Efektivnější Windows díky Power Toys a Flow Launcheru

Blog / Dála Musil – 2. května 2024

Byť používám iPhone i iPad, nikdy jsem neměl Maca a jsem věrný Windows. Baví mě objevovat užitečné aplikace do microsoftího systému a rád bych vám proto dnes představil 2 nástroje, které možnosti Windows posouvají o pořádný kus dál - Power Toys a Flow Launcher. Co vše tahle dvojka umí?

Aplikací používám hodně, rád zkouším nové, ale málokteré nástroje se mi dostanou do pravidelného workflow. O mém aktuálním setupu, za který nemusíte vůbec platit, jsem psal v lednu tady. Duo Power Toys a Flow Launcher jsem záměrně vynechal, protože je najdete pouze ve Windows a zaslouží si samostatný článek. Obě totiž dokážou výrazně zefektivnit používání Windows včetně kompletní změny způsobu, jak byl doposud člověk zvyklý pracovat. Navíc jsou obě zdarma.

Obecně o Power Toys

Power Toys jsou nástroj vzniklý už v roce 1995, pak zmizely a vrátily se společně s Windows 10. Co je důležité, aktuálně je to open-source projekt, tzn. na vývoji a vylepšeních se podílí sama komunita, nikoliv sám Microsoft. Do Windows vám Power Toys přidají spoustu užitečných funkcí, díky nimž budete moci pracovat s počítačem snadněji a efektivněji a nebudete přitom muset používat jiné aplikace. Nainstalovat si můžete Power Toys třeba odsud. Takhle vypadá úvodní přehled, kde si můžete nastavit, které funkce mají a nemají být zapnuté.

Power Toys - moduly

Obecně o Flow Launcheru

Za můj objev Flow Launcheru může paradoxně aplikace Raycast, která je dostupná pouze applistům. Když jsem viděl její možnosti, jak ovládat celý systém z jedné příkazové řádky (nebo laičtěji jednoho vyhledávacího políčka), chtěl jsem něco podobného zkusit i ve Windows. Nakonec jsem došel k Flow Launcheru, který je také open-source a nabízí spoustu užitečných pluginů, které v něm lze používat. Flow Launcher stáhnete tady, po zapnutí vypadá takhle jednoduše.

Flow Launcher - řádka

Power Toys - FancyZones

Power Toys jsem objevil na podzim roku 2020, když jsem pořídil široký 34palcový monitor, abych mohl mít trvale více oken vedle sebe. Jenže jak mít více oken vedle sebe, aniž bych musel vždycky ručně upravovat jejich velikost? A právě od toho jsou FancyZones. Nastavíte si libovolné rozložení oken na obrazovce, do kterého pak s přidržením shiftu snadno přetáhnete aplikaci (třeba Chrome), která se sama přizpůsobí danému oknu. Vaše aplikace si zároveň pamatují poslední umístění, takže se vám vždy otevřou právě na tom místě a v takovém okně, jakém potřebujete. Přepínat mezi rozloženími můžete i klávesovými zkratky.

Power Toys - FancyZones

Do Windows 11 mimochodem dorazila funkce, která také umožňuje rychlou úpravu oken na obrazovce, ale její možnosti oproti FancyZones jsou omezené, takže se radši držím jich.

Power Toys - výběr barvy

Pokud občas děláte něco s grafikou, kódujete weby apod., pak se nejspíš pravidelně setkáváte s potřebou zjistit, jakou barvu v HEX kódu (#000000) máte před sebou. Existují různé samostatné nástroje, použít můžete v internetovém prohlížeči třeba developer tools, anebo můžete prostě použít klávesovou zkratku z Power Toys, která vám kód barvy ihned zobrazí.

Power Toys - náhled barvy

Po kliknutí získáte také další volitelné kódy dané barvy a možnosti práce s danou barvou včetně třeba historie těch, na které jste naposledy klikali (proč se kapátko jmenuje krumpáč ale fakt netuším :-)

Power Toys - výběr barvy

Power Toys - extraktor textu

OCR je technologie, která dokáže rozpoznávat text na obrázcích nebo třeba oskenovaných dokumentech. A právě tuhle technologii používá funkce extraktor textu. Vyberete obrázek, kde je potřebný text, použijete klávesovou zkratku a pak už stačí klasicky přes CTRL+V vložit zkopírovaný text do libovolného textového editoru. Konec ručnímu přepisování nemusí dělat speciální appka, opět to zvládnou Power Toys.

Power Toys - textové OCR

Power Toys - úprava velikostí obrázků

Jestli občas potřebujete upravovat rozměry obrázků a fotek, pak můžete použít opět buď různé nástroje 3. stran, anebo využít funkci právě v Power Toys. V rámci nastavení si nadefinujete velikosti, které běžně používáte (společně třeba s formátem, kompresí…). Pak už stačí jen najít dané obrázky v počítači a použít právě funkci úpravy jejich velikosti skrz Power Toys včetně dalšího možného donastavení.

