Cyklovýlet v Krušných horách

Trasa našeho výletu začíná a končí v obci Dlouhá Louka, kde je k dispozici velké parkoviště pro snadné parkování vašeho vozu. Celková délka trasy je 47,69 km s celkovým převýšením 638 metrů, což dělá z této trasy ideální volbu pro milovníky mírně náročnějších vyjížděk.

GPX export trasy:

.

Obrázek
Trasa

Dlouhá Louka

Začínáme v obci Dlouhá Louka, která leží zhruba v nadmořské výšce 800 metrů, nedaleko se nachází Vlčí hora s rozhlednou. Vyjíždíme však po cyklostezce č. 23 směrem do obce Nové Město. Po cestě projíždíme Vrch Tří pánů a udržujeme se v nadmořské výšce okolo 800 metrů. Cesta je zpevněná a asfaltová, potkáváme minimum dalších cyklistů či turistů. V Novém Městě pokračujeme dále po dvacettrojce směrem na Cínovec.

Cínovec a Krušnohorský Dvůr

Po přibližně 14 km přijíždíme do Cínovce. Elektrokola mají téměř plnou kapacitu baterie, ale pokud jste nešetřili energií, můžete si dobít v restauraci Krušnohorský Dvůr. Tato půvabná restaurace s krásným okolím nabízí i golfové hřiště. Nabíječka elektrokol zde sice nebyla v době naší návštěvy funkční, ale restaurace umožňuje nabití ze zásuvky, pokud máte vlastní nabíječku.

Po krátkém občerstvení vyrážíme na německou stranu.

Georgenfeldské vrchoviště

Jedním z vrcholů výletu je návštěva Georgenfeldského vrchoviště, které se nachází na německé straně hranice. Vstupné je přijatelných 5 EUR a místo nabízí nádherné výhledy a unikátní přírodní scenérie.

Obrázek
Georgenfeldské vrchoviště

Přírodní park Loučenská hornatina a nádrž Fláje

Trasa vede skrze přírodní park Loučenská hornatina, který nabízí bohatou flóru a faunu, a míjí také nádrž Fláje. Tyto lokality jsou skvělými místy pro přírodní relaxaci a nabízejí mnoho fotogenických scenerií, ideálních pro zážitkové fotografie. Při návštěvě vodní nádrže Fláje je třeba si uvědomit, že nádrž slouží jako zdroj pitné vody pro města Most, Litvínov či Osek, a proto je zde zákaz vstupu k vodě. Tato impozantní nádrž byla postavena v roce 1963 a dodnes hraje klíčovou roli v zásobování regionu vodou.

Cyklostezka vede po hrázi nádrže a částečně po běžné silnici. V době naší návštěvy jsme nezaznamenali silný provoz, a tak byla jízda velmi příjemná. U nádrže najdete stánek s občerstvením.

Obrázek
Fláje

Kvalita a charakter cesty

Většina trasy vede po dobře udržovaných cestách, které jsou vhodné jak pro elektrokola, tak pro klasická kola. Německé cyklostezky jsou většinou asfaltové, zatímco v části, kde vede cyklostezka podle říčky Divoké Bystřice, je cesta stěrková, ale dobře udržovaná. Česká strana nabízí kvalitní asfaltové cesty, které po přechodu z německé strany přecházejí v hrubý štěrk, což může být na chvíli nepříjemné, ale brzy se cesta opět zlepší.

Po celou dobu byly cyklostezky dobře značené jak na české, tak na německé straně. Značení na české straně se nám zdálo být lepší, což ale může být jen otázkou zvyku. Krušnohorské cyklostezky v této části jsou přehledné a není třeba hledat směrovky.

Obrázek
Německá strana cyklostezky, povrch

Závěr

Výlet po této trase Krušnými horami na elektrokole je zážitkem, který spojuje sportovní aktivitu s poznáváním krás české a saské přírody. Potkáte nádherné výhledy, a přitom vás nečeká strmé stoupání. Všude kolem vás budou lesy, louky, případně obory. Cesta kolem potoků a říček je také příjemná, stejně jako setkání s nízkými borovicemi a jinými dřevinami. V Georgenfeldském vrchovišti jsme také zahledli dva hady, včetně zmije, které se vyhřívaly na dřevěném chodníčku, takže pokud se zde vydáte, je třeba na to dát pozor.

 

Další fotografie z výletu:

Obrázek
Krušnohorský dvůr
Obrázek
Cyklostezka 23
Obrázek
Náčelníkova vyhlídka
Obrázek
Rehefeld-Zaunhaus

 

Autor: Daniel Česák dne

Ohodnoť počtem hvězdiček

Hodnocení: