MČR mužů a žen – Navara poražen

3. dějství – Navara poražen!!

Největší bombou třetího kola je zcela jednoznačně prohra Davida Navary! David se černými proti Stalmachovi rozhodl hned na začátku partie vyměnit střelce za jezdce na f3, čímž sice lehce pošramotil pěšcovou strukturu soupeře, dal mu však za to dvojici střelců a hlavně pěkného bělopoláka. Svého černopoláka pak sice pěkně převedl na c3, zde však vlastně vůbec nestál dobře. Richard poté zajímavě obětoval pěšce za rozehrání svých střelců a David se dopustil prakticky rozhodující chyby, když šel svou královnou neopatrně na f5 a měl pak co dělat, aby jeho dáma nebyla chycena. Stálo ho to materiál, a i když se David bránil vynalézavě, Richard si už parádní výhru nenechal ujít!

Zajímavost:
Velmistr David Navara držel na MČR neporazitelnost neuvěřitelných 7 let! Od roku 2004, kdy se stal poprvé mistrem republiky, navíc prohrál z více než stovky partií pouze dvě. V roce 2017 s Jiřím Štočkem a nyní s Richardem Stalmachem.

 

 

Richard Stalmach v partii s Davidem Navarou, foto Facebook pořadatele

 

Souboj mezi Fiňkem a Krausem proběhl ve zcela vyrovnaných kolejích a skončil korektní remízou. A to samé lze napsat o duelu mezi Neumanem a Hrbkem. Černý sice měl v koncovce dvě věže proti dámě, což často bývá výhodné, v dané pozici však nebylo možné z toho něco více vytěžit. Podruhé za sebou zvítězil Miloš Jirovský, který porazil Štočka, ve třetím kole tudíž prohráli první dva nasazení hráči turnaje! Jirka chtěl v časové tísni od své pozici zřejmě až moc, což se mu vymstilo, protože přehlédl pěknou taktiku svého pohotového soupeře:

 

 

Jáchym Němec s Pavlem Šimáčkem dlouho bojovali, v koncovce měl snad maličko více navrch Pavel, partie však skončila zřejmě zaslouženou a korektní dělbou bodu.

 

4. dějství – ani jedna remíza!

Ve čtvrtém kole se hráči do sebe opravdu pustili hlava nehlava: ani jeden souboj neskončil remízou! Partií kola můžeme jednoznačně nazvat duel mezi Davidem Navarou a Vaškem Fiňkem. Zatímco předchozí partie se Davidovi vůbec nepovedla, nyní vystřihl parádní výkon, kdy svého mladého soupeře přetlačil útokem na královském křídle za pomoci krásné oběti dámy a pak ještě i věže!! Už v tuto chvíli si troufám říct, že tato partie je aspirantem na nejlepší partii letošního mistrovství!

 

 

Čtvrté kolo se vůbec nepovedlo Pavlu Šimáčkovi. Bílými se proti Stalmachovi dostal už v zahájení do jasně horší pozice, se kterou už nedokázal nic vymyslet a Richard zapsal do tabulky druhé vítězství. Souboj mezi Petrem Neumanem a Jáchymem Němcem působil poměrně dlouho vyrovnaným dojmem. Postupně však Petr přece jen získával větší a větší plus díky prostorové převaze. Jáchymovi zavřená pozice zjevně moc neseděla a Petr jej nakonec v časové tísni jasně přehrál.

Rovněž partie mezi Krausem a Jirovským dlouho vypadala jasně remízově. V časové tísni ovšem Miloš zahrál snad až příliš rychle, když svému soupeři dovolil aktivizovat krále, což náhle vedlo do špatné pozice, kterou černý už nedokázal zachránit.

 

 

Štěpán Hrbek hrál rovněž dlouho vyrovnanou partii proti Jirkovi Štočkovi. Dostal se však do nelehké věžovky, která sice byla remízová, udělat chybu však bylo poměrně snadné. A to se Štěpánovi povedlo, po čemž už mu zkušený velmistr nedal šanci.

 

 

Po čtyřech odehraných kol je tabulka až nečekaně vyrovnaná: nikdo nemá víc než +1, resp. méně než -1!!!

 

MČR žen

Rovněž ve druhém kole Olga Sikorová potvrdila svou převahu, Danielu Nagyovou jasně přehrála a bez problémů postoupila. Čistě a s přehledem zvítězila bílými figurami rovněž Lucka Rybáčková, která tím z dalších bojů vyřadila Annu Marii Koubovou. Naopak zcela zbytečně prohrála bílými Lada Zelbová, která zpanikařila zřejmě pod tlakem časové tísně, čímž se vyřadila z dalších mistrovských bojů.

 

 

Blízko vítězství byla Anna Voříšková s Annou Lhotskou, v útoku však nenašla přesné pokračování a musela se smířit s opakováním tahů. Tato dvojice tím pádem musela jako jediná do rozstřelu. V něm nejprve po divoké přestřelce s opačnými rošádami zvítězila černými Voříšková, odveta jí však nevyšla a zvítězila Lhotská! V další dvojici partií už byla ovšem Lhotská na výši a svou soupeřku nakonec jasně udolala v obou bleskových partiích.

 

Čtvrtfinále – 1. dějství

Na úvod čtvrtfinálových bojů žen došlo k jedinému rezultativnímu výsledku. Julia Movsesjanová zvolila proti Sicilské Anny Lhotské relativně poklidný systém s vývinem střelce na g2. Anna však ve střední hře začala hrát dost nepřesně, umožnila své soupeřce silně aktivizovat figury a následný útok na černého krále byl poměrně masakrální. Souboj mezi Eliškou Richtrovou a Luckou Rybáčkovou proběhl vyrovnaně a skončil korektní remízou. Blízko vítězství naopak byla Martina Kořenová s Natašou Richterovou. Při opačných rošádách se bílá více prosadila na královském křídle, což vedlo k zisku kvality. V koncovce však Martina neprokázala potřebnou techniku a černé se podařilo partii zuby nehty udržet.

Velmi zajímavou a bojovnou partii naopak sehrály Natálie Kaňáková s Olgou Sikorovou. Naty nejprve svou soupeřku ve Francouzské pěkně přehrála, v časové tísni však udělala několik nepřesností a klidně mohla prohrát! Ani Olga však nebyla na výši a partie nakonec skončila zřejmě zaslouženou remízou.

 

 

David Kaňovský

 

Užitečné odkazy: