„Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických,“ říká odborník na komunismus.

Čelí i Evropa, ve svých důsledcích, stejně organizovanému úsilí o její rozvrat, jako Spojené státy americké z panamské džungle?

DARIENSKÁ SOUTĚSKA, Panama – Ostrý zápach odpadků, které se pečou na tropickém slunci, smíšený se zápachem lidských výkalů je jednou z prvních věcí, které si návštěvníci všimnou v Bajo Chiquito, jednom ze čtyř velkých migračních táborů v Darienské soutěsce.

Další věcí je moře unavených migrantů, kteří se vydali z Kolumbie po nechvalně známé stezce džunglí, seřazených ve frontě, aby je panamští úředníci mohli odbavit.

Jeden mladý chlapec ve frontě se svraštělým čelem vypadá ustaraně. Ostatní nechápavě zírají na zchátralé budovy polepené dřevem, plechem a tvárnicemi. Trpělivě čekají v krutém horku a vlhku.

Většina z nich přichází do Spojených států s pomocí OSN, jejích nevládních partnerů a režimů nepřátelských Spojeným státům.

Podle odborníků jsou migranti používáni jako zbraň, stejně smrtící jako raketa namířená přímo na Spojené státy.

Podle Josepha Humireho, který se zabývá nekonvenčním válčením a je výkonným ředitelem Centra pro bezpečnou svobodnou společnost, je masová migrace „zbraní“, která má Spojené státy zahltit, destabilizovat a nakonec rozložit.

„Proto si myslím, že termín invaze je na místě,“ řekl Humire Epoch Times.

Migrantští pěšáci

Z dokumentů vyplývá, že v loňském roce prošlo Darienskou soutěskou rekordních 500 000 migrantů.

V únoru Epoch Times navštívil všechny čtyři tábory pro migranty v Panamě: Lajas Blancas, Bajo Chiquito, San Vicente a Canaán Membrillo.

image-5600409

Kánoe provozovaná lodí Embera připlouvá do Bajo Chiquito v Panamě dne 18. února 2024. Město je tranzitním místem pro migranty, kteří přicházejí z Darienské džungle a pokračují dále do Panamy. (The Epoch Times)

Organizace spojených národů a s ní spojené nevládní organizace (NGO), které dostávají miliony dolarů od amerických daňových poplatníků, usnadnily masovou migraci tím, že migrantům usnadnily pohyb a poskytly jim jídlo, přístřeší a vodu.

Reportéři hovořili s migranty z Číny, Somálska, Venezuely, Ekvádoru a Kolumbie a dalšími, kteří se vydali pěšky ze zrádné džungle vedoucí z Kolumbie do Panamy.

Mnoho lidí v táborech trpělo zraněními a nemocemi, jako je zákopová noha a zlomené končetiny. Někteří si stěžovali, že v táborech provozovaných nevládními organizacemi není upravená voda a že jim chybí základní věci, například pleny. Jeden z migrantů řekl Epoch Times, že jídlo dodávané do táborů bylo prošlé nebo zkažené, takže utratil 7 dolarů, aby si koupil jídlo u místního prodejce.

Jiní uvedli, že v táborech uvízli, protože byli během cesty okradeni nebo nemohli zaplatit 60 dolarů potřebných na cestu autobusem na sever.

Pracovníci agentury OSN pro uprchlíky přijíždějí do tábora pro migranty San Vicente v Darienské soutěsce v Panamě 20. února 2024. (Bobby Sanchez pro The Epoch Times)

Počet nelegálních přistěhovalců přicházejících do Spojených států se za Bidenovy vlády prudce zvýšil, poté co byla odvolána nebo zrušena opatření z Trumpovy éry.

Podle údajů CBP činil celkový počet nelegálních přistěhovalců, kteří vstoupili na hranice USA ve fiskálním roce 2022, více než 2,7 milionu.

Tato čísla také korespondují s obnoveným slibem prezidenta Joea Bidena, že podpoří Globální pakt OSN o bezpečné, řízené a pravidelné migraci – plán na řízení globální migrace z roku 2018, který schválilo 152 zemí.

„Vláda Bidena a Harrisové se zavázala k bezpečné, spořádané a humánní migraci po celém světě, včetně migrace do Spojených států,“ uvádí se ve vládním prohlášení z prosince 2021. Spojené státy za vlády prezidenta Donalda Trumpa hlasovaly proti tomuto paktu.

Podle Trevora Loudona, odborníka na komunistické režimy a moderátora pořadu „Counterpunch“ z produkce EpochTV, si většina migrantů svou roli lidské munice neuvědomuje.

Pracovníci OSN a nevládních organizací v Městě poznání v Panamě – které bylo kdysi součástí americké vojenské základny předané Panamě – podle něj vystavují migranty násilí, zraněním, smrti a nemocem.

„Tito byrokraté s tučnými platy, kteří se stravují v pěkných místních restauracích, se skvěle baví tím, že usnadňují jeden z největších zločinů proti lidskosti, který byl kdy spáchán,“ řekl Loudon.

(Nahoře vlevo) Letecký pohled na migrační tábor Lajas Blancas v Darienské soutěsce. Autobusy převážejí migranty na hranici s Kostarikou. (Nahoře vpravo) Rodina z Venezuely putuje z Bajo Chiquito do Lajas Blancas v Panamě 18. února 2024. (Dole) Muži se koupou v řece Chucunaque 17. února 2024 v Lajas Blancas v Panamě po putování přes Darienskou soutěsku z Kolumbie. (Bobby Sanchez pro The Epoch Times)

Bývalý ředitel panamské pohraniční stráže Oriel Ortega řekl Epoch Times, že nevládní organizace by měly migranty vzdělávat a pomáhat jim v jejich vlastních zemích, místo aby migraci usnadňovaly.

Deník Epoch Times během svého pobytu v Panamě zaklepal na dveře několika agentur OSN v komplexu Města poznání a neúspěšně se pokusil vyzpovídat představitele OSN a agentury HIAS, založené jako Hebrejská společnost pro pomoc imigrantům.

V jedné z kanceláří OSN mohli reportéři vidět, jak se pracovníci přes žaluzie snaží schovat poté, co reportéři Epoch Times opakovaně klepali a zvonili na zvonek.

Migranti uvedli, že cesta hlubokým deštným pralesem, strmými horami, hustým bahnem a bažinami byla vyčerpávající a nebezpečná.

Vyprávěli příběhy o vraždách, znásilňování a zoufalství.

Odhady počtu mrtvých, o nichž informují nevládní organizace, jsou pravděpodobně nízké. Americký Červený kříž uvedl, že v první polovině roku 2023 zemřelo při přechodu Darienské soutěsky 60 lidí, ale podle neoficiálních informací od lidí, kteří se v džungli pohybovali, se toto číslo každoročně počítá na stovky nebo tisíce.

Michael Yon, válečný zpravodaj, který se věnuje přílivu migrantů přes džungli do Panamy, řekl Epoch Times, že podle jeho odhadů zemře asi 1 % lidí, kteří se na cestu vydají.

V táboře Bajo Chiquito 18. února jeden venezuelský migrant sedící ve stínu plechového přístřešku považoval sám sebe za šťastlivce.

Během cesty přes Darienskou soutěsku, kterou prostřednictvím tlumočníka popsal jako „peklo“, byl pouze okraden.

Byl svědkem toho, jak byl muž ukamenován a poté střelen do hlavy za to, že se snažil ochránit svou ženu před hromadným znásilněním, řekl.

„Šel bránit tu dívku,“ řekl.

Poblíž se nacházela zoufalá Venezuelanka Fabiola Suarezová. Šla pěšky přes Darienskou soutěsku, aby se znovu setkala se svým manželem v Coloradu.

Rodina z Venezuely odpočívá v Lajas Blancas poté, co 17. února 2024 překročila Darienskou soutěsku do Panamy. (Bobby Sanchez pro The Epoch Times)

I ona se považovala za šťastnou.

Málem ji znásilnili zločinci lovící migranty, ale v její skupině bylo dost lidí, aby útok odvrátili, řekla.

„Ve skupině jich bylo hodně, takže to neudělali,“ řekla prostřednictvím tlumočníka.

 Všichni měli mobilní telefony, které pro mnohé v táborech představovaly záchranné lano.

Gustavo Toala, z něhož kapal pot, se 17. února vynořil ze stezky v darienské džungli jen s oblečením na zádech – a s mobilním telefonem v ruce.

Všichni měli mobilní telefony, které byly pro mnohé v táborech záchranným lanem.

On a jeho dva společníci z Ekvádoru se plahočili přes primitivní most do tábora Lajas Blancas a vypadali vyčerpaně po pětihodinové cestě z tábora Bajo Chiquito.

Toala prostřednictvím tlumočníka uvedl, že on a jeho dva společníci vyrazili jako dvanáctičlenná skupina, ale během cesty se rozdělili.

Cestoval téměř dva týdny a doufal v lepší život ve Spojených státech.

Podle svých slov odešel kvůli vysoké kriminalitě v Ekvádoru a neschopnosti malých podnikatelů vydělat si na živobytí kvůli vydírání.

Bez mapy a s malým množstvím vody slepě následoval ostatní migranty přes Darienskou soutěsku, kde na mnohé čekají loupeže, znásilnění a smrt.

Doufal, že příště chytí autobus do Kostariky.

V Lajas Blancas mají migranti k dispozici řadu velkých map poskytnutých nevládními organizacemi, na kterých jsou podrobně vyznačeny migrační trasy směřující do Spojených států.

Jedna mapa je od organizace HIAS, která nedávno obdržela od USA 11 milionů dolarů ve dvou grantech udělených právě migrantům z Latinské Ameriky.

Jedna z map HIAS zobrazuje migrační trasu z Kolumbie do Kostariky, včetně podrobných údajů o autobusových zastávkách, teplotách, nadmořských výškách a umístění „migračních kiosků“.

Migrant sedí pod podrobnou migrační mapou, kterou poskytla nevládní organizace v táboře pro migranty v Darienské soutěsce v Panamě 18. února 2024. (Darlene McCormick Sanchez/The Epoch Times.)

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a jeho imigrační složka, Mezinárodní organizace pro migraci, rozmístily po táborech cedule.

Za Bidenovy administrativy se financování OSN ze strany amerických daňových poplatníků vyšplhalo na více než 1 miliardu dolarů v roce 2023.

Migranti uvedli, že na cestu do Spojených států je potřeba tisíce dolarů, ale mnozí z nich na otázku, jak mohou získat to, co by v jejich rodných zemích, kde jsou nízké mzdy, znamenalo velké částky, odpovídali neurčitě. Někteří uvedli, že peníze získali od příbuzných nebo přátel, kteří již ve Spojených státech nebo v jejich rodných zemích jsou.

Omar Ayub, 20letý Somálec z tábora San Vicente, uvedl, že ho migrace do Spojených států stála asi 15 000 dolarů.

Ayub zanechal v Somálsku svou matku a bratra. Chtěl uniknout terorismu, řekl a dodal, že jeho strýc byl zabit bojovníky Al-Shabaab.

Řekl, že má v plánu odjet do Minneapolis, kde jeho somálská kolegyně, poslankyně Ilhan Omarová, působí jako demokratická kongresmanka.

„Chci být jako ona,“ řekl Ayub.

Zdálo se, že si je vědom americké politiky, a o prezidentu Bidenovi řekl: „Je to také dobrý prezident. Snaží se migrantům usnadnit příchod do Ameriky.“

Vlci za dveřmi

Důsledky zbraně nelegální migrace se již projevily v celé americké krajině, řekl Loudon.

Tito lidé jsou využíváni k tomu, aby se Amerika změnila v to, před čím utekli – nebo ještě hůř,“ řekl.

„Imigrace je využívána ke zničení Spojených států politicky, kulturně, ekonomicky, a dokonce i geograficky.

„Takže ano, je to na sto procent komunistický program, který má tuto zemi srazit na kolena.“

Ekonomické dopady se projevují po celých Spojených státech.

Města a státy vyhlásily stav katastrofy, protože jejich sociální služby jsou zahlceny. V Denveru se nemocnice Denver Health potýká s finančními problémy kvůli nezaplacenému účtu ve výši 136 milionů dolarů, který vznikl v důsledku 20 000 nezaplacených návštěv 8 000 nelegálních přistěhovalců v nemocnici. Město nyní čelí škrtům v rozpočtu na veřejnou bezpečnost a v plánu na rok 2024 má celý tým městských zaměstnanců vyčleněný na zvládání „přílivu nově příchozích“.

Dne 27. února požádala kalifornská senátorka, demokratka Laphonza Butlerová, Bidenovu administrativu o více peněz na zajištění více lůžek v přístřeší v San Diegu prostřednictvím Programu přístřeší a služeb Federální agentury pro krizové řízení.

Bidenova administrativa již předložila Kongresu dodatečnou žádost o další 1,4 miliardy dolarů na granty v rámci Programu přístřeší a služeb.

Federace pro americkou imigrační reformu (FAIR), nezisková skupina zabývající se imigrační reformou, vypočítala, že nelegální migranti stojí každého amerického daňového poplatníka 1 156 dolarů ročně.

Podle odhadů FAIR bude nelegální přistěhovalectví stát americké daňové poplatníky v roce 2023 celkem více než 182 miliard dolarů.

Jedním z dramatičtějších příkladů přetíženého systému je New York.

Demokratický starosta Eric Adams marně prosí federální vládu o více peněz na zvládnutí náporu ve městě, které se pyšní statusem útočiště pro nelegální přistěhovalce.

Požádal také představitele státu o pomoc při přesídlení 68 000 nelegálních migrantů, které má město v péči od prosince 2023.

Loni v létě se město v důsledku rostoucí krize potýkalo s mnohamiliardovým rozpočtovým deficitem a iniciovalo škrty v policejních a hasičských sborech, uvádí se v tiskové zprávě města New York.

Během tiskové konference v prosinci 2023 Adams přiznal, že „obyvatelé jsou naštvaní“ a unavení touto krizí.

„Je jasné, že prozatím tuto krizi ponesou města,“ řekl.

Adams byl ostrým kritikem texaského guvernéra Grega Abbotta, který autobusy převážel desítky tisíc nelegálních přistěhovalců do měst poskytujících útočiště po celé zemi, zejména do New Yorku.

Texas se však potýká s vlastními problémy vyplývajícími z krize na hranicích. Kromě toho, že se nachází v první linii přílivu migrantů, podala federální vláda proti Texasu několik žalob za jeho kroky k zabezpečení hranic.

Panamská pohraniční policie SENAFRONT má 18. února 2024 před kasárnami v Bajo Chiquito v Panamě své vybavení a připravuje se na nasazení v Darienské soutěsce. (Bobby Sanchez pro The Epoch Times)

Ammon Blair, bývalý agent americké pohraniční stráže, řekl Epoch Times, že se Spojené státy nacházejí v neprobádaných vodách, protože jsou napadány zvenčí i zevnitř.

To vytváří obrovský tlak na pohraniční státy, jako je Texas, který se snaží chránit své vlastní občany před migrační zbraní, zatímco americká vláda ji usnadňuje, řekl. Nyní pracuje jako vedoucí pracovník iniciativy Secure & Sovereign Frontier texaské nadace Public Policy Foundation.

Texas musel nést finanční zátěž při snaze zastavit příliv nelegálních přistěhovalců sám.

„Federální vláda se spolčuje s ostatními státy, aby zlikvidovala suverenitu nejen státu, ale i suverenitu jednotlivce a samotnou ústavu,“ řekl Blair.

Texas musel nést finanční tíhu snahy zastavit příliv nelegálních přistěhovalců na vlastní pěst a vyčlenil miliardy dolarů na zabezpečení hranic, které zahrnovalo instalaci přepravních kontejnerů a ostnatého drátu v ohniscích na hranicích.

„Texaský zákonodárný sbor se zasadil o to, abychom i nadále důrazně reagovali na rostoucí krizi na hranicích, včetně vyčlenění 5,1 miliardy dolarů na ochranu hranic,“ uvedl Abbott v tiskovém prohlášení z června 2023.

Z politického hlediska by Spojené státy neměly přehlížet roli domácích socialistů, jako je Komunistická strana USA, nebo dokonce odborů ovládaných demokraty, kteří podporují otevřené hranice, uvedl Loudon.

Poznamenal, že socialistická organizace Freedom Road, která se spojila s organizací Black Lives Matter, vyslala v posledních dvou letech sedmkrát delegaci do Venezuely.

„V publikacích říkají, že je jižní hranice cestou k americké revoluci,“ řekl.

V náborovém příspěvku z dne 31. prosince 2022 organizace Freedom Road upozornila, že se rozpory ve Spojených státech prohlubují.

„Podmínky pro revolucionáře, aby se organizovali a bojovali, jsou dobré,“ uvedla skupina.

Komunistická strana USA ani Socialistická organizace Freedom Road na žádost o komentář nereagovaly.

Nedávno hlášený nárůst počtu čínských občanů překračujících hranice – přibližně 30 000 za poslední čtyři měsíce – není náhodný, řekl Blair.

Komunistická strana Číny drží své občany železnou rukou, takže ačkoli se některým z nich mohlo podařit z Číny vyklouznout, Blair se domnívá, že tento příliv lidí umožnila KS Číny.

Migranti čekají ve frontě na vyřízení imigrační žádosti v Lajas Blancas, kde obchodníci nabízejí služby ve španělštině a čínštině, Panama, 17. února 2024. (Bobby Sanchez pro The Epoch Times)

Komunistická strana Číny je podle něj ve „dlouhé válce“ se Spojenými státy.

Čína také poškozuje Spojené státy destruktivním dovozem fentanylu, řekl Blair.

„Vyzbrojili mexické kartely, aby vedly drogovou válku, stejnou drogovou válku, jakou vedli oni během opiových válek,“ řekl.

Opiové války vypukly mezi Spojeným královstvím a Čínou v 19. století poté, co se Čína pokusila zastavit dovoz této drogy kvůli rozšířené závislosti.

Humire řekl, že se domnívá, že nepřátelské země využívají nelegální imigraci k vytvoření sítí komunistických „sabotérů“ v pohraničních státech USA, aby tak dále narušily suverenitu USA.

S nárůstem počtu nelegálních přistěhovalců v průběhu let se zvyšovalo i levicové volání po tom, aby „marginalizované“ komunity měly práva a hlas ve vládě.

San Francisco nedávno jmenovalo do čela své volební komise cizince z Hongkongu bez občanství USA.

Ústava vyžaduje pro účast ve volbách americké občanství, ale některá liberální města umožnila volit v místních volbách i osobám bez občanství.

Podle zprávy, kterou sestavila Ballotpedia, District of Columbia a obce ve třech státech – Kalifornii, Marylandu a Vermontu – umožňují od června 2023 hlasovat v místních volbách i osobám bez občanství.

San Francisco nedávno jmenovalo do čela své volební komise cizince z Hongkongu bez občanství USA.

Kelly Wongová, obhájkyně práv přistěhovalců, složila přísahu 14. února, uvedl Epoch Times.

Ve státech, jako je Arizona, se cizinci bez občanství mohou zaregistrovat jako „federální voliči“, aniž by museli předložit doklad o americkém občanství. Tito registrovaní mohou podle internetových stránek arizonského ministerstva zahraničí hlasovat pouze v kampaních na federální úřady.

Hybridní válka ve Venezuele

Zbraň migrace je také nástrojem slabších latinskoamerických zemí, jako je Venezuela, k nátlaku na Spojené státy, aby zrušily sankce, uvedl Humire.

Spojené státy uvalily sankce na venezuelského prezidenta Nicoláse Madura v roce 2017 a označily ho za diktátora.

Humire uvedl, že se začal zajímat o karavanu převážně honduraských migrantů, která se zformovala v roce 2018. Začínala s asi 180 lidmi, ale během 10 dnů se rychle rozrostla na 7 000 osob.

Členové středoamerické karavany se probouzejí za úsvitu, aby pokračovali v pochodu k hranicím Spojených států, Juchitan de Zaragoza, Mexiko, 31. října 2018. (Spencer Platt/Getty Images)

„A to se nikdy nestane – pokud nedojde k přírodní katastrofě nebo válce,“ řekl.

Po dalším vyšetřování zjistil, že karavanu zorganizovala Venezuela a že ji usnadnila infrastruktura vytvořená nevládními organizacemi.

Během prezentace v roce 2023 Humire uvedl, že vyšetřování honduraské karavany odhalilo, že levicová nevládní organizace Pueblo Sin Fronteras údajně obdržela od venezuelského diktátora „kufry peněz“, aby usnadnila velkou karavanu.

Skupina pro práva migrantů v tehdejších zpravodajských článcích popřela, že by obdržela finanční prostředky od jakékoli vládní afilace.

Zapojení Venezuely potvrdil viceprezident Mike Pence, který v roce 2018 pro Fox News uvedl, že mu prezident Hondurasu řekl, že za karavanou migrantů stojí levicové frakce v Latinské Americe.

„Tuto karavanu zorganizovaly levicové skupiny v Hondurasu, částečně financované Venezuelou,“ řekl Pence.

Podle statistik Celní a pohraniční ochrany USA (CBP) tvoří nyní státní příslušníci Venezuely jednu z největších skupin nelegálních cizinců, kteří překračují hranice Ameriky. Za poslední dva roky vstoupilo do Spojených států nelegálně více než 600 000 venezuelských státních příslušníků.

Na podzim roku 2023, kdy počet nelegálních přistěhovalců prudce vzrostl, uvolnila Bidenova administrativa sankce vůči venezuelskému odvětví těžby ropy, plynu a zlata výměnou za spolupráci Venezuely při pořádání demokratických voleb.

A když byla tato dohoda uzavřena, Spojené státy najednou poprvé po mnoha letech začaly deportovat nelegální přistěhovalce do této jihoamerické země.

Jakmile se však ukázalo, že venezuelský diktátor neumožní opozičním kandidátům účast ve svobodných volbách, Spojené státy v lednu oznámily, že v únoru obnoví sankce vůči venezuelské firmě na těžbu zlata.

A Venezuela přestala spolupracovat s USA při deportaci, což se zdálo být odvetou.

Koncem ledna přestaly létat lety ze Spojených států do Venezuely, uvedli američtí představitelé.

Čínský ministr zahraničí Wang I (vpravo) hovoří během setkání s venezuelským ministrem zahraničí Jorgem Arreazou (vlevo) ve státním domě pro hosty Diaoyutai v Pekingu 16. ledna 2020. (Ng Han Guan-Pool/Getty Images)

Rozdělování USA na části

Podle Humireho se téma migrace jako zbraně stalo v akademickém prostředí častějším před několika lety.

