The Capitals: ANO zahájilo předvolební kampaň, pokračuje v odklonu od evropských liberálů

© Facebook Andreje Babiše / Canva

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


PRAHA

ANO zahájilo předvolební kampaň, pokračuje v odklonu od evropských liberálů. Hnutí ANO zahájilo ve středu svou kampaň do Evropského parlamentu. Mezi své hlavní priority zařadilo boj proti Green Dealu a migračnímu paktu, čímž se dále distancuje od svých evropských partnerů ze skupiny Renew.

Slogan ANO zní „Česko, pro tebe všecko“. Kromě kritiky migrační a klimatické politiky EU se strana důrazně hlásí k ochraně české suverenity.

„Celý migrační pakt po evropských volbách změníme, nebo úplně zrušíme,“ uvedla na svých sociálních sítích Klára Dostálová, lídryně kandidátky ANO do eurovoleb. Pakt, který nedávno schválil Evropský parlament, podle ní ohrožuje českou bezpečnost a kulturu a „místo aby migraci řešil, tak ji naopak podporuje“.

Dostálová také varovala před „zelenou ideologií“, která ovládla Evropu.

Volební program hnutí ANO se zásadním způsobem střetává s postoji liberální skupiny Renew, jejímž je členem.

Podle politického programu Renew pro volby v roce 2024 připravila Zelená dohoda cestu k ekonomicky životaschopnému přechodu k udržitelné budoucnosti. Hnutí ANO naopak považuje Zelenou dohodu za hrozbu.

Renew rovněž uvítal novou dohodu EU o migraci. V tiskové zprávě vydané po dubnovém hlasování v Evropském parlamentu skupina EU uvedla: „Kandidáti kandidující v eurovolbách, kteří hlasovali proti této dohodě, jsou ti, kteří nechtějí změny, ale vezou se na lidské bídě“. Proti paktu přitom hlasovali všichni tři zbývající europoslanci za ANO. (Aneta Zachová | Euractiv.cz)


VARŠAVA | LONDÝN

Poláci budou brzy bohatší než Britové, slibuje Tusk a odvolává se přitom na data Světové banky. Podle jejích nejnovějších údajů by polské HDP na obyvatele mohlo být za pět let vyšší než HDP Velké Británie. Právě tento odhad zdůraznil polský premiér Donald Tusk ve středu, kdy Poláci společně s Čechy a dalšími osmi státy oslavili 20 let svého členství v EU.

„A já to slibuji: při 25. výročí budou Poláci bohatší než Britové. Je lepší být v Evropské unii,“ napsal ve středu na sociální síti X premiér. Sám přitom v době, kdy Britové v těsném referendu hlasovali pro odchod z bloku, byl předsedou Evropské rady. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)


STOCKHOLM

Předsedkyně švédských sociálních demokratů chce „pojistit“ evropskou demokracii“. Evropská unie se musí stát „demokraticky bezpečnou“ a musí být schopna vyloučit ty země, které jdou opačným směrem, řekla bývalá premiérka a šéfka sociálních demokratů Magdalena Andersson na tiskové konferenci před svým projevem ke Svátku práce.

„EU se musí postavit za to, v co věříme: lidská práva, právní stát a demokracii,“ řekla ve středu před nadcházejícími volbami do EU. Vzhledem k tomu, že země, které se chtějí stát členy, musí splnit určité požadavky, je normální, že vůči zemím, které ve rozvoji demokracie zaostávají, musí být uplatňována tvrdší opatření, uvedla Andersson. (Charles Szumski | Euractiv.com)


BERLÍN

Německá levice je znepokojena nárůstem útoků na své kandidáty, obviňuje krajní pravici. Německé levicové strany obviňují krajní pravici z vytváření „atmosféry strachu“. Reagují tak na několik případů fyzických útoků na levicové kandidáty od doby, kdy levicové strany oficiálně zahájily své kampaně pro volby do EU. (Nick Alipour | Euractiv.de)


SOFIE

Bulharsko omezuje hazard a zakazuje reklamu na něj ve všech médiích. Bulharsko zakázalo otevírání kasin ve městech s méně než 10 000 obyvateli a zcela zakázalo reklamu na hazardní hry ve všech typech médií. Nový zákon našel ve sněmovně silnou podporu a hlasovala většina poslanců parlamentu. (Krassen Nikolov | Euractiv.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář