Ruští vojáci instalovali kuriózní klec na obrněné vozidlo Achmat

Na videu, které ukazuje jednu z nejnovějších ruských inovací, jež mají odvrátit drony kamikadze, je vidět kuriózní kovová klec instalovaná na obrněném vozidle Achmat. Ruské vozidlo Achmat s namalovanými vojenskými znaky Z ze všech stran obklopeno kovovou klecí s výjimkou necelého metru světlé výšky, která odhaluje spodní poloviny jeho kol, píše server Kyiv Post.

Nejedná se o první ruský pokus o improvizaci protiletadlových opatření. Tato řešení jsou sice pravděpodobně účinná proti malým bezpilotním letounům, ale zároveň s sebou nesou značné kompromisy z hlediska mobility a bezpečnosti posádky.

Jak je vidět na videu, jediným způsobem, jak se dostat dovnitř a ven z vozidla, je vstup v zadní části klece, což je v podstatě past pro posádku, když se objeví problém, ať už jde o miny nebo palbu způsobenou nepřímými zásahy.

Problematická je také mobilita. Kryt se může zachytit na nerovném povrchu, takže je použitelný pouze na rovných zpevněných cestách, což brání plnému využití terénního vozidla. Dalším kompromisem je zvýšená hmotnost klece, která snižuje výkon vozidla.

Ukrajinské jednotky se spoléhají především na minová pole, která znehybňují ruská vozidla. Vozidlo Achmat není zcela odolné proti minám. Pokud minová pole selžou, další možností jsou protitankové střely nebo protitankové ruční granáty. Jakmile je vozidlo zneškodněno, mohou následovat bezpilotní letouny nebo dělostřelectvo – před nimi Achmat neochrání ani pancíř, ani jeho nová klec.

Zdroj: redakce, kyivpost.com