Kulturní tipy pro Ústecký kraj na víkend 4. a 5. května

2. květen 2024

První květnový víkend v Ústeckém kraji je nabitý kulturními i sportovními akcemi.

Sobota 4. května

V ústeckém letním kině to v sobotu ožije Majálesem. Tradiční jarní open-air hudební festival začíná ve 12:00; vystoupí Divokej Bill, Jelen, Pokáč, Poletíme? i UDG.

U jezera Milada se koná tradiční cyklistický závod v rámci seriálu Milada Tour – Cyklozávod Milada. Start malých závodníků je v 9:30, ve 12:00 pak vyrazí dospělí na trať o délce 50 kilometrů. Chybět nebude doprovodný program, soutěže pro děti, hudební vystoupení ani občerstvení v motopivnici.

Jezero Milada na Ústecku

Veřejný sál Hraničár v Ústí nad Labem má na programu dva zajímvé filmy. Od 17:30 Club Zero - syrový a velmi aktuální thriller o zničující síle autority v období křehkého dospívání, ve 20 hodin pak následuje mrazivá adrenalinová jízda po rozvrácené Americe blízké budoucnosti s názvem Občanská válka.

Letní amfiteátr lázeňského areálu Kyselka v Bílině hostí od 13:30 Májový jarmark. Účinkují Raego, Vesna, Turbo, od 18:45 hodin pak vystoupí Michal David a od 20:30 Letos Mareš. O další kulturní vyžití se postarají Divadlo Panoptikum M. Fische, fotokoutek, DDM Bílina a další.

26. soutěžní sezóna otevřeného Mistrovství ČR v Truck trialu bude pokračovat o víkendu 4. a 5. května v Braňanech u Mostu. Těšit se můžete na ukázky dovednosti řidičů nákladních vozidel, jezdících v terénu a rozdělených do několika kategorií. V závodech uvidíte speciálně upravené vozy různých značek.

Nablýskaní autoveteráni značky Aero

První letošní společnou vyjížďku si naplánovali automobiloví veteráni od zámku v Mirošovicích. V 10 hodin vyrážejí k březenskému draku, následuje návštěva velkorypadla KU 800 v Březně u Chomutova. Zájemci mají také možnost návštěvy zámku v Mirošovicích.

Na mosteckém hipodromu se 4. května koná 76. Jarní cena klisen města Mostu. Jde o první klasický dostih tohoto roku. Tento dostih je obdobou anglických One Thousand Guineas, francouzských Poule d'Essai des Pouliches nebo italského Premio Regina Elena. Československá historie dostihu sahá do poválečného období, konkrétně roku 1949. Dále se můžete těšit na dalších osm napínavých dostihů s kvalitním obsazením a také na oddělení Pony ligy.

Divadlo Rozmanitostí v Mostě odehraje od 10:00 divadelní představení Maxipes Fík. Těšit se můžete na zábavnou pohádku pro celou rodinu v režii Jiřího Krause, v kulisách výtvarníka Richarda Mašky s hudbou Tomáše Alferiho.

Žatec v sobotu hostí Májový Chmelfest. V 10:00 startuje Chmelmarš od Chmelového majáku, následuje přivítání na náměstí, žehnání a Memoriál Lojzy Lupulína. Odpolední hudební program pak pokračuje v žateckém pivovaru.

Chmelový maják a Chmelařské muzeum - Žatec

Slavnostní zahájení turistické sezony mají naplánované v Klášterci nad Ohří. Od 14:00 se v zámeckém parku koná zajímavý kulturní program. Pro děti jsou připraveny atrakce a vystoupení divadla Hnedle Vedle, představí se také Take Away Band, Red Star ZUŠ, Laura a její tygři a Xindl X a Adam Bomb.

Líšťany na Lounsku zvou na Traktoriádu do bývalého chmelařského areálu. Akce startuje v 10:00. Připravena bude i dráha pro děti. Registrace závodníků je možná od 9:00 hodin.

Neděle 5. května

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem zve v neděli od 14:00 na akci s názvem Hraničář má náves. Jde o komponované odpoledne pro rodiče a děti v duchu oslav 1. Máje. Program pak pokračuje dvěma filmy – od 15:00 je na programu Fantastická parta - animované dobrodružství jedenáctiletého Alfonsa a jeho kamarádů, v 17:30 pak bude následovat Papežův zákon - napínavý příběh podle skutečné události, která vzbudila rozruch po celém tehdejším světě.

Avie Bohumíra Čápa a Kateřiny Ventlukové v Montalieu

26. soutěžní sezóna otevřeného Mistrovství ČR v Truck trialu pokračuje i v neděli v Braňanech u Mostu. Těšit se můžete na ukázky dovednosti řidičů nákladních vozidel, jezdících v terénu a rozdělených do několika kategorií. V závodech uvidíte speciálně upravené vozy různých značek.

Kulturní dům Zastávka v Lounech zve v neděli od 14:00 všechny příznivce dechovky na Májovou zábavu s Lounskou 13.

Vychutnat si můžete také prohlídky kláštera v Oseku s varhanním doprovodem Tatiany a Daniela K. Pernetových, a to od 12:00.

V Mostě, konkrétně pak od 10:00 v kulturním domě  Meduza, to rozjedou Šmoulové – v novém písničkovém muzikálu pro děti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.