Na Svět knihy přijede John Boyne nebo ruská exilová autorka Ljudmila Ulická

foto Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy v Praze - ilustrační foto.

Praha - Veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2024 od 23. do 26. května přivítá na Výstavišti několik zahraničních literárních hvězd. Mezi nimi bude například autor knihy Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne, ruská exilová autorka Ljudmila Ulická, komiksový autor Alexis Nolent nebo hvězda severské krimi Alex Ahndoril, dříve tvořící pod pseudonymem Lars Kepler. Celkem Svět knihy uvede 801 účinkujících ze 40 zemí a regionů. Čestným hostem 29. ročníku je projekt Das Buch – německojazyčná literatura, program také nabídne připomínky 100. výročí úmrtí Franze Kafky. Novináře o tom informoval ředitel festivalu Svět knihy Praha Radovan Auer.

Svět knihy Praha poprvé překoná hranici 800 vystavujících. "O deset až patnáct procent vyrostly počty vystavovatelů, programů či účinkujících. Návštěvníci se mohou těšit na 801 účinkujících, kteří se zapojí do 482 programů, a 415 vystavovatelů. Oproti loňským třiceti zemím a regionům se jich letos na Světě knihy Praha prezentuje rovných čtyřicet," uvedl Auer. Podle něj nárůst není náhodný a souvisí s přípravou českého hostování na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2026. "Český knižní trh je teď v popředí zájmu a my se musíme snažit toho maximálně využít," dodal Auer.

Pozvání na festival přijal irský spisovatel John Boyne, autor knihy Chlapec v pruhovaném pyžamu. Náhled na zvěrstva koncentračního tábora pohledem velitelova malého syna se dočkal filmového zpracování v roce 2008 v režii Marka Hermana. Na pražském festivalu se Boyne zapojí do debaty s ilustrátorkou Marto Kelbl o LGBTQ+ publikaci, která je vhodná i pro děti.

Ruská spisovatelka Ljudmila Ulická přijede na Svět knihy Praha z německého exilu, od roku 2021 žije v Berlíně. Autorka bude na festivalu hovořit o svém pohledu na literaturu, také bude debatovat s rusky píšící spisovatelkou arménského původu Narine Abgarjanovou o kultuře na okraji. Do Prahy zavítá také autor komiksů, románů a scénářů k videohrám Alexis Nolent, známý i pod pseudonymem Matz. Podle jeho série Zabiják vznikl stejnojmenný film Davida Finchera.

Severskou krimi zastoupí manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril, kteří jsou známí sérií s hlavní postavou komisaře Joony Linny, kterou napsali společně pod jménem Lars Kepler. Na Světě knihy Praha se přestaví pod svým dalším pseudonymem Alex Ahndoril.

Díky programu Das Buch mají na festivalu silné zastoupení autoři z německojazyčných zemí. Do Prahy přijede například Tonio Schachinger. Rakouský kreslíř a ilustrátor Nicolas Mahler je čtenářům známý jako spolutvůrce komiksu Noční chodci, který vydal společně s Jaroslavem Rudišem. Přijede také současný švýcarský spisovatel Peter Stamm nebo grafický designér Nando von Arb. Besedu bude mít německý právník a prozaik Bernhard Schlink, autor románu Předčítač. Komiksová autorka Josephine Marková staví svou tvorbu pro mládež na kombinaci různých emocí a pro děti tvoří také Němka Tanya Stewnerová, která je k četbě poutá fantasy románovou sérií Alea – dívka moře.

Besedu budou mít Pak Čihjon, severokorejská uprchlice, a Čche Serin, která její příběh sepsala do knihy Můj život v Severní Koreji. Téma genderu a identity rozvine při debatě francouzská spisovatelka Pauline Delabroy-Allardová. Polskou školu literární reportáže bude na festivalu reprezentovat Mariusz Szczygieł.

V programu nechybí ani zásadní jména a díla současné české literatury. Čtyřnásobná držitelka cen Magnesia Litera Radka Denemarková pohovoří o svém nejnovějším románu Čokoládová krev, Bianca Bellová v povídkovém souboru Transfer propojila obyčejné a zároveň pozoruhodné lidské osudy, Alexej Sevruk zase prostřednictvím vzpomínek své babičky v románu Evropanka nahlédl dopad velkých dějin východní Evropy. V programu je i Alena Machoninová, která letos vyhrála s knihou Hella cenu Magnesia Litera. Kateřina Bursíková Jacques a Kateřina Procházková představí knihu Dalajlama a Havel.

Svět knihy Praha provází citát Franze Kafky "Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás", program nabídne besedy o Kafkově tvorbě i inspiracích, které z ní čerpají. O hudební zážitek se postará Kafka Band 23. května na zahajovacím koncertu pro veřejnost.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď