Ve věku 79 let zemřel spoluzakladatel ODS a bývalý místopředseda vlády Miroslav Macek. Oznámila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy.

Macek byl dvakrát místopředsedou ODS, naposledy do září roku 2001. Ve druhé polovině roku 1992 byl místopředsedou poslední federální československé vlády, kterou tehdy jako premiér vedl Jan Stráský.

V devadesátých letech patřil k vnitrostranickým kritikům předsedy ODS Václava Klause. Po rozkolu ve vedení ODS na konci roku 1997, kdy se politici jako Jan Ruml nebo Ivan Pilip postavili proti Klausovi, ale stranického předsedu podpořil.

Macek z politiky odešel v roce 2001, poté působil jako externí poradce Klause v době, kdy byl prezidentem. V posledních letech se věnoval publicistice, vydal například pokračování románu Saturnin.

Klaus Macka ve vyjádření zaslaném ČTK označil za politika, který se významně podílel na vzniku polistopadové autentické pravice. „Mirka jsem si nesmírně vážil pro jeho jasné politické myšlení, pro jeho schopnost srozumitelně formulovat své názory a pro jeho přesvědčivé vystupování, kterým uměl strhnout lidi kolem sebe. Mirek byl aktivní, pracovitý člověk mnoha zájmů," uvedl bývalý prezident.

Odešel podle něj nejen významný a talentovaný člověk české polistopadové politiky, ale také všestranně zajímavá osobnost. Klaus připomněl, že kromě několikadílného pokračování Jirotkova Saturnina psal Macek detektivky, překládal Shakespearovy Sonety a rád se věnoval své zahradě.