„Zbraně masové migrace: Vynucené vysídlování, nátlak a zahraniční politika“, akademická kniha Kelly Greenhillové, hovoří o tom, že slabší země využívají migraci k nátlaku na silnější země.

Výzkum Greenhillové zjistil 81 případů, kdy slabší země použily migraci jako zbraň, aby si vynutily ústupky od silnějších zemí, například zrušení sankcí, uvedl Humire.

Ve 40 procentech případů je tato metoda úspěšná, což jí dává větší šanci na změnu chování než sankcím, které fungují ve 26 procentech případů, zjistili výzkumníci. Nové studie naznačují, že úspěšnost migrace jako zbraně by mohla být ještě vyšší.

„Je to asymetrická invaze,“ řekl Humire. „Je to přípravný krok pro konflikt a boj, který přivedou do Spojených států.“

Současná masová migrace podle něj připravuje půdu pro další fázi, která bude částečně záviset na tom, kdo vyhraje mexické prezidentské volby v červnu a americký prezidentský úřad v listopadu.

Zahájení prezidentské kampaně Claudie Sheinbaumové na náměstí Zocalo v Mexico City v Mexiku 1. března 2024. (Jaime Lopez/Getty Images)

Humire po analýze evropských zemí, které byly vystaveny migraci jako zbraně, předpokládal, že sekundární fáze útoku by mohla zahrnovat vybudování podniků a infrastruktury kontrolovaných Ruskem a Čínou na mexické straně jižní hranice USA.

„To by bylo schopno poskytnout další rozšiřující kapacity k další destabilizaci této hranice,“ uvedl.

Rusko, Čína a Írán pronikly do Latinské Ameriky a zdá se, že pracují ve shodě proti Spojeným státům, řekl pan Loudon.

Například Čína se již v Latinské Americe uchytila díky své rozsáhlé iniciativě Pás a stezka. Má podíl v mnoha přístavech a železnicích a s několika zeměmi navázala vojenská partnerství. V Mexiku se Číňané zapojili do operací drogových kartelů tím, že jim poskytují chemické prekurzory pro výrobu fentanylu a na druhé straně služby v oblasti praní špinavých peněz. V mexické Sonoře režim v současné době zkoumá možnosti těžby lithia.

Propaganda zahraničních protivníků naznačuje, že konečným cílem hry je rozbití Spojených států amerických na kusy nebo navrácení vlastnictví území USA státům, jako je Mexiko, jako ústupek ve jménu spravedlnosti, shodli se oba odborníci.

Humire poukázal na návštěvu ruského tajemníka Rady bezpečnosti Nikolaje Patruševa, který je ruskou dvojkou za prezidentem Vladimirem Putinem, v Latinské Americe v roce 2023.

Zatímco Patrušev navštívil Kubu a další země, Ruskem kontrolovaná sociální média vysílala mapu zobrazující překreslenou jižní hranici USA, uvedl.

„Na všech svých sociálních sítích umístili mapu, která ukazovala novou hranici, jež v podstatě pokrývala celou Arizonu, polovinu Texasu a dvě třetiny Kalifornie,“ řekl.

„Není pochyb o tom, že jižní sousedé Spojených států dříve či později získají zpět území, která jim byla ukradena,“ řekl Patrušev podle vládou kontrolované ruské tiskové agentury.

Patrušev označil Spojené státy za „mozaikovou deku, která se může snadno rozpadnout ve švech“.

Lidé mohou tuto představu odmítnout a vysmát se jí, řekl Humire.

Ale při dostatečném tlaku a destabilizaci by Spojené státy mohly ztratit kontrolu nad svými hranicemi a dokonce by mohly být nuceny vzdát se území, řekl.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Epoch sdílení

Facebook
Twitter
LinkedIn
Truth Social
Telegram

Související témata