Kvíz: To nejvyšší, co v Česku máme
Televizní vysíleč na Pradědu, Autor: Czech Wikipedia user Marzper – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4457468
Televizní vysíleč na Pradědu, Autor: Czech Wikipedia user Marzper – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4457468

Kvíz: To nejvyšší, co v Česku máme

2 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

Vysoký, vyšší, nejvyšší. Těmito slovy můžeme směle začít dnešní kvíz, který je právě těm nejvyšším věcem a místům v celé České republice věnován. Kdo má rád rekordy, kuriozity a čísla, ten si přijde na své.

Do kvízu jsme pro vás vložili celkem devět nej- míst z celé České republiky a devět metráží. Každá z nich patří k jinému rekordu. Ne, nebude to tak snadné, že nám řeknete, že nejvyšší budovou Česka je AZ Tower v Brně a nejvyšší horou naší země Sněžka a nejvyšší kostelní věž na našem území stojí v Plzni. Na názvy konkrétních míst můžete klidně zapomenout. Nás totiž budou zajímat jenom výšky těchto rekordních míst. Vysypat je z hlavy rozhodně nemusíte. Stačí se na kvíz podívat logickou optikou. Co bude asi tak vyšší, nejvyšší most nebo nejvyšší věž v Česku? Nejvyšší rozhledna nebo nejvyšší věž?

Zkuste trochu namáhat svou představivost a uvidíte, že to nebude nic těžkého. A nezapomeňte ani tento kvíz sdílet se svými přáteli, ať se ukáže, jak jsou na tom oni.

A tradiční dávka vědění po kvízu? Nezapomněli jsme na ni. Jedna z položek v kvízu se totiž skutečně váže k našemu kraji. To, že plzeňská věž převyšuje kopce, ví každý, kdo někdy držel v ruce zpěvník pro základní školu. My z Plzeňského kraje jsme na dominantu krajského města patřičně hrdí. Vždyť jde o nejvyšší kostelní věž v celé České republice. S výškou 102,6 metru téměř o dva metry překonává věže katedrály sv. Václava v Olomouci. Do té nejvyšší na světě, kterou můžete vidět v německém Ulmu, jí sice skoro 60 metrů chybí, i tak jí ale patří 46. příčka v Evropě.

Až tedy zavítáte na plzeňské náměstí Republiky a budete mít chuť pokochat se pohledem na špičku „plzeňské věže“, vězte, že se díváte na jednu z padesáti nejvyšších na starém kontinentu. To jde, ne?

zdroj: Wikipedia