Redakce Epoch Times ČTK

a 2. 5. 2024

Americký exprezident Donald Trump ve středu řekl, že 6. ledna 2021 žádal svou ochranku, aby jej odvezla k sídlu Kongresu, kde v tu chvíli začínalo docházet ke střetům mezi některými demonstranty a policejními složkami. Potvrdil tak klíčový bod výpovědi svědků z kongresového vyšetřování tehdejších nepokojů, napsal deník The New York Times (NYT). Trumpova ochranka tehdy jeho požadavek opakovaně odmítla.

Exprezident se svým vyjádřením na mítinku ve státě Wisconsin vymezoval vůči výbušnému tvrzení někdejší pracovnice Bílého domu Cassidy Hutchinsonové. Ta při veřejném slyšení před dvěma lety vyšetřovací komisi řekla, že se doslechla o tom, že se Trump natahoval po volantu, když jeho tým žádost o odvoz ke Kapitolu odmítl.

Exprezident daný moment vylíčil jako zcela nekonfliktní, přičemž uznal, že se k sídlu Kongresu chtěl vydat. „Seděl jsem vzadu a víte, co jsem řekl? Řekl jsem: ‚Chtěl bych tam zajet, protože vidím, že tam jde hodně lidí.‘ Oni řekli: ‚Pane, bude lepší, když to neuděláte‘,“ řekl Trump na shromáždění ve městě Waukesha.

Tato výměna se podle exprezidenta opakovala ještě jednou. Poté prý ochrance řekl, že dá na jejich úsudek. „To byl celý tón té konverzace,“ dodal.

Okamžiky, které popisoval, nastaly po jeho projevu na prostranství nedaleko Bílého domu, v němž končící prezident apeloval na své stoupence, aby „bojovali jako o život“ a vyzval je k pochodu ke Kapitolu. Tam tehdy začínalo projednávání výsledků prezidentské volby roku 2020, které Trump dodnes označuje za podvodné.

Ve svém vystoupení Trump avizoval, že k sídlu Kongresu vyrazí také, a mnozí lidé tam po jeho projevu zamířili. Už v tu chvíli u Kapitolu začínaly konflikty mezi některými demonstranty a policejními složkami. Zákonodárci kvůli tomu museli přerušit schůzi a prchat do různých úkrytů. Pořádek se podařilo obnovit až po několika hodinách, desítky policistů utrpěly zranění.

S odstupem času se objevili informace o provokatérech v davu, o nepřiměřených zákrocích policie a také o tom, že výzvy o pomoc členů Národní gardy, byly opakovaně zodpovědnými osobami v Kapitolu odmítnuty.

Očekávaný kandidát Republikánské strany mimo jiné označil lidi obžalované v souvislosti se 6. lednem za „rukojmí“ a uvádí, že pokud v listopadových volbách zvítězí, bude zvažovat jejich omilostnění.

Zároveň stejně jako před čtyřmi roky odmítá jednoznačně říci, že uzná výsledky voleb, v nichž se pravděpodobně znovu utká se současným prezidentem Joem Bidenem. „Když bude všechno čestné, s radostí výsledky přijmu,“ uvedl, zatímco dál popírá regulérní výsledek posledních voleb. „Když ne, musíte bojovat za právo země,“ řekl ve středečním rozhovoru s listem Milwaukee Journal Sentinel.

Přečtěte si také

Právníci: Jestliže škola odepřela rodičům přístup k filmu promítanému v rámci výuky, jde o protiprávní jednání
Právníci: Jestliže škola odepřela rodičům přístup k filmu promítanému v rámci výuky, jde o protiprávní jednání

Rodiče požadovali, aby jim škola dala k náhledu filmy, které byly promítány v rámci festivalu Jeden svět na školách. Protože škola i festival odmítly filmy rodičům zpřístupnit, požádali jsme o právní analýzu vzniklé situace...

Jak by dopadly eurovolby, kdyby měl každý dva hlasy? Otestujte si novou metodu
Jak by dopadly eurovolby, kdyby měl každý dva hlasy? Otestujte si novou metodu

Průzkum vychází z metody D21, kterou vyvinul Karel Janeček a která má najít řešení širší společenské shody, eliminovat extremisty a předcházet tomu, že volič volí „menší zlo“.

První Čech stanul na Mount Everestu přesně před 33 lety
První Čech stanul na Mount Everestu přesně před 33 lety

Dnes tomu je 33 let, kdy současný senátor Leopold Sulovský jako první Čech stanul na nejvyšší hoře světa, Mount Everestu.

HAARP může způsobit polární záři. Ale jen na Aljašce, tvrdí experti
HAARP může způsobit polární záři. Ale jen na Aljašce, tvrdí experti

Polární záře, které byly k vidění v loni v listopadu a minulý květnový víkend, probíhaly v době, kdy systém HAARP zkoumal ionosféru. Dle expertů ale záře jejich důsledkem nebyly.

Špičkoví hudebníci zahájí Procházky uměním koncertem v Trojském zámku
Špičkoví hudebníci zahájí Procházky uměním koncertem v Trojském zámku

V nádherných prostorách velkého sálu Trojského zámku odstartují mistři barokní hudby další ročník koncertních vystoupení projektu Procházek uměním, které založila první dáma české violy, virtuoska Jitka Hosprová.