Chystáte si suroviny k pečení, vyndáte ze spíže mouku a… zdá se vám její kvalita již na pohled pochybná? V mouce můžete zahlédnout nepatrné broučky, larvy, pavučinky, nebo i jiné stopy po přítomnosti parazitů. Říkáte si, co jsou zač, odkud se vzali, jak jsou nebezpeční? V tomto článku se dozvíte vše potřebné.
Pravdou je, že čas od času se takoví škůdci v kuchyni a potravinách objeví i přes veškerou snahu o pořádek a čistotu. Jejich přítomnost v domácnosti obvykle není naší chybou, zato je naší povinností se jich (pro naše dobro) zbavit. Aby se ale takové případy neopakovaly, je nejlepší ochranou prevence.
Hmyz, který se rozmnožuje v obilovinách, má potřebu usadit se v prostředí, které jej vyživuje a je mu v něm teplo. Takové ideální prostředí představují právě spíže nebo skříňky v kuchyni, kde uchováváme těstoviny, mouku, strouhanku, rýži nebo chléb, tedy ideální a tím pádem i nejběžnější stravu pro obtížný hmyz, který do našich domácností pronikne. Tam se začne rychle množit, díky čemuž je lze spatřit nejen v kuchyni nebo spíži, ale později i v ostatních místnostech.
Nejčastějším zdroje infekce jsou:
- obchod s potravinami. Škůdci se totiž mohou dostat dovnitř i v hermeticky uzavřených obalech a vy si je pak už jen přinesete domů.
- krmivo pro domácí zvířata. Stejně jako u potravin pro lidi, může v tomto případě nastat chyba už pří výrobním procesu, nebo na místě prodeje, nejsou li dodrženy správné podmínky skladování.
- v panelových domech jsou často viníky sousedé. Hmyz se do bytu může dostat například větracím systémem a různými skulinami.
Hmyz v potravinách – nejčastější druhy
Víte, který hmyz vás právě připravil o zásoby? Je jich mnoho, nejčastěji jde ale o kontaminaci jen několika málo druhy.
Potemník moučný/moučný červ
Potemník moučný je hnědý lesklý brouk, dlouhý 20 až 30 mm, který se rychle množí – během krátké doby je schopen zamořit i velkou kuchyň. Často žije v mouce, nepohrdne však ani ovsem, otrubami nebo krupicí. Jeho larvální stádium je právě známé jako moučný červ – samička na potraviny naklade i více než 200 vajíček, z nichž se již po deseti dnech vylíhnou hladové larvy.
Larvy potemníků vykusují do obalů potravin drobné otvory, přičemž často produkují suchý odpad podobný prachu. Ten můžete nalézt jak vně, tak uvnitř obalů. Typickým znakem výskytu moučných červů jsou drobné pavučinky v potravinách.
Lesák skladištní
Lesák skladištní se vyznačuje štíhlým, téměř čárkovitým tělem, o délce 2,5 až 3,5 mm. Jde o velmi invazivního škůdce obilí, který s chutí napadá rýži, těstoviny a pečivo. Může se však živit všemi produkty rostlinného původu, včetně cereálií, sušeného ovoce, čokolády a koření. Je schopen pronikat i do uzavřených obalů a rychle se v napadeném produktu rozmnožit. Lze se ho snadno zbavit chladem.
Roztoč moučný
Roztoč moučný nebo také roztoč sýrový může mít až osm generací do jediného roku. Přitom produkuje exkrementy, které obsahují silné alergeny. Zároveň je přenašečem některých významných druhů plísní. Důsledkem toho se napadené potraviny začínají rychle kazit (plesnivět) a spory plísní se ovzduším šíří dál.
Jedná se o broučka se světlým až bělavým tělem, dlouhým 0,4 až 0,7 mm, který vzdáleně připomíná zrnko mouky, jež se pomalu pohybuje. Napadá hlavně různé moučné deriváty, semena, koření, vločky a podobné produkty. Suroviny kontaminované tímto škůdcem nejlépe poznáte podle specifického, až štiplavého zápachu, které pravděpodobně vylučují symbiotické bakterie. Netřeba dodávat, že v takovém případě byste potravinu okamžitě měli zlikvidovat.
Chlebový brouk/červotoč spížní
Velmi častým parazitem je dobře známý takzvaný chlebový brouk. Napadá jak sklizené obiloviny, tak již zabalené potraviny, rostlinné i živočišné produkty a dokonce i některé léky, vlnu, rohovinu nebo staré knihy. Má dlouhé oválné tělo o velikosti 3 až 5 mm, hnědé až načervenalé barvy.
Jak to tak u tohoto hmyzu bývá, více než dospělec škodí jeho larva – samice po oplodnění naklade v potravinách či jejich blízkosti až 80 vajíček. Po vylíhnutí je larva dlouhá asi 1 mm, během vývoje doroste až do 5 mm. Tělo je bílé barvy s hnědou hlavou a je pokryté jemnými chloupky. Do šesti týdnů od vylíhnutí se zakuklí do zámotku, který bývá pokrytý zbytky materiálu, na němž se živily. Ty jsou lidským okem naštěstí snadno rozpoznatelné, zároveň jde však o příznak toho, že s těmito parazity žijete ve stejné domácnosti už pěkně dlouho…
Pisivky
Pisivky představují hmyz o více než 5000 druzích. Zpravidla jde o drobné živočichy se světlým až průhledným tělem, které se vyskytují kdekoli, kde je dostatek vlhkosti a bují tam plísně, jimiž se živí. Nalezneme je tak v knihách, ale i ve starém nábytku nebo spížích, kde se jako milovníci škrobů s chutí pustí do vaší mouky. Mezi nejznámější druhy u nás patří pisivka knižní a pisivka bledá.
Potravní můra/mol obilní
Potravní můra získala svůj název podle toho, že připomíná můru nebo motýla. Jeho pravé jméno ale zní zavíječ moučný, a pochází z široké rodiny čeledi zavíječovití. Tento hmyz dorůstá do délky až 15 mm. Díky své relativně nenápadné barvě (okrově zbarvená křídla pokrytý tmavě hnědými skvrnami) se dokáže velmi snadno maskovat.
Samice může najednou naklást až 50 vajíček a během jediného roku může podle podmínek vzniknout dvě až pět nových generací. Přítomnost tohoto hmyzu poznáte jednoduše podle pavučin, které splétají larvy. Nebo podle toho, že vám po domě (hlavně v noci) létají hnědí motýli. Často se stává, že jsou domácnosti zavíječi doslova promořené, aniž by si to lidé uvědomovali. Zavíječi mohou napadnout veškeré rostlinné produkty. Takže i mouku.
Pilous černý
Pilous černý je hnědočerný brouk o velikosti 2 až 5 mm. Jeho larvy jsou bílé s hnědou hlavičkou. Moukou a ostatní deriváty obilnin se živí jak jeho larvy, tak dospělý jedinec. Nalézt ho lze i v pohance, těstovinách nebo rýži…
Rušník skladištní
Rušníci pochází z velké rodiny čítající přes tisíc druhů. Rušník skladištní, konkrétně jeho až 10 mm dlouhá larva s ochlupeným tělem, se živí rostlinnou stravou všeho druhu. Dospělci i larvy snadno proniknou skrz papír i plast, a potraviny znečištěné jeho výkaly a svlečky larev mohou vyvolat silné alergické reakce i u zcela zdravých lidí.
Rizika hmyzu v potravinách
Proséváním mouky se brouků v žádném případě nezbavíte. I kdyby se vám podařilo odstranit všech živých dospělců a larev, stále budou v potravinách přítomny exkrementy po hmyzu, natrávené zbytky nebo mrtví jedinci. Rizik při konzumaci takové potraviny je vícero:
- Otrava – lidé s chronickými chorobami, zhoršeným zdravotním stavem, nebo malé děti, mohou pocítit příznaky otravy, jako je zvýšená tělesná teplota, bolesti břicha, nevolnost a zvracení.
- Trávicí problémy – zbytky parazitů a jejich exkrementů, které se dostanou do těla, vedou k podráždění sliznice.
- Alergická reakce – po konzumaci kontaminované suroviny se často objeví vyrážka a zarudnutí na kůži, zvýšené slzení, rýma a jiné symptomy.
Jak se zbavit hmyzu v potravinách
Prvním krokem, jak se zbavit parazitů, je úplná likvidace nakaženého produktu a kontrola ostatních surovin. Jinými slovy nezbývá, než napadené potraviny okamžitě vyhodit, ideálně rovnou do venkovního kontejneru, protože z odpadového koše ve vaší domácnosti se brzy opět rozprchnou do okolí.
Dalším krokem je prevence. Kromě kompletní prohlídky a úklidu spíže, kuchyně a ostatních povrchů, je důležitá vysoká úroveň hygieny i za běžných okolností. Čím méně organických zbytků, tím menší je pravděpodobnost výskytu dalších parazitů.
Na trhu naleznete mnoho postřiků proti hmyzu, které tyto parazity odpuzuje a zabíjí. Existuje však i několik lidových metod se zaručenou účinností. Hmyzu obecně, včetně potravinových škůdců, silně zapáchá většina bylin s intenzivním aroma. Účinně je odradíte levandulí, pelyňkem, bobkovým listem, muškátovým oříškem nebo česnekem. Můžete je umístit tam, kde obvykle skladujete obilné produkty, a pravidelně je obměňovat za čerstvé. Ať už zvolíte postřik nebo do každé poličky roztrousíte česnek, je pravděpodobné, že budete nacházet mrtvé broučky a larvy ještě příštích několik týdnů…
Na suché potraviny si pořiďte uzavíratelné boxy, nejlépe skleněné se silikonovým těsněním, a nenechávejte ve spíži žádný otevřený sáček. Skleněnými dózami uskladněnými na suchém, tmavém místě, zamezíte také výkyvům teplot, při nichž dochází k orosení mouky a tím i k rozvoji nežádoucích organismů. Skříňky a poličky pravidelně utírejte horkou vodou a koncentrovaným octem. Boj s obtížným hmyzem je vždy náročný, ale nutný…