Nové příležitosti pro české podnikatele. Začne platit dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem

Nový Zéland vlajka

Českým firmám se více otevírá trh Nového Zélandu, a to díky Dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií (EU) a Novým Zélandem, která 1. května vstoupí v platnost. Kromě odstranění veškerých cel na unijní dovozy dohoda přináší zjednodušení poskytování služeb, rovné zacházení ve výběrových řízeních na veřejné zakázky nebo odstranění bariér digitálního obchodu.

Nový Zéland

„Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Novým Zélandem posílí vzájemné ekonomické vztahy a významně přispěje k rozvoji obchodní i investiční spolupráce. Tichomořský region je pro Českou republiku velice perspektivní z hlediska diverzifikace českého exportu a vyhledávání nových spolehlivých partnerů jak na odběratelské, tak dodavatelské straně. Pro nás je trh zajímavý zejména z pohledu své vyspělosti a vyšší přidané hodnoty,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že dokončení této dohody jde ruku v ruce s Exportní strategií, kterou ministerstvo představilo loni.

Nový Zéland

Z pohledu České republiky (ČR) byl Nový Zéland v loňském roce 70. nejdůležitějším obchodním partnerem s celkovým obratem vzájemného obchodu v hodnotě 4,32 miliardy korun – obchodní bilance je výrazně pozitivní směrem k ČR.

„Dohoda otevírá novou kapitolu v našich bilaterálních ekonomických vztazích. Usnadní nám spolu více obchodovat, investovat, podnikat v zemi toho druhého, cestovat i pracovat. Všechny tyto přínosy sblíží naše podnikatelské sektory a pomůžou podpořit rozvoj spolupráce i inovací mezi Českou republikou a Novým Zélandem,” říká velvyslanec Nového Zélandu v Německu Craig J. Hawke, který je oficiálně pověřen zastupovat svoji zemi také v ČR.

Nový Zéland po vstupu dohody v platnost odstraní celou řadu cel, mimo jiné na průmyslové výrobky, například automobily a jejich součástky, stroje či chemikálie, tedy typické položky českého exportu. Jen automobily a jejich součástky přitom aktuálně tvoří téměř 3/4 českého exportu na Nový Zéland. „Dosavadní novozélandská cla pro tuto oblast dosahovala výše 10 %. Jejich odstranění může znamenat významný podnět pro český průmysl a jeho další expanzi do regionu Indo-Pacifiku,“ dodává vrchní ředitel sekce EU a zahraničního obchodu David Müller. EU naopak po vstupu dohody v platnost sníží cla na hovězí maso a u skopového masa je zcela odstraní. Úplné odstranění cla pak čeká vybraná ovoce, např. kiwi, které je v první desítce položek dovážených z Nového Zélandu do ČR. Celkově by si mohly polepšit také hlavní vývozní artikly Nového Zélandu, jako sušené mléko, máslo, sýry, vlna nebo dřevo.

Nový Zéland welington

Dále dohoda přinese usnadnění celních procedur, uznávání některých EU certifikací či označení výrobků, zjednodušení poskytování služeb (například dodavatelských, telekomunikačních, finančních či námořně-dopravních) a uskutečňování investic, usnadnění digitálního obchodu či kapitálových toků. Z dohody plyne také širší zpřístupnění veřejných zakázek a komplexní ochrana práv duševního vlastnictví a vybraných zeměpisných označení (České pivo, Českobudějovické pivo, Žatecký chmel a názvy českých vín). V textu dohody je také obsáhlá kapitola k obchodu a udržitelnému rozvoji (zahrnuje body týkající se pracovních práv, posílení postavení žen, nastavuje vysoký standard v ochraně klimatu a životního prostředí) či kapitola k energiím a surovinám, ve které se obě strany zavázaly k odstranění vývozních omezení, k zákazu dvojích cen či k odstraňování netarifních překážek obchodu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k dohodě 15. 5. 2024 vydá článek ve webovém magazínu EXPORTMAG a 29. 5. 2024 se uskuteční webinář přenášený na oficiálním YouTube kanálu MPO.

pozvánka MISAN Pramet

Reklama

V případě nejasností týkajících se požadavků při vstupu na novozélandský trh, například i co se týče výše cel, se mohou exportéři obracet na novou poradenskou službu MPO – Market Access Advisor. Toto poradenství je zaměřené na otázky ohledně tarifních i netarifních obchodních překážek na trzích mimo EU. Pro poradenství je využíván informační portál Evropské komise Access2Markets, který obsahuje řadu užitečných informací pro exportéry. Poradit se je možné i na čísle 224 852 636 a na e-mailu: prekazky.obchodu@mpo.cz.

Zdroj zprávy: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
MPO logo