Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 79 let zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

Miroslav Macek
Miroslav Macek
Foto: Česká televize

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se dlouhá léta věnoval stomatologii jako zubař. Žil v Zábřehu na Moravě.

Do politiky vstoupil v listopadu 1989, kdy se aktivně zapojil do činnosti Občanského fóra. V lednu 1990 byl za toto hnutí kooptován do Sněmovny lidu Federálního shromáždění, a později téhož roku byl zvolen poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po rozpadu Občanského fóra se stal zakládajícím členem ODS, kde zastával pozici místopředsedy až do roku 2001.

Ve volbách v červnu 1992 byl opětovně zvolen poslancem Federálního shromáždění a následně se stal místopředsedou federální vlády a řídil ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek byl jedním z předních zastánců rozdělení Československa.

Macek neunikl kontroverzím, jak uvnitř své strany, tak i veřejně. Byl kritizován za své podnikatelské aktivity, zejména kvůli nejasnostem kolem privatizace Knižního velkoobchodu. V roce 2001 se dostal do mediálního ohniska poté, co bylo zveřejněno, že obdržel odměnu od rakouské Erste Bank za poradenství při privatizaci České spořitelny.

Macek popřel jakékoli nezákonné jednání, ale po zveřejnění této informace rezignoval na svou pozici v ODS. Později se věnoval externímu poradenství, psaní knih a komentování veřejného dění.

V květnu 2006 se stal známým incidentem, kdy uštědřil tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi facku v reakci na Rathův komentář, který naznačoval, že se Macek oženil kvůli finančním výhodám. Soud později rozhodl, že Macek musí Rathovi zaplatit 100 000 korun a omluvit se. 

Témata:  Miroslav Macek

Aktuálně se děje

15. května 2024 13:05

V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.