Nový vznětový motor dosáhl rekordní účinnosti a úspory paliva

Čínská společnost Weichai Power vyvinula přelomový vznětový motor s rekordní tepelnou účinností. Dieselové motory mají oproti svým benzinovým protějškům výhody, včetně nižší spotřeby energie a vyššího točivého momentu pro těžký provoz. Mají také vyšší tepelnou účinnost, protože přeměňují více energie paliva na kinetickou energii. Všechny motory ztrácejí část potenciální energie paliva ve formě odváděného tepla.

Poměr energie paliva, kterou motor dokáže přeměnit na kinetickou energii, se nazývá tepelná účinnost a u vznětových motorů je vyšší než u zážehových motorů. Zatímco benzinové motory obvykle využívají 20 až 35 % potenciální energie paliva, typický vznětový motor pracuje s přibližně 46 %. Společnost Weichai Power neustále zvyšuje tepelnou účinnost svých dieselových motorů a v listopadu 2022 dosáhla 52,28 procenta, píše web Slash Gear.

Nedávno dokonce předvedla motor s působivou tepelnou účinností 53,09 %, což vedlo k 14% úspoře paliva a výraznému snížení emisí. Inovativní vznětový motor Weichai získal více než 200 patentů za vylepšení v oblasti dodávky paliva a vzduchu, spalování paliva a snížení tření. Očekává se, že motor najde uplatnění v řadě průmyslových odvětví včetně zemědělství, námořní dopravy, výroby energie a stavebnictví.

Společnost Weichai Power byla založena v roce 2002 a působí celosvětově a má pobočky ve Spojených státech, Lucembursku a Indii. Její rekordní motor, certifikovaný institutem TUV a Čínským centrem pro automobilové technologie a výzkum (CATARC), je výsledkem spolupráce se špičkovými univerzitami a výzkumnými ústavy po celém světě.

Zdroj: redakce, slashgear.com