Setkání předsedkyně EK Ursuly von der Leyen s českým obranným průmyslem

Ursula von der Leyen v Czechoslovak Group

30. dubna, 2024 v dopoledních hodinách proběhlo setkání předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen se zástupci českého obranného průmyslu v budově Red Court v Praze, kde sídlí průmyslová skupina CSG. Na jednání, kterého se účastnil český europoslanec Tomáš Zdechovský, prezentovali zástupci společností CSG, COLT CZ Group a STV Group projekty na podporu Ukrajiny a náměty na podporu rozvoje obranného průmyslu v rámci EU.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen v Czechoslovak Group

David Štěpán, člen představenstva skupiny CSG, který se jednání účastnil, uvedl: „Velmi si vážíme toho, že se předsedkyně Evropské komise setkala s předními firmami českého obranného průmyslu, které se podílí na dodávkách tolik potřebných zbraní a munice pro ukrajinskou obranu.“

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen v Czechoslovak Group

Zástupci českých společností informovali o tom, jak funguje spolupráce vlády, ministerstva obrany a soukromých firem obranného průmyslu v ČR. Poskytli jí také neveřejné detaily o rozsahu české pomoci Ukrajině. Přinesli také náměty, jak by mohla EU podpořit další rozvoj svého obranného průmyslu.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen v Czechoslovak Group

„Evropský obranný průmysl je nezbytným pilířem pro ochranu demokratických hodnot, na kterých Evropská unie, ke které se hrdě hlásíme, stojí,“ uzavírá David Štěpán.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen v Czechoslovak Group

CSG a vojenská pomoc Ukrajině
Společnosti skupiny CSG patří mezi významné evropské výrobce vojenské techniky a munice, které vlády České republiky a dalších států NATO dodávají v rámci společné pomoci Ukrajinské armádě. Již v roce 2018 dodaly na Ukrajinu desítky samohybných houfnic a bojových vozidel pěchoty. První válečnou dodávku těžké techniky realizovaly již 28. února 2022, čtyři dny po vypuknutí ruské agrese. Důležitá role ČR ve vojenské pomoci Ukrajině je možná díky úzké spolupráci vlády, ministerstva obrany a soukromých firem českého obranného průmyslu.

CSG Group

O skupině CSG
Globální průmyslově-technologická skupina CSG vlastněná českým podnikatelem Michalem Strnadem má klíčové výrobní podniky v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a USA a své výrobky exportuje do celého světa. CSG soustavně investuje do rozvoje svých společností a zároveň expanduje v hlavních oborech svého podnikání. Součástí skupiny jsou například česká automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis. V podnicích začleněných do skupiny CSG a v propojených firmách pracuje více než 10 000 zaměstnanců. V roce 2023 dosáhly konsolidované tržby skupiny hodnoty 1,73 mld. EUR. Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl, obranný průmysl a výroba malorážové munice. S produkty společností CSG se lze díky silné proexportní orientaci setkat na všech kontinentech.

Zdroj zprávy: CSG Group
CZECHOSLOVAK GROUP a.s.