st., 1. květen 2024 19:37

O radostech a strastech Wattpadu

Wattpad – spisovatelská platforma, která mezi čtenáři i samotnými autory vyvolává silné emoce, a to jak ty kladné, tak záporné. Jedni ji milují, druzí se jí zase obloukem vyhýbají. A pak je tu ta část literárního spektra, která šalamounsky stojí někde uprostřed.

I přes to, že kvalita opravdu není druhé jméno Wattpadu, je třeba si připustit, že se jedná asi o nejlepší místo na rozjezd případné spisovatelské kariéry. Díky rychlé registraci a velké interakci se čtenáři se začínajícím autorům otevírá snadná cesta, jak nakopnout svůj talent. Na své si přijdou jak zastánci originálních děl, tak milovníci fanouškovské tvorby. Je to dozajista snazší než si založit vlastní blog, který často zůstane pohřbený v hlubinách internetu.

Každá mince má ale dvě strany a možná že je to právě ona uživatelská přívětivost, která tak sráží samotný obsah, který je na Wattpadu k mání. Autorkami jsou často mladé dívky, které se v lepším případě pokoušejí o napsání nechutně přeslazené romance, která většinou obsahuje tak dvě pravopisné chyby na jednu větu, ale naopak pozbývá veškerou větnou interpunkci. V horším případě autorky (nebo i autoři – ať nejsme nekorektní) zpirátí cizí dílo a jaksi omylem ho zapomenou ozdrojovat. Za vrchol drzosti považuji zkopírování nějaké knížky přímo z Wattpadu, kterou daný delikvent pod jiným názvem publikuje na svém profilu.

Wattpad je jako oceán plný písku a chaluh, v jehož temných hlubinách se ukrývají perly. Pokud se do něj bezhlavě ponoříte, utopíte se v plytkých příbězích bez jiskry a nápadu. Nezkušení začátečníci by spíše měli sáhnout po pomoci v podobě doporučení na opravdu kvalitní díla – která se v drtivé většině nachází mimo Wattpad – aby se hned na první dobrou nenechali odradit od fanouškovské tvorby a originálních příběhů začínajících spisovatelů. Pokud už jste ale zkušení potápěči, odoláte tlaku a nenecháte se semlít nic neříkajícími počiny, máte šanci vylovit opravdový poklad. Protože i na Wattpadu najdete kvalitní publikace.

Původním záměrem tvůrců této platformy bylo vytvořit místo, kde budou zájemci moci publikovat své originální příběhy. Postupem času se ale velmi oblíbenými staly právě fanfikce, což je – jak říká Wikipedie – „literární dílo vycházející primárně z díla již existujícího a sepsané jeho fanouškem.“ Dle mého názoru si kladné hodnocení zaslouží příběhy z fandomu Marvel, jelikož většina autorů píšících o Avengers a spol. se sdružuje právě na Wattpadu. A naštěstí ne všichni jsou úplně marní.

Velkým tématem jsou dozajista Harry Potter fanfikce, které se stále těší velké popularitě. Povídek točících se okolo chlapce s jizvou na čele je nepřeberné množství a některé kousky bych se nezdráhala označit za mistrovská díla. Bohužel ty, které se vyskytují na Wattpadu, připomínají řídkou polévku nevalné barvy a chuti, kterou za stálého míchání vylijete do záchodu. Samozřejmě čest všem výjimkám. Slavnostně přísahám, že se mi i tam, ve skrytých koutech Wattpadu, podařilo vyškrábnout mimořádně vydařená díla – nutno ovšem podotknout, že jich bylo jako šafránu. A špetka tohoto vzácného koření již polévku nezachrání.

Wattpad je pro mnohé srdcovou záležitostí, pro jiné noční můrou. Určitě má své pro a proti, a ať už k němu spisovatelé a čtenáři zaujímají jakýkoliv postoj, na internetové scéně svoje místo prostě má.

Zobrazeno 298 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. květen 2024 14:19
Pro psaní komentářů se přihlaste