První máj na Střeleckém ostrově i ve znamení voleb do EP. »Už to nejsou volby třetího řádu,« zaznělo

Výzvy za obnovení sociálních jistot, kritika vlády i mírové požadavky dnes rezonovaly na Střeleckém ostrově, kde si levicové strany u desky připomínající první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890 připomněly dnešní Svátek práce. Významnou roli hrály i blížící se evropské volby. Předseda ČSSD – České suverenity sociální demokracie Jiří Paroubek dokonce varoval, že když občané zvolí do Evropského parlamentu stávající subjekty a zástupce, bude jejich životní úroveň za dalších pět let znovu klesat.

Nejprve se na Střeleckém ostrově shromáždili zástupci Sociální demokracie (SOCDEM), která již na stejném místě stanula včera na společné akci s Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS) v čele s Josefem Středulou. Ani dnes nechyběl místopředseda strany a vedoucí kandidát pro volby do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek. »Největším problémem dneška je nejistota, sociální nejistota,« řekl Zaorálek, podle kterého jde o největší téma sociální demokracie. Podotkl, že evropským tématem je konkurenceschopnost, která ale podle něho může vést i k oslabování práv zaměstnanců. »Potřebujeme solidaritu, evropskou solidaritu,« zdůraznil Zaorálek.

Předseda pražských sociálních demokratů Jiří Dienstbier mluvil o Evropské unii, která podle něho zajišťuje perspektivu dalšího svobodného a demokratického vývoje. Členství v Unii je podle Dienstbiera v českém národním zájmu, což ale podle něho neznamená, že se vše děje správně. »I Evropa musí vytvářet sociálně spravedlivé podmínky,« řekl.

Česko si dnes kromě Svátku práce připomíná i výročí 20 let od vstupu do EU. U pamětní desky se sešly tři desítky Sociálních demokratů. Byli mezi nimi také někdejší premiér a eurokomisař Vladimír Špidla a někdejší europoslanec Libor Rouček. Oba rovněž kandidují v červnových volbách do EP.

Následně se na Střeleckém ostrově od 10 hodin konal prvomájový mítink KSČM, který uváděla předsedkyně pražských komunistů Marta Semelová. »První máj je spjat s bojem za důstojný život, svět bez válek, chudoby a strachu z budoucnosti. Je symbolem míru, práce a sociálních jistot. O jaké jistotě však může dnes mluvit rodina, která nemá na školní obědy pro své děti, mladý člověk bez šance získat byt, občané, jež nemají na nájem. Ztrátou bydlení je ohroženo více než jeden a čtvrt milionu lidí, na hranici chudoby žijí 3 miliony lidí, statisíce se topí v exekucích, senioři otáčejí každou korunu, často si nemohou koupit potřebné léky. Vzpomínáte si, jak bylo zesměšňováno socialistické zdravotnictví? Dnes si plnými doušky užíváme toho kapitalistického: alarmující nedostatek zubařů, specialistů, pediatrů (zhruba 180 tisíc dětí nemá registraci u dětského lékaře), výpadky léků, rušení nemocničních oddělení, sbírky na nemocné děti, dlouhé čekací doby na vyšetření či operaci… Když se chceš dostat na řadu dřív – zaplať,« uvedla Semelová ve svém projevu.

Dodala, že na průměrnou mzdu nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců. »V příjmové chudobě je každá osmá domácnost. Někteří zaměstnanci čekají na mzdy, protože podnik krachuje, jiný zase propouští. Například taková za socialismu prosperující Nová huť KG se za kapitalismu coby Liberty Ostrava topí v problémech. Většina provozů od loňského prosince stojí. A Fiala a jeho kumpanie chystají další zhoršování pracovních podmínek,« varovala Semelová a jako příklad uvedla mj. výpovědi bez udání důvodu, prodloužení zkušebních lhůt či prodlužování věku odchodu do důchodu.

Postupně se přibližně čtyřem stovkám shromážděných občanů představili kandidáti koalice STAČILO!, kterou tvoří nejen komunisté, ale i zástupci Spojených demokratů – sdružení nezávislých (SD-SN) a České strany národně sociální (ČSNS). »Jsem ráda, že je nás čím dál více, ale jsem zároveň naštvaná, kam za posledních 10 let země spěje. I když se snažíme, aby se situace pracujících zlepšila, boj s kapitálem prohráváme,« uvedla například socioložka a marketingová specialistka Petra Prokšanová. Současnou pětikoalici označila za hrůzovládu, která »normalizuje válku a přepisuje historii«. Naopak řešením stávajících problémů je podle ní spravedlivá daňová politika, vyšší zdanění nadnárodních korporací, zkracování pracovní doby, snížení věku odchodu do důchodu, namísto plánovaného zvyšování, a mír.

Další kandidát a člen výkonného výboru strany Zdeněk Štefek uvedl, že kdysi těžce získané sociální jistoty dnes neexistují. »Svými škrty nás vláda posílá až do 19. století. Je mi ctí, že jsem součástí systémové opozice proti těmto škrtům,« řekl Štefek. Vedle něj promluvili na Střeleckém ostrově z dalších kandidátů do Evropského parlamentu i Jan Klán, jinak předseda středočeských komunistů, Petr Vlček a Jiří Svoboda za Kominustickou stranu Československa (KSČ).

