Česko během série sportovních akcí v Evropě posílí bezpečnostní opatření

Přidat na Seznam.cz

Česko se chystá dnešním dnem až do 30. září zvýšit bezpečnostní opatření z důvodu blížícím se vrcholným sportovním akcím v Česku a Evropě. Obavy má zejména o klidný průběh domácího hokejového šampionátu, ale také letní olympijské hry v Paříží či mistrovství Evropy ve fotbale v sousedním Německu. Učinila tak na doporučení tajných služeb.

Ty sice doporučily zvýšit stupeň ohrožení terorismem, vláda však provedla revizi opatření v rámci prvního stupně ohrožení. Mistrovství světa v hokeji začíná už 10. května a hostí ho Praha a Ostrava, a tak je na místě posílení bezpečnosti nejen v těchto městech. Žádné zprávy o přímém ohrožení Česka se však zatím neobjevují a jedná se pouze o preventivní opatření.

„Nezvyšuje se stupeň ohrožení terorismem, pouze se upravují daná opatření v rámci prvního stupně. Jde o preventivní opatření, nikoli o reakci na jakoukoliv informaci z bezpečnostní komunity,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Policisté mají mít podle Rakušana více úkolů u určitých sportovních, společenský a veřejných akcí. „V rámci bezpečnostních opatření jde o vyčlenění adekvátního počtu policejních hlídek s balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi u vytipovaných zejména sportovních akcí, dopravních uzlů a mezinárodních letišť,“ pokračoval Rakušan s tím, že se opatření týká rovněž některých ambasád.

Bude tak probíhat intenzivnější kontrola na sociálních sítích a internetových diskuzích, kde se budou bezpečnostní složky zaměřovat na radikální názory. Posíleny mají být taktéž pyrotechnické jednotky nebo silniční kontroly, zejména ty, které se mají zaměřovat na převoz zbraní a pyrotechniky. Pozor si musí dát i nákladní vozidla, neboť se bude podle Rakušana dbát na dohlížení dodržování zákazu vjezdu do větších měst.

V Česku platí od roku 2016 první stupeň ohrožení terorismem, odhlasován byl po teroristických útocích v Bruselu. Ve stejném roce vznikl i systém výstrahy, který má momentálně čtyři stupně. Podle Rakušana si bude jeho ministerstvo tento systém analyzovat, a v případě potřeb navrhne jeho revizi.

zdroj: iRozhlas, idnes