Nadstandardní plat mluvčího: Otázky zůstaly bez odpovědí

(Foto: Znojmáci): Marně se opoziční zastupitelé na posledním jednání znojemského zastupitelstva dotazovaly na okolnosti, pro které bere mluvčí Znojma Pavel Kovařík v porovnání se svými kolegy nadstandardní plat i pracovní podmínky.


Znojemská starostka Ivana Solařová pořád dokola opakovala, že zpráva Státního úřadu inspekce práce nic nepřípustného neshledala kromě dodržování přestávek. Tím ale bagatelizovala třeba to, že Kovařík vykazoval neuvěřitelné množství odpracovaných hodin, s nadsázkou řečeno pracoval čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu. Zcela bez odpovědi zůstal opakovaný dotaz, proč Pavel Kovařík, který ve volbách kandidoval za seskupení Znojmáci, a ve volbách propadl, má vůbec nejvyšší příplatek za vedení ze všech vedoucích pracovníků radnice, přičemž šéfuje pouhým třem lidem, zatímco někteří jiní vedoucí odborů mají až desetinásobek podřízených. Odpověď nezazněla ani na to, proč byla při stanovování platu započtena Pavlu Kovaříkovi stoprocentní praxe v oboru, ačkoliv v minulých letech prokazatelně dělal něco jiného.


Trojice zástupců opozičního hnutí pro Znojmo v čele s Jiřím Kacetlem, která na nestandardní podmínky Pavla Kovaříka poukázala, nicméně vidí výsledek inspekce jinýma očima než zno­jemská starostka: „Již v polovině září 2023 jsme znojemské občany informovali o našich podezřeních ve věci nadstandardních platových i pracovních podmínek Pavla Kovaříka. Pro naše zjištění jsme měli dostatek podkladů, a proto jsme je zveřejnili a zaslali k prošetření Státnímu úřadu inspekce práce. Brněnský oblastní inspektorát se nicméně ke kontrole dostal až v lednu a únoru tohoto roku a dosti neurčitou zprávu o výsledku kontroly nám zaslal na naši urgenci až nyní. Zpráva o výsledku inspekce je skutečně velmi stručná, nicméně jeden závěr z ní jasně vyplývá: Znojemská radnice v celé prošetřované kauze skutečně porušila zákon.“


Co přesně ale kontrola zjistila, opoziční zastupitelé neví. „Naše podezření tedy nebyla ve výsledku lichá! Pochopitelně se budeme nyní snažit získat podrobné informace. Problém je v tom, že podrobný protokol o kontrole dostalo právě jen vedení radnice a my se k informacím musíme dostat dalšími zdlouhavými žádostmi. Kauza nás zajímá o to více, neboť to stejné vedení města na nás podalo ještě v září 2023 trestní oznámení, že jsme údajně měli „poškodit dobré jméno Ing. Kovaříka“. Spustilo se tak policejní vyšetřování, kde my jako opoziční zastupitelé vystupujeme v pozici prošetřovaných osob. Vyšetřování nebylo kvůli laxnosti inspektorátu práce ještě uzavřeno,“ shodli se Alena Paulenková, Jiří Kacetl a Lukáš David, kteří jsou kvůli své kritice přehnaných platových podmínek Pavla Kovaříka už půl roku vyšetřováni policií.

REKLAMA