Supro Hrdinové na dluh – úvodka

Supro: Hrdinové na dluh – můžeš to být i ty

26. 5. 2023
 

Svět showbyznysu je jako oheň a led. Na první pohled se celebrity zdají jako jasně zářící hvězdy, ale za vším tím pozlátkem se ukrývá určitá zkaženost. Nový komiks Supro: Hrdinové na dluh z rukou trojice českých autorů a nakladatelství Crew na povrchu rozvíjí milostný příběh, ale hluboko v jeho jádru kritizuje prohnilou společnost. Vítejte ve světě, kterému vládnou peníze, sociální nátlak a promyšlený marketing. Říká se, že štěstí si za peníze nekoupíš, ale v případě superschopností je to jiná písnička.

Scénář:
Kresba:
Barvy:
Vydavatel:
Svět:
Počet stran:
Redakce:
Lettering:
Tisk:
Vazba:
Rozměry:
Rok a měsíc vydání:
ISBN:
Vydání:

Štěpánka Jislová
Viktor Svoboda
Martina Fischmeister
Crew
Supro
160
Jiří Pavlovský
V. Svoboda, J. Hrbek
barevný
brožovaná s chlopněmi
182 × 258 mm
květen 2023
9788076792609
první

Zdroj: Crew

Zahoř odhodláním

Ve světě Supro™ se doslova každý může stát hrdinou, má-li ve své DNA přítomnost takzvaného supergenu a dost tučné bankovní konto na to, ho aktivovat. Společnost Supro™ nabízí výhodné úroky, a dokonce i splátkový kalendář pro všechny, kteří si nesmírně drahou proceduru nemohou dovolit a nebojí se zadlužit doslova na celý život. V osmnácti letech vám ještě plně nedochází, jak moc toto rozhodnutí může ovlivnit váš život. V tom pozitivním, ale především v tom negativním slova smyslu. Superhrdinové jsou ty největší celebrity. Mají uznání, miliony fanoušků, zdánlivě pohádkový život, vlastního agenta a pomáhají lidem, pokud právě nefotí fotky na další směšnou reklamu.

Hrdinkami komiksu Supro: Hrdinové na dluh jsou Ida a Evelína. Dvě diametrálně rozdílné osobnosti žijící každá v jiném světě, přesto snažící se udržet svůj milostný vztah. Zatímco obě v mládí byly mezi vítězi pořadu Můžeš to být i ty! a získaly tak pohádkovou výhru určenou na aktivování supergenu, jen Evelína této šance využila a superhrdinkou se skutečně stala. Teď září ve světlech reflektorů, vymetá firemní večírky, sklízí slávu na sociálních sítích i mimo ně a pořádně ani nemá čas na svou přítelkyni. Ida se s výhrou rozhodla naložit jinak a vzdala se vysněné kariéry ve prospěch druhých. Zůstala „obyčejnou“ a „nudnou“ verzí sebe sama. Pracuje jako šedá myška v kanceláři, nijak nevyčnívá a jedinou její interakcí se světem je navštěvování posilovny. Mohly by protagonistky být snad ještě rozdílnější? Suprová Evelína má zakázáno na veřejnosti ukazovat svou tolik nesuprovou přítelkyni, a tak svůj vztah musí před světem držet v tajnosti. Zatímco Ida pociťuje prohlubující se propast mezi ní a Evelínou, ta zase Idě vyčítá, že ztratila motivaci splnit si své sny a životem jen proplouvá. Tím máme romantické drama rázem na světě.

Neboj se dělat vlny

Skřípajícímu vztahu nepomůže ani série až podezřelých náhod, při nichž Ida málem přijde o život. Kdo by mohl profitovat ze smrti někoho tak průměrného, jako je ona? Zatímco první polovina komiksu se čtenáři snaží předat povědomí o fungování tohoto světa, jeho systému i o komplikovaném vztahu Idy s Evelínou, ta druhá se nebojí na scénu pustit akci. Přece jen je to příběh o superhrdinech. Budete očekávat napínavé souboje i nadpřirozené jevy a Supro: Hrdinové na dluh vám je dá. Děj pomalu graduje, odtajňuje část důležitých informací, a když už si myslíte, že přijde epická bitva, na chvíli ještě utichne. Tím protáhne to toužebné čekání na rozuzlení a až poté na vás vybalí veškeré trumfy. Toto stupňovité napětí jako na horské dráze celý děj ozvláštňuje natolik, že se ani do poslední stránky nebudete nudit.

