Prioritami ANO v evropských volbách je boj proti nelegální migraci i Green Dealu

foto Zahájení hlavní fáze kampaně hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu, 1. května 2024, Zlín.

Zlín - Hlavními prioritami hnutí ANO ve volbách do Evropského parlamentu je boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Green Dealu, tedy Zelené dohodě, řekl ve Zlíně při zahájení hlavní fáze kampaně ANO jeho předseda Andrej Babiš. Hlavním heslem kampaně ANO před červnovými evropskými volbami je Česko pro tebe všecko.

Fotogalerie

"Hnutí ANO jde do evropských voleb se třemi hlavními prioritami. Je to boj proti nelegální migraci, která ohrožuje naši bezpečnost, kulturu a způsob života. Druhou je odpor vůči zelenému šílenství, které ničí naši ekonomiku, průmysl a zemědělství. Třetí prioritou je obrana naší suverenity, před snahami zrušit právo veta a zavést euro. Naše tři priority jsou v přímém kontrastu proti politice vlády," uvedl Babiš.

Jednička kandidátky, místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová, zmínila 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie. "Jsem přesvědčena, že to bylo dobré rozhodnutí, které naši zemi posunulo vpřed. Bohužel, díky některým krokům EU, zejména z posledních let, o tom stále více lidí začíná pochybovat," uvedla Dostálová. Naše země však podle ní vstoupila do jiné unie, která byla plná hrdých suverénních států a která myslela na lidi a snažila se jim životy ulehčovat. "Dnes bohužel Evropu ovládla zelená ideologie, a lidé, my všichni, jsme se v hlavách bruselských úředníků někam vypařili," uvedl Dostálová.

Do Evropy chce vrátit zdravý selský rozum. "Chci, aby tu Evropa byla hlavně pro lidi a aby se nesnažila o federalizaci a aby respektovala, že Česká republika je suverénní stát plný skvělých hrdých lidí a aby lidé mohli mít pocit, že z Evropy nepadají nesmysly, ale skutečně věci užitečné pro jejich životy," uvedla Dostálová.

Na druhém místě kandidátky je poslanec Jaroslav Bžoch, třetí je europoslanec Ondřej Knotek, na čtvrtém místě europoslanec Martin Hlaváček. Pátá je jihlavská zastupitelka, ekonomka a někdejší poradkyně bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) Jana Nagyová, která figuruje v dotační kauze Čapí hnízdo.

Evropské volby budou 7. a 8. června. Češi v nich vyberou 21 europoslanců, na výběr budou mít 30 kandidátních listin. Hlasování se zúčastní všechny sněmovní strany a hnutí, jen Piráti a opoziční ANO kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 usilují o hlasy voličů stejně jako při posledních sněmovních volbách v koalici Spolu, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořila hnutí STAN a SLK. Opoziční SPD sestavilo společnou kandidátku s neparlamentní Trikolorou.

Vítězství bude obhajovat ANO, které před pěti lety obsadilo šest křesel. ODS obhajuje čtyři mandáty, Piráti tři stejně jako někdejší koalice STAN a TOP 09. SPD a KDU-ČSL mají po dvou europoslancích, komunisté jednoho.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď