Na nože: Daniel Craig v napínavém detektivním příběhu

Na nože: Daniel Craig v napínavém detektivním příběhu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na nože je příběh s krásnými kulisami a kamerou, ale je také poctou klasickému žánru detektivek, kde nic a nikdo není tím, čím se zdá. Je to nádherná hádanka, která dokáže změnit obyčejný večer v zážitek plný záhad a napětí s povedeným hereckým obsazením.

Staromódní záhadná vražda má vše, co do svých detektivních příběhů vkládala nejznámější autorka detektivek Agatha Christie. Nechybí obrovské sídlo, bohatá rozvětvená rodina, která je plná intrik, pozoruhodné postavy a samozřejmě zapeklitá vražda autoritativního muže.

Kdo zabil Harlana Thrombleyho nožem ve studovně? Kolem úmrtí autora tajemných detektivních příběhů je celá řada podezřelých. Svérázný detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) pojme řešení případu po svém a vyšetřování každého člena této excentrické rodiny se ukáže být složitější, než se zpočátku zdálo. V napínavém detektivním příběhu, v duchu nejlepší tradice Agathy Christie, rozehrají herecký koncert Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon a Don Johnson.

Úspěšný autor thrillerů a multimilionář Thrombley před svou smrtí svolal rodinu, aby se pokusil obnovit dávno zpřetrhané rodinné vztahy. Mezi příbuznými panuje závist a nenávist, a tak o případný motiv k vraždě není u každého z nich nouze.
Benoit Blanc má za sebou řadu kontroverzních případů. Zpočátku působí v případu jen jako pozorovatel, ale jak se vyšetřování začíná komplikovat, převezme vyšetřování sám.

Christopher Plummer
Christopher Plummer | Zdroj: FTV Prima / Lionsgate

Zajímavosti

·       Detektivku ve stylu Agathy Christie s názvem Na nože natočil v roce 2019 režisér Rian Johnson podle vlastního scénáře. Ve filmu si zahrála řadu populárních herců – Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis nebo Michael Shannon.

·       Na filmu pracovali hned tři bratranci režiséra Riana Johnsona. Nejznámější z nich, Nathan, k filmu složil hudbu, Mark vytvořil typografický design pro titulní název a Zach namaloval miniportréty herců, které lze vidět během závěrečných titulků.

·       Pokaždé, když je ve filmu vidět mobil, lze si všimnout časového údaje na displeji. Režisér Rian Johnson se tak snažil držet diváky v časové lince děje.

·       Chris Evans po natáčení prozradil, že už belgické sušenky, které postava Ransoma stále konzumuje, nemohl později ani vidět, protože jich musel sníst během natáčení strašně moc. Jiné to bylo se svetry, které postava nosila. Ty si tak zamiloval, že si všechny nechal i po natáčení.

·       V roce 2022 vzniklo pokračování filmu Na nože: Glass Onion, ve kterém se opět objevil soukromý detektiv Benoit Blanc v podání Daniela Craiga, aby vyřešil novou záhadu.

·       Náklady na výrobu byly přibližně 40 milionů amerických dolarů. Severoamerické tržby dosáhly 165,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 312,9 mil.

·       Režisér Rian Johnson popsal postavu Benoita Blanca (Daniel Craig) jako „amerického Poirota“. 

Zdroje článku: