobotu 17. srpna 2024. Součástí slavnostního dne bude hvězdicový výšlap na Svatobor z okolních obcí i města Sušice. V okolí Svatoboru bude připraven bohatý doprovodný program s hudbou a prvním sušickým sčítáním Svatoborů. Nositelů tohoto krásného křestního jména je v ČR na čtyři desítky, tak uvidíme, kolik se jich na Svatoboru sejde. Více informací o chystaných akcích, turistické soutěži i oslavách najdete na www.susicko.cz.

Kontakt pro média:

Ing. Dagmar Jíchová

manažerka Destinace Sušicko, z.s.

a vedoucí Informačního centra Sušice

e-mail: infocentrum@susicko.cz

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Klíčová slova ČR-turistika-rekreace-Destinace Sušicko

Oblast
Plzeňský (pm)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.