Jaké ovoce a zeleninu pěstovat ve skleníku

Jaké ovoce a zeleninu pěstovat ve skleníku

Skleník je skvělou investicí pro každého zahrádkáře. Umožní vám pěstování široké škály rostlin, a to i těch, které by v normálních podmínkách ve vaší klimatické zóně nepřežily. Díky regulaci teploty, vlhkosti a ochraně před nepříznivými povětrnostními vlivy se ve skleníku můžete pustit do pěstování rostlin, které vyžadují specifické podmínky.

Obsah článku

Rajčata

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin pro skleníkové pěstování. Vyžadují hodně světla a tepla, což je ve skleníku snadné zajistit. Existuje mnoho odrůd rajčat, od cherry po velké beefsteaky, vyzkušejte je a porovnejte jejich chutě. 

Papriky

Papriky, ať už sladké nebo pálivé, rovněž prospívají ve skleníkových podmínkách. Teplé a stabilní prostředí skleníku pomáhá paprikám dosáhnout plné zralosti a intenzivní barvy.

Okurky

Okurky jsou další plodinou, která se hodí do skleníku. Preferují vysokou vlhkost a teploty, což lze ve skleníku snadno udržet. Pro maximální výnos je dobré okurky pěstovat vertikálně na oporách.

Saláty

Listová zelenina jako salát, špenát nebo rukola rychle roste a ve skleníku ji můžete sklízet prakticky celoročně. Tyto druhy ocení mírnější teploty, proto se hodí do skleníku zejména na jaře a na podzim.

Bylinky

Mnoho bylinek, jako je bazalka, koriandr, petržel nebo tymián, může ve skleníku prospívat celý rok. Bylinky vyžadují spoustu světla a dobře odvodněnou půdu, což je ve skleníku snadné zajistit.

Jahody

Jahody můžete ve skleníku pěstovat tak, aby vám sklizeň zrála dříve než ta venkovní. Ve skleníku lze regulovat podmínky tak, aby se jahodám dařilo a plody byly sladší a šťavnatější.

Melouny a dýně

I když tyto plodiny zabírají hodně místa, ve skleníku mohou prospívat díky lepší kontrole teploty a ochraně před škůdci. Vyberte kompaktnější odrůdy, které se lépe hodí pro pěstování ve sklenících.
Skleník vám nabízí možnost experimentovat a rozšířitrozmanitost vaší zahrady. Důležité je pravidelně větrat pro odvod přebytečné vlhkosti a sledovat potřeby jednotlivých rostlin. Při správné péči a pozornosti můžete ve skleníku vypěstovat bohatou a rozmanitou úrodu.

Zdroj obrázku: Pexels