Ceny mědi

Graf týdne ukazuje na změny v tržní ceně další významné komodity, a to mědi, kterou někteří považují za “novou ropu”. 

Cena mědi začala šplhat na 4,6 USD (amerických dolarů) za libru, což znamená, že se dostala na 10 000 USD za tunu.

Je to podobná cena jako před dvěma roky. Zdá se, že za nárůstem ceny jsou spekulativní tlaky. Je patrné, že existují problémy s nabídkou. Na druhé straně, měď je klíčová pro podporu obnovitelných zdrojů. Americká firma Goldman Sachs dokonce přišla se sloganem „měď je nová ropa.“ Pokud se má dále pokračovat v elektrifikaci zahrnující elektromobily, či větrné elektrárny, pak je měď klíčovou komponentou.

Nabídková strana je omezena uzavřením významného měděného dolu Cobre Panama. V Zambii jsou těžební aktivity přerušeny kvůli výpadkům energie. Těžba je vzhledem k politickým protestům ohrožena i v Latinské Americe.

Zpracovatelé mědi v Číně, která má globální význam, si stěžují na nízké marže, což vedlo k rozhodnutí snížit výstup o 10 % ročně.

Nelze zapomínat na to, že otevření nových dolů je velmi finančně náročné. Zdá se, že se i z těchto důvodů firmy v sektoru nyní rozhodly spíše směrem ke koncentraci, tj. pro fúze a akvizice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.