Statistiky po Slovensku: Tristní ofenziva, nejhorší přesilovky. Kdo hrál nejvíc?

Matěj Kubiesa v souboji | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V základní skupině střídali výhry s porážkami, stejně jako celkové tváře své hry. Ve čtvrtfinále bohužel hokejisté české osmnáctky přidali třetí zářez do kolonky „mínusů“. Co říkají čísla o neúspěchu proti Slovákům i celém projevu na mistrovství světa?

Další „pětka“ v první třetině. V klíčové bitvě dostali Češi už třetí trest na pět minut a do konce utkání. Marka Daníčka a Petra Sikoru tentokrát „následoval“ Radim Mrtka, a to (opět) přísně za faul kolenem. I potřetí to bylo už během úvodní třetiny. Mrtka, po jehož předešlém trestu Slováci hned ve druhé minutě otevřeli skóre, v obraně chyběl a nahradil ho sedmý bek Martin Švec.

Početní (ne)výhody. Úspěšnost oslabení 66,7 procenta samozřejmě není nic zářivého, ale pořád to Čechy řadí na dělenou šestou příčku. V čem však jsou – a určitě i zůstanou – nejhorší, to jsou přesilovky. Využili jen dvě z 21 možností, což znamená úspěšnost 9,5 procenta. Třetí nejhorší Slováci ji mají téměř trojnásobnou; USA, Norsko i Kanada dokonce přes 40 procent! Jednou navíc Češi ve vlastní přesilovce inkasovali, takže pro ně téměř nešlo o výhodu... Alespoň jim můžeme ještě připočíst gól ze čtvrtfinále, kdy skórovali tři sekundy po konci přesilovky.

Špatná efektivita? Ano, ale... Národní tým na MS zhodnotil v gól jen 7,3 procenta střel, což znamená druhou nejslabší úspěšnost po Švýcarech. Slováky nicméně nepřestřílel (29:31), od začátku druhé třetiny měl jen patnáct ran a jak ukazuje střelecká mapa: Ve třetí třetině, kdy měl za stavu 1:2 a 1:3 spustit velký tlak, ohrožoval jejich branku povětšinou z dálky. Nápor se bohužel nekonal, efektivita tenhle zápas nerozhodla.

Střelecká mapa 3. třetiny čtvrtfinále (Češi útočili doprava)

Střelecká mapa 3. třetiny čtvrtfinále (Češi útočili doprava) | Foto: iihf.com

Brankáři vůbec nezklamali. Vítězný gól Slováků od mantinelu si bude Jakub Milota pochopitelně dlouho vyčítat, nicméně turnaj nerozhodly ani české výkony v brankovišti. Úspěšnost gólmanů 88,8 procenta je v tuto chvíli s ohledem na ofenzivní tvář kategorie U18 třetí nejlepší hodnotou na MS a nejlepší mimo týmů USA a Kanady, které zatím působí odskočeným dojmem.

První slovenský gól ve čtvrtfinále

První slovenský gól ve čtvrtfinále | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Čechy srazil objevený střelec. Ondrej Maruna dal v celé sezoně za Charlottetown v quebecké lize jen šest branek. Teď, v klíčovém utkání mistrovství světa, se prosadil dvakrát během devíti minut a posunul slovenský tým podruhé v řadě mezi nejlepší čtyřku.

Tři body maximem. České mužstvo naopak nenašlo nikoho, kdo by byť jen náznakem mohl stíhat nejproduktivnější hráče turnaje. Maximum v podobě tří bodů Adama Jecha (2+1), Adama Benáka, Adama Titlbacha a Maxmiliana Currana (všichni 1+2) značí opravdu velmi tristní ofenzivní výsledek.

Fibigr a Galvas v zápřahu. V posledním utkání byl nejvytěžovanějším českým hráčem Jakub Fibigr (26:47), následoval Tomáš Galvas (24:52) a útočníkům vévodili Jecho (22:37) s Petrem Sikorou (22:18). Celkově si nejvíc zahrál Galvas (123 minut; průměrně 25 na utkání) následován Fibigrem (118; 24) a Alešem Zielinským (105; 21), z útočníků pak Jecho (101; průměrně 20), Benák (100; 20), Matěj Kubiesa a Titlbach (oba 98; 20).

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz