Hifi

Publikováno 29. dubna 2024 | Miroslav Láb

0

Na půl cesty, ale hezký!

Elpíčková renesance se ukázala natolik ekonomicky reálná, že už snad neexistuje firma, která by se nezapletla do výroby gramofonů. Těch dostupnějších modelů je dokonce přetlak – na rozdíl od historických dob, kdy snad každý fanda dovedl složit a seřídit „gumičkofon“, totiž žijeme v éře „nemám technologického vzdělání, jsem oběť humanitní blbosti“, kdy je nutné gramofony dodávat ve verzi Plug & Play nebo alespoň „na půl cesty“.
Gramofon Yamaha TT-S303 patří do kategorie „na půl cesty“ – má z výroby nainstalovanou přenosku Audio Technica, ale jinak je v kartonu rozložen. Poskládání je otázkou půl hodinky. Cejchované protizávaží na seřízení svislé síly na hrot je natolik přesné, že nastavená síla na hrot je při 3,5 pondu jen o 0,1 p nižší, v příslušenství proto nemusí být ani vážka ani protraktor.

Výpůjčky z vyšších pater
Šasi gramofonu opatřené luxusním černým klavírním lakem je sestaveno z 40mm MDF desek. Základna, ve které spočívá kompletní elektronika, je zespodu uzavřena sololitovou deskou se čtyřmi neseřiditelnými, odpruženými nohami. Ve spodním krytu jsou otvory pro potenciometrové trimry seřízení přesných eliminovat tlačítkovým vypínačem na zadním panelu. Přepínání otáček talíře a spouštění pohonu má na povel dvojice stříbrných tlačítek v levém předním rohu základny (žádné skryté vypínače a ruční přehazování řemínku!).

Vyvážená reprodukce
Součástí gramofonu je plexi kryt s odpruženými panty. Přenoskové rameno kombinuje černě eloxované díly z hliníkové slitiny a černé plastové části. Nenormalizovaná skořepina s přenoskou je výměnná, zajištěná převlečnou maticí. Součástí základny je viskózně tlumený zvedáček a knoflík pružinového antiskatingu. Stojánek nosníku ramena má jednoduché zajištění. Přenoska je pravděpodobně OEM produkt Audio-Technica ATR3600 s kónickým diamantovým hrotem a doporučenou svislou silou na hrot od 2,5 p, Yamaha pro tento gramofon doporučuje 3,5 p. Skutečně naměřené otáčky talíře jsou 33,44 ot./min, to je odchylka +0,31 %, a kolísání otáček je ±0,14 %. Reprodukce přes můj standardní řetězec s použitím vestavěného phono předzesilovače je bezproblémová a její charakter je z převážné části ovlivněn vestavěnou přenoskou s kuželovým hrotem. Spektrálně je reprodukce vyvážená s dobrou a stabilní lokalizací. Pohon a přenoskové rameno jsou seriózní a jsou schopné spolupracovat i s kvalitnějším měničem. Pro puntičkáře nebo posluchače s absolutním sluchem se nabízí snadná možnost ještě přesnějšího nastavení otáček talíře.

YAMAHA TT-S303: 12 990 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