K účasti ve volbách do Evropského parlamentu vyzval přítomné i člen vedení KSČM Vladimír Chaloupka. K aktuálnímu tématu tzv. důchodové reformy, na jejíž podobě se včera shodla vláda, řekl, že »když je na zbrojení, musí být i na důchody«. Viníkem války na Ukrajině není podle něj jen Rusko, ale i USA, Evropská unie a místní síly, které »osm let vraždily obyvatele Donbasu«.

Na Střelecký ostrov dnes dorazili i odpůrci války s transparenty s nápisy »Evropa bez cizích základen« nebo »Stop zabíjení«. Zároveň jako již tradičně nechyběli ani provokatéři s ukrajinskými symboly či vlajkami NATO, jichž se dohromady shromáždilo okolo dvaceti. Právě ti se snažili zabránit důstojnému příchodu zástupců ČSSD – České suverenity sociální demokracie a politické strany DOMOV. Vše se naštěstí obešlo bez incidentů, nicméně za příliš bohorovného přihlížení mužů zákona.

Strana expremiéra Jiřího Paroubka uspořádala své prvomájové setkání od 11 hodin a v jeho rámci statutární místopředsedkyně Jana Volfová podepsala spolu se zástupci středočeských komunistů a České strany národně sociální dohodu o koaliční spolupráci pro krajské volby (více zde).

Paroubek při svém projevu konstatoval, že v poledních měsících vyšly zajímavé průzkumy sociální situace českého obyvatelstva. »Jedno procento, tedy více než 100 tisíc českých občanů, má v držení finanční majetek zhruba v rozsahu 27 procent z celku. Dalších 10 procent pak v rozsahu 25 procent, tedy čtvrtina. Tyhle dvě poměrně malé skupiny, horních 100 tisíc plus vyšší střední třída, mají k dispozici finanční prostředky přes 50 procent. Naopak dalších takřka 50 procent vlastní jen čtyři procenta finančního majetku. Bohužel v posledních 20 letech, a řekl bych spíše pětatřiceti, došlo k nebývalé nerovnosti, která není obvyklá ani v nejvyspělejších západoevropských zemích. To je něco, co nás musí, jako socialisty, znepokojovat,« řekl šéf ČSSD.

»Současná vláda se ráda holedbá, že jen 10 procent českého obyvatelstva je pod hranicí chudoby. To je spíš statistická veličina a hra čísel, ale pozor – v sousedním Německu je minimální hranice chudoby na úrovni české průměrné mzdy, jíž v našich podmínkách nedosahují dvě třetiny občanů. To znamená, že dvě třetiny Čechů je na úrovni německé chudoby. To jsou závažná čísla, s nimiž se nemůžeme smířit,« pokračoval dále Paroubek.

»Léky« jsou podle něj jednoduché: progresivní zdanění jak velkých firem, tak nejbohatších jednotlivců, zdanění velkých majetků, například nad 100 milionů korun, a zavedení mimořádné daně z dividend. »Protože každý rok odchází z naší země, v lepších letech, přes 300 miliard z účtu českých filiálek na účty zahraničních firem,« vypočítal expremiér.

I on vyzval k účasti ve volbách do Evropského parlamentu, do nichž jde ČSSD v čistě levicové koalici se stranou DOMOV, Směr Česká republika či dalšími subjekty, včetně iniciativy Ne základnám, jejíž představitelé dnes rovněž nemohli chybět na Střeleckém ostrově. »Nejsou to volby třetího řádu, jak jsme si zvykli říkat, ale prvního! O řadě věcí se už nebude rozhodovat v našem parlamentu, ten to dostane nalajnované z Evropské unie. Například o spalovacích motorech, o válce na Ukrajině a jejím ukončení či o otázce migrace. Pokud občané pustí do Evropského parlamentu, co je tam dnes, nebudou se moci divit, že jim dál klesá životní úroveň a že za pět let na tom budou hůř, než teď jsou,« dodal Paroubek.

Předseda strany DOMOV David Tygr Ploc následně připomněl i druhý aspekt úvodního májového dne – Svátek lásky. »Nezapomínejme na to, že tak úžasná věc jako láska tu s námi je a musí být. Bohužel současným systémem je nám vnucována nenávist, jež nás rozděluje, a je nám vnucováno válečné smýšlení. Nenechme si prosím vzít lásku, která je důležitá pro život,« vyzval Ploc.

Místopředseda ČSSD Petr Gawlas vyřídil přítomným pozdrav od kolegů ze svého Moravskoslezského kraje a připomněl, že Svátek práce se slaví po celé republice, nejen v Praze. »Hlavně si je třeba uvědomit, co nám včera připravila vláda. S tím musíme nějak pracovat a uvědomit si, jak jsou sociální myšlenky stále aktuální,« řekl Gawlas s poukazem na včera schválené důchodové změny, které mj. posouvají věk odchodu do penze podle věku dožití (více zde).

Na Střeleckém ostrově už od rána pokračovaly přípravy na hudební festival United Islands, který začne večer. Odpoledne navíc uspořádali na ostrově tradiční prvomájový piknik anarchisté.

(pk)

FOTO – iportaL24.cz

Související články

6 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy