Kobo Clara Colour: čtečka, která miluje barvy [test]

Reklama

Čtení elektronických knih se drží velké popularitě a zdálo se, že není co vylepšovat. Kobo však přináší barevný displej v nových modelech čteček, které jsou navíc voděodolné a přes bluetooth přehrají audioknihy.

Na český trh dorazily nové čtečky Rakuten Robo, které najdete na jejich eshopu. Vyberete si z několika provedení čteček se 6,7, a 8palcovými displeji. Novinkami jsou tři modely – 6palcové černobílá Kobo Clara BW a Kobo Clara Colour s barevným displejem, a největší 7palcová Kobo Libra Colour. Nejdražší z nich vyjde na 5 699 Kč a podporuje i ovládání stylusem, dostupnější modely jsou právě Kobo Clara. Černobílá vyjde na 3 499 Kč, když připlatíte 500 Kč, budete mít jako my na test barevnou Clara Colour.

Kobo Clara Colour je vybavena plastovou konstrukcí se 6palcovým displejem E Ink Kaleido 3, vše v rozměru 112 x 160 x 9,2 mm a s hmotností 170 g. Displej má povrch, který nechytá otisky ani neodráží světlo či jiné rušivé odlesky. Čtečka je voděodolná dle IPX8 (až 60 min v hloubce 2 m), snese tak třeba polití nápojem, jak je vidět ve videu níže. Jelikož máme čest s dotykovým displejem, vystačíme si s jediným tlačítkem vzadu pro pro zapnutí. To budete potřebovat pro probuzení čtečky z režimu spánku.

Pokud ale dokoupíte aktivní ochranný kryt a stojánek v jednom za 749 Kč, budete se čtečka zapínat po otevření krytu. Na výběr je černá, růžová, zelená a červená barva. A to je mnohem pohodlnější. Dále lze dokoupit průhledný silikonový obal na záda čtečky za 499 Kč. Stojánek z pouzdra utvoříte díky prolisům, čtečka pak stojí spolehlivě pod úhlem pro čtení u stolu. Po zavření pouzdra drží díky magnetům a chrání displej.

Co a jak číst?

Obsah se do čtečky nahrává jednoduše, přes USB-C kabel se paměť čtečky tváří jako flash disk, takže nahrajete stovky a tisíce knih, paměť 16 GB je dostačující. Podporují se formáty PUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR. Další cestou k obsahu je přes Wi-Fi návštěva obchodu s knihami a audioknihami Kobo Store, najdete tam i český obsah, platí se v CZK, stačí si založit účet. Aplikace Pocket pak ukládá online články pro další čtení ve čtečce, tady jde ale o novinové články v angličtině. Fanoušci audioknih uvítají bluetooth a možnost spárovat sluchátka, pak si pustíte jakoukoliv knihu k poslechu.

Kobo čtečka má přehledné rozhraní s českým překladem, takže se v něm neztratíte. Už tady oceníte podporu barev u displeje, vidíte náhledy s barevnými obálkami. Obálky se pak ukážou i přes celý displej, pokud mají knihy barevné ilustrace, uvidíte i je. Reakce na ovládání prsty je příjemně rychlá, a to jak na ťukání prstem, tak tažení po displeji na posuvnících apod. Stránky se přepínají klepnutím do levé nebo pravé části displeje při čtení knihy. Jas či stav baterie zjistíte v horní liště. Pro návrat do hlavního menu stačí klepnout v levém horním rohu.

Základní menu Domů nabízí obsah čtečky, vidíte třeba % stav rozečtení knih. Položka Mé knihy je vyloženě vaší knihovnou, knihy lze dále třídit do sbírek, označit jako dokončené, či mazat. Pro nastavení čtení lze měnit takřka na co si vzpomenete, fonty, velikosti, styly, řádkování. Ukládat lze poznámky, jednoduše prstem aktivovat barevný zvýraznovač, přeskakovat stránky, kapitoly apod.

Displej čtečky umí měnit automaticky tepltou a sílu podsvícení, nebo lze upravit manuálně. Pro komfort očí se o toto postará technologie ComfortLight PRO, ta právě omezuje modré světlo, aby oči nebyly unavené. Na fotce vidíte maximálně žlutý odstín pro použití v noci za minimálního okolního světla. Ohledně výdrže jsem vypozoroval, že při zapnutém automatickém podsvícení, aktivní Wi-Fi a vypnutém bluetooth se při každodenním čtení dá dostat na cca 7-10 dní výdrže. Bez Wi-Fi by to mohlo být o něco delší.

Závěr

Kobo Clara Colour je spolehlivá čtečka s barevným displejem, která přežije náhodné polití a potěší rychlým ovládacím prostředím. Chválit lze displej, který neunaví oči a výdrž, kdy ji nemusíte víc jak týden nabíjet.

 

Reklama