Souboj obrněných vozidel na Ukrajině. Americký M2A2 Bradley ukázal, kdo je tady pánem

Bojová vozidla pěchoty M2A2 Bradley ODS jsou známá z mnoha útoků proti Rusům. Během výjezdu poblíž jedné z vesnic v Doněcké oblasti se M2A2 Bradley ODS střetl s ruským transportérem MT-LB. Přinášíme pohled do zákulisí tohoto střetu.

Na níže uvedených záběrech můžete vidět, jak vozidlo M2A2 Bradley ODS zastihlo ruský pásový obrněný transportér MT-LB při výsadku a okamžitě na něj začalo střílet. Jsou vidět poměrně velké záblesky, které naznačují, že M2A2 Bradley ODS byl naložen tříštivou municí M792 HEI-T.

Americký M2A2 Bradley ukázal, kdo je tady pánem

Je vidět, že MT-LB byl ostřelován v zadní části trupu a několik zásahů způsobilo poškození palivových nádrží a požár. Je možné, že řidič přežil, ale stejně dobře mohl být již mrtvý a vozidlo se pohybovalo samo kvůli zablokovanému pedálu plynu.

Ruská noční můra připomínající první válku v Zálivu

Ukrajinci obdrželi bwp M2A2 Bradley ve verzi ODS, což byla modernizace modelu z 80. let. Varianta ODS, jejíž název je odvozen od operace Pouštní bouře, se vyznačovala použitím novější optoelektroniky s termovizní kamerou s vyšším rozlišením a novým laserovým dálkoměrem, píše server Army Recognition.

Díky tomu poskytuje M2A2 Bradley bwp vysokou úroveň ochrany pro tříčlennou posádku a šestičlenný výsadek. Výzbroj mu na druhou stranu umožňuje bojovat proti širokému spektru cílů. Hlavní zbraní je automatický kanon M242 Bushmaster ráže 25 mm, schopný střílet protitankovou a tříštivou municí s účinným dostřelem až 2 km.

Munice M792 HEI-T, která je na Ukrajině nejoblíbenější, obsahuje střelu o hmotnosti 184 g, z čehož celých asi 30 g tvoří vysoce výbušná látka RDX a zbytek obsahuje ocelové tělo, které je zdrojem střepin a zápalného materiálu. Střela má nárazový zapalovač a její smrtící oblast zásahu je nejméně pět metrů.

Kromě toho je vozidlo vybaveno kulometem ráže 7,62×51 mm NATO a odpalovacím zařízením pro duální protitankové řízené střely BGM-71F (TOW 2B), které účinně ničí tanky na vzdálenost až 3750 metrů. Jedná se však o systém staré generace, který vyžaduje navádění střely až do zásahu, a odpalovací zařízení nelze používat za pohybu.

Zdroj: redakce, armyrecognition.com