Ve Vimperku budou mít školku ze dřeva. Podobá se zahradním pavilonům a zapadá do šumavského pohraničí

Zelená fasáda, zelená výstavba i zelený chod. Nová školka ve Vimperku je dřevostavba a na střeše má kromě rostlin fotovoltaické panely.

Eliška NováEliška Nová

skolka-ve-vimperku-3

Foto: Atelier Amont

Vimperk bude mít novou mateřskou školku

0Zobrazit komentáře

V Jihočeském kraji od roku 1989 až doteď nikdo neuspořádal architektonickou soutěž na mateřskou školku. Snad i proto měla ta ve Vimperku takový úspěch. Přihlásilo se sedmdesát ateliérů ze zemí po celé Evropě. Nakonec porotu nejvíc zaujal švýcarský návrh studia Amont. Nová školka bude dřevostavba s osázenou střechou.

Podobně jako jinde i ve Vimperku mají problém s kapacitou mateřských škol. Rozhodli se proto vybudovat novou, a to na pozemku, který z jedné strany sousedí se zimním stadionem, z druhé se sportovním areálem a ze třetí se zahrádkářskou kolonií. Zároveň pozemek obklopuje zeleň. A zelená bude i nová mateřská školka.

Nejen barvou fasády, ale především výstavbou a přípravou na budoucí chod. Mateřinka by měla být postavená ze dřeva. Střešní konstrukce je založená na dřevěných nosnících a podepřená hybridním systémem z dřevěných sloupů. Díky tomu by konstrukce měla být jednoduchá na výstavbu, optimalizovaná z hlediska nákladů, ale také šetrná k životnímu prostředí. Betonu je v celé konstrukci minimum.

Střecha je rovněž zelená, osázená kromě fotovoltaických panelů rostlinami. K tomu bude použitá zemina vytěžená na pozemku, na kterém se má stavět. Architekti v projektu využili také existující stromořadí i vsakovací průlehy. „Svým střídmým výrazem a jednoduchou dřevěnou konstrukcí se přizpůsobuje charakteru okolních zahradních pavilonů,“ uvádí anotace projektu. Přilehlá zahrada je koncipovaná tak, aby tu byla různá zákoutí pro dětské hry i otevřená prostranství pro skupinové aktivity třeba s míčem.

Jednopatrová budova je vymyšlená tak, že všechny třídy mají přístup do zahrady. Třídy propojuje dřevěná terasa, která navíc učebny prodlužuje. Po otevření oken se tak stírá hranice mezi vnitřkem a venkem. Střecha přesahuje samotnou budovu, to znamená, že zajišťuje ochranu před sluncem venku, především pak ale uvnitř, kde bude díky tomu příjemně i za horkých letních dní.

Uvnitř jsou místnosti skládány tak, aby se navzájem nerušily. Jednotlivé třídy jsou pak podobné vesnici. Jsou tvořené posuvnými bloky připomínajícími domky. Světlo je uvnitř přítomné díky světlíkům a k dispozici je také obvodová chodba, která je dost široká na to, aby mohla poskytnout zázemí pro hry během deště, případně jako galerie či víceúčelová místnost pro větší komunitní akce.

„Návrh svým řešením odpovídá tomu, jak by měla vypadat současná architektura šumavského pohraničí,“ popsala porota architektonické soutěže. Tu se Vimperk rozhodl uspořádat mimo jiné proto, že požadavky na stavby předškolního vzdělávání se neustále vyvíjejí. Nyní město bude pracovat na projektu, v roce 2026 by se mohlo začít stavět. „Předpokládáme, že alespoň účast nákladů na zpracování projektové dokumentace a samotnou stavbu bychom mohli získat z dotací,“ uvedla starostka města Jaroslava Martanová.