Hlavní obsah

Náměšťské letiště přitáhlo desetitisíce fandů techniky, nejen letecké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměšť nad Oslavou

Nekonečné fronty aut ze všech směrů provázely středeční den otevřených dveří na vojenském letišti u Náměště nad Oslavou. Fanouškům techniky se otevřelo po šestileté přestávce a možnost vidět některé kusy v premiéře přitáhla desetitisíce lidí z celé vlasti.

Foto: Jana Pechová, Novinky, Právo

Jeden z hlavních tahounů dne: vrtulník AH 1Z Viper

Článek

Poslední příležitost k návštěvě a ukázkám jak špičkové techniky, tak člověčí dovednosti při ovládání strojů, měli lidé na 22. základně vrtulníkového letectva naposledy v roce 2018. 

Důvodem tak dlouhé odmlky byl podle velitele základny, brigádního generála Rudolfa Straky nejdříve covid a poté zhoršení bezpečnostní situace. Tu řešil organizační tým i tentokrát: na vstupech do areálu byly kontroly i bezpečnostní rámy.

„I když byl začátek akce ohlášen na devátou hodinu, první návštěvníci sem přijížděli už kolem sedmé,“ usmála se mluvčí základny Štěpánka Tříletá. I kvůli tomu se brány otevřely o trochu dřív, stejně už se ale před nimi vinuly fronty táhnoucí se stovky metrů daleko.

„Přijeli jsme od Brna, trochu jsme si přivstali. Takovou příležitost máte zřídka, a tyhle novinky za to opravdu stojí,“ svěřil se v chvatu, při nedočkavém spěchu k vystaveným strojům, Marek Šmíd, který přijel s manželkou, dvěma syny, a dokonce i se 79letým dědečkem.

Dvojice vrtulníků přitáhla také rodinu Provazníkovu z Českých Budějovic. „Děti jsou nadšené podobně jako manžel, já jim dělám spíš doprovod. Ale kouzla, co pak předvádějí piloti ve vzduchu, dostávají i mě,“ smála se paní Věra.

A těšit se měli na co. I když se kvůli větrnému počasí nekonaly vyhlídkové lety a velký otazník visel od samého začátku i nad výsadkem, s ostatními ukázkami si už profesionálové poradili. A technice odfouknutí nehrozilo.

Obrovský zájem byl o vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které v současné době zavádějí české vzdušné síly do své výzbroje. Nechyběly transportní vrtulníky Mi-171Š, záchranný vrtulník W-3A Sokol, stíhací stroje Jas-39 Gripen, L-159, transportní letouny CASA-295, L-410. Z pardubického Centra leteckého výcviku přiletěl cvičný vrtulník Enstrom 480, Zlín Z-142 s Martinem Šonkou a L-39C Albatros. Představily se též vrtulník AH-1S Cobra, policejní vrtulník Bell 412 či historická letadla skupiny Pterodactyl Flight.

Z armádní pozemní techniky byly divákům k dispozici například kolové obrněné vozidlo IVECO, Pandur II, LRD 130 Kajman, vozidlo Dingo nebo tank Leopard a T-72 M4CZ.

V obležení byla též stanoviště 15. ženijního pluku Bechyně, kde se předváděl například pyrotechnický robot Talon či prostředky protivzdušné obrany z 25. protiletadlového raketového pluku Strakonice.

Připravit takovou parádu prý trvalo organizátorům asi rok.

„V dnešní době cítíme potřebu prezentace, transparentnosti, aby lidé věděli, proč to děláme, proč pořizujeme tu techniku, proč měníme výzbroj. A je to zároveň poděkování veřejnosti za podporu, které se armádě dostává,“ shrnul důvod k uskutečnění tak náročného podniku velitel základny, brigádní generál Rudolf Straka.

Česká armáda se pochlubila americkými vrtulníky

Domácí

Výběr článků

Načítám