NASA bude pomocí LED pěstovat plodiny na Měsíci

David Ruth | Věda,Zajímavé využití LED | 20.4.2024

NASA už několik let používá LED osvětlení pro pokusy s pěstováním rostlin ve vesmíru, a to ve speciálním modulu na Mezinárodní vesmírné stanici. Nyní se chce o něco podobného pokusit na Měsíci.

Lidé naposledy stanuli na povrchu Měsíce v roce 1972, ale nejspíš už jste mohli zaslechnout, že let lidí na Měsíc je opět ve hře v rámci mise Artemis III. Podle momentálních informací k tomu dojde nejdříve v roce 2026. Až se tak ale stane, pak bude jedním z úkolů astronautů složit na Měsíci hortikulturní jednotku zvanou LEAF (Lunar Effects on Abricultural Flora), a to spolu s dalšími jednotkami pro měření seismické aktivity a dielektrických charakteristik.

LEAF bude zkoumat fotosyntézu, růst a systémové stresové reakce rostlin v podmínkách kosmického záření a nižší gravitace. Získaná data pak napomohou v porozumění možnostem pěstování plodin mimo Zemi. Kromě samotného růstu se projekt bude zajímat také o pohlcování CO2, poskytování kyslíku rostlinami a čištění vody v podmínkách na Měsíci.

V plánu je pěstovat tři rostliny: brukev řepák (listová zelenina s olejnatými semeny), huseníček rolní (významná modelová rostlina pro vědecké experimenty, potenciálně i jedlá) a drobničku (vodní rostlina konzumovaná v některých asijských zemích).

Zdroje: ledsmagazine.com, nasa.gov

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (2 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Žádné komentáře »

Zatím žádné komentáře.

RSS feed for comments on this post.

Zanechat komentář

O nás | Vydáváno s pomocí ARIGA s.r.o. | Powered by WordPress | Theme by Roy Tanck