Power Toys - úprava obrázků

Power Toys - Run

Co takhle ovládat počítač z jednoho jediného řádku? Já používám Flow Launcher, o kterém je druhá část dnešního článku, ale i Power Toys mají svou podobu s názvem Run. Aktivujete jej klávesovou zkratkou a můžete vypočítavat, vyhledávat v počítači, ovládat jej, převádět jednotky nebo třeba vyhledávat na internetu přes prohlížeč.

Power Toys - Run

Power Toys - další funkce

Jaké další fíčury v rámci Power Toys můžete používat? Z těch nejzajímavějších například:

  • pravítko - snadné měření pixelů na obrazovce (používám překvapivě často)
  • doplňky průzkumníka - zobrazení náhledu méně častých typů souborů
  • správce klávesnice - možnost přemapovat si libovolné klávesové zkratky
  • myš bez hranic - snadné ovládání více počítačů vedle sebe jednou myší
  • náhled - rychlé zobrazení souboru bez otevření, typicky třeba PDFek
  • PowerRename - hromadné chytré přejmenovávání souborů...

Flow Launcher - hledání a spouštění souborů a aplikací

Ovládání Flow Launcheru je velmi jednoduché - aktivujete jej klávesovou zkratkou (většina těchto "launcher" aplikací se zapíná přes alt + mezerník) a pak už jen napíšete, co chcete. Může to být hledání nějaké aplikace a následně kliknutím její spuštění, může to být hledání souborů v počítači nebo třeba ovládání systému (uspání, vypnutí, odhlášení, smazání koše atd.). Mnohá doladění pak najdete v nastavení, třeba počet zobrazených výsledků, zda se má rovnou zobrazovat náhled apod.

Flow Launcher - hledání v PC

Flow Launcher - hledání v prohlížeči a oblíbených položkách

Další využití launcheru je hledání v internetovém prohlížeči, aniž bych jej musel otevírat. Výše je to vidět u výrazu "Notion" v 5. řádku. Snadno se pak spouští přes nastavitelnou zkratku také hledání v oblíbených položkách prohlížeče, v tomto případě stisknu "f" a v té chvíli už vyhledávám mezi oblíbenými. Zkratku můžu mít nastavenou také pro konkrétní weby, tzn. třeba přes "yt" začnu vyhledávat čistě na Youtube apod.

Flow Launcher - hledání přes prohlížeč

Flow Launcher - kalkulačka, IP, překlady, emoji...

Potřebuju něco rychle vypočítat? Nemusím používat kalkulačku, ale rovnou to zadám v rámci launcheru a výsledek kalkulačky mám před sebou.

Flow Launcher - kalkulačka

Přes IP plugin si můžu zobrazit svou lokální nebo externí IP, přes emoji plugin se dostanu snadno a rychle na všechny emoji. A pokud potřebuju něco přeložit, nepotřebuju otevírat prohlížeč, ale zkrátka zadám nastavenou zkratku "tr" a rovnou co chci z jakého do jakého jazyka přeložit.

Flow Launcher - překlady

Flow Launcher - další pluginy

Flow Launcher má jakožto správný open-source projekt desítky různých pluginů, které rozšiřují jeho možnosti nebo fungují s konkrétními dalšími aplikacemi. Spotify, Steam, Apple zkratky, Toggl, Obsidian, Notion, Todoist, Twitch... zkrátka cokoliv potřebujete mít rychle po ruce.

Flow Launcher - pluginy

Pár tipů na pluginy, které používám:

  • Currency Converter - převod měn
  • Notion Search - vyhledávání v Notionu
  • QrFlow - vytvoření QR kódu
  • Statis - rychlé statistiky, např. průměr z čísel

Flow Launcher - převod měn

A jsme na konci. Pokud se rádi technologicky posouváte a fandíte Windows, doufám, že vás dnešní nástrojové duo zaujalo a vyzkoušíte jej. Já bych si bez něj už každodenní používání počítače představit nedokázal :-)

Chcete pomoct s aplikacemi z dnešního článku nebo dostat tipy na nějaké další pro Windows? Dejte mi vědět.

autor Dála Musil

O autorovi článku
Dála Musil je digitální konzultant & designér a Notion Certified Consultant & Ambassador z Pardubic. Svým klientům pomáhá zjednodušovat digitální život díky aplikaci Notion, dříve se věnoval také UX designu, marketingu či procesnímu řízení. O podnikání a všem digitálním píše už více než 10 let.
Twitter profil  LinkedIn profil  Youtube kanál  Facebook stránka  RSS blogu

Líbil se vám článek? Sdílejte ho dál


Pomohl vám můj obsah? Podpořte další tvorbu

Jsou pro vás moje články, videa, šablony, newsletter či posty na socialu (nejen o Notionu) užitečné? Přispěním libovolné částky mi pomůžete tvořit další nový obsah. Předem díky za podporu! 🙌

QR platba

Přidejte se k 2 900+ lidem, kteří mě sledují

1x měsíčně vám pošlu zpravodaj ze světa Notionu plný novinek, tipů, článků a videí 🙂