Pohony kompresorů pro vodíkové čerpací stanice: škálovatelné, robustní a kompaktní

bosch rexroth h2

Bosch Rexroth společně s partnerskými společnostmi z vodíkové ekonomiky vyvinul škálovatelné portfolio servohydraulických kompresorových pohonů ve výkonovém rozsahu od 10 do 280 kW.

bosch rexroth h2

(Zdroj obrázku: Bosch Rexroth AG)

Produktové portfolio vodíku
Očekává se, že během příštích šesti let bude po celém světě uvedeno do provozu několik tisíc vodíkových čerpacích stanic, což významně přispěje k dekarbonizaci sektoru mobility. Bosch Rexroth společně s partnerskými společnostmi z vodíkové ekonomiky vyvinul škálovatelné portfolio servohydraulických kompresorových pohonů ve výkonovém rozsahu od 10 do 280 kW. Například nová kryopumpa stlačuje kapalný vodík přímo na 875 barů, což umožňuje tankování těžkých užitkových vozidel přímo během několika minut.

bosch rexroth h2

Dlouhá životnost a start-stop provoz, vysoká účinnost s nízkými ztrátami vodíku a nízkými provozními náklady: OEM a provozovatelé hledají technicky rychle realizovatelná řešení pro ekonomický provoz vodíkových čerpacích stanic. Na základě svých desetiletí zkušeností v elektrohydraulice vyvinul Bosch Rexroth a partnerské společnosti na míru šitá řešení pro ekonomickou vodíkovou infrastrukturu.

bosch rexroth h2

Společnost sází na technologii servohydraulického pohonu s plynule nastavitelnou hydrostatickou převodovkou. Robustní hydraulika dosahuje dlouhé životnosti. Hnací válce kompresoru s dlouhým zdvihem a certifikací ATEX zvyšují rychlost dodávky díky řízení optimalizovanému pro koncovou polohu. Portfolio pokrývá výkonový rozsah mezi 10 a 280 kW a různé aplikace.

bosch rexroth h2

Nové kryopumpa: natankujte 100 kg vodíku za 10 minut
Bosch Rexroth vyvíjí nové elektrohydraulicky poháněné kryopumpa ve spolupráci s FirstElement Fuel, lídrem na trhu pro komerční provoz vodíkových čerpacích stanic v USA. S připojenou zátěží 280 kW stlačuje kapalný vodík na 875 barů pro přímé tankování těžkých nákladních vozidel. Cílem je naplnit vozidla 100 kg vodíku během 10 minut. Přímé doplňování paliva eliminuje potřebu meziskladování na čerpacích stanicích. První čerpací stanice budou vybaveny od roku 2025.

Pro střední a nižší výkon nabízí Bosch Rexroth také varianty vyvinuté společně s partnerskými firmami. Pohon kompresoru CytroCore o výkonu 75 kW lze použít pro kompresi kapalného i plynného vodíku. Ve spodním rozsahu výkonu 10 kW pohání válce kompresoru připravená k připojení soběstačná osa CytroForce. Pro žádné řešení není vyžadováno žádné specifické know-how v oblasti hydrauliky.

bosch rexroth h2

Standardní sestavy v hardwaru a softwaru lze jemně škálovat
Pro optimální energetickou účinnost se Bosch Rexroth spoléhá na takzvanou regulaci zdvihu. Na rozdíl od ovládání škrticí klapky, které se používá ve většině průmyslových hydraulických systémů, je ovládání polohy a síly realizováno pomocí servohydraulického ovládání čerpadla. Tato koncepce řízení snižuje spotřebu energie přibližně o 75 %. Pohony kompresorů navíc vyžadují méně než jeden metr čtvereční instalačního prostoru a jsou výrazně tišší než konvenční pohonné systémy. Po jednorázové parametrizaci jsou ihned připraveny k použití. Komunikují s ovladačem vodíkové čerpací stanice prostřednictvím otevřených rozhraní. Všechny moduly průběžně zaznamenávají provozní data a vytvářejí tak podmínky pro systematické sledování stavu a prediktivní údržbu pro maximální dostupnost s digitální službou CytroConnect.

Bosch Rexroth dokáže hardwarově i softwarově nakonfigurovat standardní pohony ve svém portfoliu tak, aby byly specifické pro danou aplikaci a přesně tak splňovaly požadavky uživatelů. Kompresorové pohony zjednodušují architekturu systému a provozuschopnost vodíkových čerpacích stanic a jsou vhodné jak pro zavedené společnosti v oblasti vodíkové ekonomiky, tak pro nové subjekty.

Zdroj zprávy: Bosch Rexroth AG
rexroth bosch