Líbí se mi, jak autorka do scénáře přirozeně zakomponovala satirický pohled na pár novodobých témat. Jako by průměrnost byla nějaká nemoc. Jako by falešné úsměvy na reklamních billboardech znamenaly skutečné štěstí. Jako by počet sledujících na sociálních sítích určoval měřítko slávy. Jako by ani superhrdiny nemohlo nic trápit. Obě hlavní postavy mi hned přirostly k srdci. Jejich příběh je uvěřitelný, protože se tolik podobá problémům skutečných lidí, a přitom je úplně jiný. Obě dívky chtějí ve skrytu duše totéž, ale každá má svého vlastního kostlivce ve skříni. Díky rychle vytvořeným sympatiím se do děje snadno vžijete a vybudujete si k postavám určitý vztah. Ať už budete proklínat prohnilého manažera, nebo váhat nad úmysly dalších hrdinů. Proto, ač se chci co nejvíce vyhnout spoilerům, mě zakončení překvapilo dosti hořkosladkou pachutí a já si nejsem jistá, zda se mi to líbilo.

Zdroj: Crew

Žij s větrem v zádech a smělostí v srdci

Dost už bylo řečí okolo. Máte-li na Supro: Hrdinové na dluh spadeno, určitě neváhejte české autory podpořit a komiks zařadit do své sbírky, protože si to zaslouží nejen z hlediska zajímavého námětu, ale i díky krásnému zpracování. Kresba od Viktora Svobody je plná detailů, které z velké části neuvidíte na postavách nebo pozadí, nýbrž na schopnosti vdechnout světu Supro™ život. Je to plno drobností, jejichž přítomnost pomáhá čtenáři lépe pochopit situaci, jako jsou všudypřítomné plakáty, billboardy a další reklamní poutače. Je to rovněž promyšlený scénář každé jedné kresby, aby zachytila ten správný okamžik i myšlenky děje. Místy je skicovitější, zejména v první polovině komiksu, ale to jí nic neubírá na efektivitě nebo čitelnosti. Výrazy ve tvářích dobře vypovídají o psychickém rozpoložení postav. Jakmile dojde na rozhřešení záhady a nastupuje akce, promítá se i do výtvarného stylu, který ke konci nabírá na dramatičnosti a pompéznosti.

Zásluhy na tom však musím připsat i druhé kreslířce, Martině Fischmeister, protože její práce s barvou vdechla kresbám druhý dech. Především v závěru epických bitev jsou všechny speciální efekty a ukázky nadpřirozených schopností našich hrdinů prostě skvělé. Zvolená paleta barev skáče z temně pochmurných tónů do veselejších odstínů závisle na situaci. Celkové zpracování, příjemné rozměry a materiál potěší náročnější čtenáře a… ach, ta obálka. Osobně mám úchylku na kombinaci lesklého a matného povrchu, takže děkuji moc za to rozhodnutí, ať už ho učinil kdokoliv.

Měj dobrodružství na dosah ruky

Mám neskutečnou radost, že opět můžu v rukou držet přírůstek do rodiny českých komiksů, který se zároveň takto povedl. Supro: Hrdinové na dluh si zaslouží chválu a líbit se bude především mládeži, protože nabízí přesně to, co od žánru young adult očekáváme. I když mám z konce rozporuplné dojmy, pevně věřím, že pro Supro™ je to teprve začátek.

Zvláštní pozornost byste měli věnovat posledním stránkám s bonusovým materiálem. Své výtvory na motivy komiksu zde předvádí další umělci a umělkyně. Je příjemné sledovat různé výtvarné styly zaměřené na jedno téma, protože každému se povedlo Supro™ zachytit stejným, přesto úplně jiným způsobem. Autorčin dovětek ještě následně doplňují některé skici postav i scén jako upomínky toho, že za jedním komiksem je ve skutečnosti zatraceně dost práce.

Supro: Hrdinové na dluh ukazuje sílu českého komiksu v plné parádě. Příběh je originální a nebojí si na paškál vzít dnešní společnost, její fungování i pár sociálních otázek. Zajímavý příběh ještě zajímavějších postav dokáže zaujmout a získat si vaše sympatie během prvních pár stránek. Napětí, romantika, akce, zklamání, slzy i bolest vás budou doprovázet na této satirické cestě světem, jemuž vládnou média a peníze. Uvidíme, co nám krapítek hořkosladký konec přinese do budoucna.

Klady
  • originální námět
  • dynamická kresba
  • skvělá práce s barvou
  • promyšlený scénář
  • kontrasty
Zápory
  • hořkosladké zakončení
Infobox
0.0

Doporučujeme

Nikola Erlebachová

Indie a RPG hry jsou její slabostí a rozhodně se tím netají. Jako prcek nakoukla do pootevřených dveří herního světa díky Mariovi na starých žlutých kazetách. Dovnitř ji úplně vtáhla až její druhá polovička a od té doby si svět bez her neumí představit. Umělecká duše, která nevyhledává jen nejnovější kousky, ale občas sáhne také pro starší tituly, nejlépe s pořádným metalovým soundtrackem.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.