Přejít k hlavnímu obsahu
Testy a žebříčky

Test: MSI MPG 491CQP QD-OLED – extrémní herní kinomonitor

Michal Bareš 01.05.2024

MSI MPG 491CQP QD-OLED vykázal v testu fantastickou kvalitu i rychlost obrazu. S vysokým kontrastem, 144Hz obnovovací frekvencí a nádhernými 10bitovými barvami patří k nejlepším monitorům vůbec.

Kapitoly článku

S ohledem na 49” prohnutou úhlopříčku s rozlišením 5 120 x 1 440 bodů a perfektní portovou výbavu se nelze divit ani poněkud vyšší cenovce těsně pod hranicí 40 000 Kč.

Opravdu široký Quantum Dot OLED panel zabere prakticky celý pracovní stůl, ale při práci vytváří díky zakřivení 1800R dojem soukromí a při zábavě akcentuje ponoření do děje. 49” úhlopříčky s poměrem stran 32:9 se není třeba bát, v podstatě to jsou dva QHD monitory vedle sebe, jen tedy bez zbytečných rámečků.

O přísun videosignálu se stará dvojice HDMI 2.1 konektorů s podporou 120 Hz pro herní konzole a DisplayPort 1.4. Nechybí ani dvouportový USB rozbočovač a USB-C zdířka s podporou přenosu obrazu a až 90W dobíjení připojeného notebooku. Portová výbava je v podstatě kompletní, ale chybějící LAN konektor by monitoru přinesl pár bodů navíc.

MSI MPG 491CQP QD-OLED
Herní QD-OLED monitor MSI MPG 491CQP zabere skoro celý pracovní stůl, ale nabízí špičkový a rychlý obraz
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Quantum Dot OLED displej

Kvalita obrazu je bezesporu excelentní. 49” monitor netypického formátu 32:9 umožňuje zobrazení her, filmů a pracovní plochy v tzv. Double QHD rozlišení 5 120 x 1 440 pixelů. Quantum Dot OLED panel vykázal v naší laboratoři vysoký šachovnicový kontrast 228:1 a skvělé pokrytí barevného prostoru. 
Standardní barevný prostor RGB pokrývá ze 100%, profesionální barevný rozsah Adobe RGB zvládá z 95,5 % a barevný HDR prostor DCI-P3 zvládá z 99,5 procenta. Kvalita obrazu zůstává stabilní i z různých úhlů pohledu.

Typickým drobným neduhem OLED panelů je nižší celoplošný naměřený jas, který v přednastaveném režimu dosahuje jen 245 cd/m². Při zobrazení HDR obsahu je ale situace o poznání lepší. V HDR režimu tak dosahuje displej na menších plochách přibližně 400 cd/m² a v necertifikovaném zesíleném HDR režimu dosahuje dokonce přibližně až na hranici 1 000 cd/m². Díky tomu jsou ve hrách nebo filmech dostatečně jasně zobrazeny odrazy světel, světlomety automobilů nebo herní střelba či exploze.

Rychlý herní panel

Dvojice HDMI 2.1 portů monitoru MSI MPG 491CQP QD-OLED podporuje variabilní synchronizaci pomocí VRR, režim ALLM s nízkou latencí a až 120Hz frekvenci. Díky tomu zvládá monitor své maximum nejen při připojení k výkonnému počítači, ale i v kombinaci s herními konzolemi Xbox nebo Playstation. Monitor eliminuje trhání obrazu prostřednictvím technologie FreeSync Premium Pro, Nvidia GSync není oficiálně podporována.

MSI MPG 491CQP QD-OLED
Ovládací joystick OSD menu monitoru MSI MPG 491CQP QD-OLED
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Výbava a ovládání

Kromě joysticku pro ovládání OSD menu najdeme na zadní straně monitoru vedle videoportů i USB rozbočovač a USB-C konektor. Tens louží kromě přenosu dat i k napájení notebooku (Max. 90 W) a k přenosu videa. Monitor dále plní funkci KVM přepínače, díky které můžete přes jednu klávesnici, myš a monitor ovládat až tři připojené počítače. Rozbočovač je jen dvouportový, čtyři USB-A zdířky by se nám líbily víc. Body navíc by přinesl i LAN port.

Ovládací joystick je umístěn uprostřed monitoru, ve spodní části zadní strany monitoru a je snadno dosažitelný. Po stisknutí slouží k ovládání menu (je přeloženo do češtiny) a výkyvem lze vyvolat rychlé menu vstupů, typů zaměřovacího kříže, obrazových režimů nebo ovládání KVM. Práce s OSD je nadstandardně přehledná a rychlá.

S ohledem na extrémně širokoúhlou obrazovku není divu, že panel nelze překlopit na výšku do režimu pivot, ale potěšila nás možnost výškového nastavení v rozsahu 10 centimetrů.

Velký displej, slušná spotřeba

Z hlediska spotřeby energie se provoz monitoru může lehce prodražit, ale to jen kvůli tomu, že se v podstatě jedná o dva monitory vedle sebe. V takovém případě je spotřeba pohybující od cca 38 W až do 100 W (podle zvoleného režimu a jasu obrazovky) vlastně velmi dobrá. V pohotovostním režimu činí příkon jen 0,3 W.

MSI MPG 491CQP QD-OLED
Portová výbava monitor MSI MPG 491CQP QD-OLED
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Technická data

MSI MPG 491CQP QD-OLED


Displej / rozlišení 49" / 5 120 x 1 440 bodů / matný / OLED / 144 Hz

Max. jas / šach. kontrast 968 cd/m2 / 228 :1

Doba odezvy 0,03 ms

Pokrytí barevného prostoru sRGB / DCI-P3 100 % / 99,5 %

Výbava 2x HDMI 2.1, 1x DisplayPort 1.4, USB-C, 2x USB 3.2 Gen1, audio, FreeSync Premium Pro, HDR 400

Spotřeba – herní / běžný provoz 90 W / 35 W

Cena 39 990 Kč

Mohlo by vás zajímat


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud