Šest let, šest trhů, 66 nemovitostí. ZDR Investments koupili za 600 milionů retail parky ve Slovinsku

Investiční skupina, která se specializuje na obchodní centra v okresních městech, atakuje se svým portfoliem hodnotu 15 miliard korun.

Luboš KrečLuboš Kreč

roman-a

Foto: ZDR Investments

Partner ZDR Investments Roman Latuske

0Zobrazit komentáře

Stejně jako se o Česku někdy v nadsázce říká, že je sedmnáctou německou spolkovou zemí, bývá Slovinsko tu a tam označováno jako rakouský výběžek na Balkán. Právě proto se na něj investiční skupina ZDR Investments už delší dobu koukala a snažila se tam získat nějakou nemovitost: a povedlo se jí to až nyní, takže se Slovinsko symbolicky stalo na šesté narozeniny šestým trhem, kde působí.

„Slovinsko je dlouhodobě cílem akvizičních plánů skupiny ZDR. Čekali jsme jen na tu správnou příležitost. Ta se nyní objevila díky rakouskému developerovi MID Bau, se kterým jsme již v minulosti spolupracovali,“ uvedl partner skupiny a jeden ze tří jejích spoluzakladatelů Roman Latuske.

ZDR koupili trojici regionálních obchodních center v městech Ravne, Prevalje a Slovenj Gradec a všechna jsou obsazená převážně německými či rakouskými obchodními řetězci jako Spar či NKD. Celkem za ně pražští investoři zaplatili v přepočtu 600 milionů korun.

Slovinsko je lákalo proto, že jde o nejvyspělejší postkomunistický stát, který je velmi úzce napojený na Rakousko a je mu svým fungováním hodně podobný, ostatně Rakousko je hlavní zahraniční investor v bývalé jugoslávské republice. Navíc ZDR už působí i na jih od Slovinska na chorvatské Istrii, kde vlastní nákupní centra v Pule a v Rijece, kde navíc bude areál Galerija Bakar výrazně rozšiřovat.

Šestý trh, na kterém ZDR Investments fungují, je ale na nějakou dobu i posledním. Například do Polska, které je českými investory hodně vyhledávané, se zatím nechystají: „Abychom někam vstoupili, musíme trhu opravdu rozumět. A v případě Polska takovou znalost nemáme. Navíc v Česku či Rakousku platí, že dobré místo je klíč. V Polsku to tak ale není vždy,“ dodal druhý z partnerů Radek Hladký.

Skupina ZDR Investments vznikla v roce 2018 a kromě Latuskeho s Hladkým stál za jejím rozjezdem i developer Zdeněk Prázdný, který se svou společností Traxial stavěl právě pro mezinárodní řetězce retailové parky převážně v okresních městech. Tyto areály jsou nyní hlavním akvizičním cílem skupiny – celkem jich už má 66 a jejich souhrnná hodnota překračuje 14 miliard korun.

ZDR Investments pracují s prostředky od investorů, které shromažďují do trojice fondů, které jsou určené jak pokročilým investorů s minimálním vkladem od milionu korun, tak těm retailovým s alespoň 10 tisíci korun.

zdr

Foto: ZDR Investments

Partneři ZDR Investments Roman Latuske (vlevo), Zdeněk Prázdný (uprostřed) a Radek Hladký

Jejich výnosnost se za rok 2023 pohybovala v rozmezí 6,7 až 8,71 procenta a patří k dlouhodobě nejstabilnějším nemovitostním fondům v Česku, jsou totiž postavené na inkasu nájemného od obchodníků z řad hlavně velkých nadnárodních řetězců.

Co se dalších plánů týče, velké téma pro ZDR Investments je podobně jako pro další investory do komerčních nemovitostí udržitelná energetika. „V Rakousku už jsme na všechna naše centra instalovali solární elektrárny,“ upřesnil Hladký.

Totéž se už děje i v dalších zemích včetně Česka. „Tady bychom chtěli mít hotovo ideálně do dvou let,“ řekl Latuske s tím, že v Česku a na Slovensku mají ZDR Investments zhruba polovinu svého portfolia.

Rubriku Investice podporujíxtb_online-investing_logo_rgb-1jet-investment_logo_srgbjt-bankaamundi