TAJEMSTVÍ ČLOVĚKA (7)

Prokopenko Igor

Prokopenko Igor

autor

03.05.2024 Fenomenologie

Hypotéza 6.

Odkud pocházíme?

Dosud není známo, jak se člověk na Zemi objevil, věda to jednoznačně nezjistila. Jak jsme se vyvinuli, zůstává dodnes záhadou. Jaké byly první kroky? Proč jsme se vyvíjeli právě tímto směrem a ne jiným? Jsme jedinou lidskou rasou, nebo jsou objevené kmeny trpaslíků a obrů jakousi odnoží, která se vydala jinou vývojovou cestou? A koneckonců, jakou jinou cestou bychom se měli v procesu evoluce vydat? To jsou hlavní otázky a ke každé z nich jsou předkládány velmi kuriózní a často šokující hypotézy. Kdy tedy mohl člověk přece jen vzniknout? Jedna z posledních verzí dává odpověď - stalo se tak před třemi miliony let na africkém kontinentu. Ale opravdu všichni pocházíme z Afriky...?

Alžběta Veselovská, vedoucí laboratoře Ústavu etnologie a antropologie Ruské akademie věd, se domnívá, že ano:

"Ve východní Africe se nachází přirozený zlom v zemské kůře, tzv. rift. Na základě tohoto riftu, kde byly odhaleny prastaré vrstvy, bylo učiněno mnoho nálezů".

Lebka nejstaršího člověka... Nic starobylejšího z lidských ostatků se archeologům ještě nedostalo do rukou! Právě na ní rekonstruovali, jak vypadal náš předek, kterého s námi nespojují žádné samostatné orgány a vlastnosti, předávané v procesu velmi dlouhé evoluce. S největší pravděpodobností se z něj na přímé větvi vyvinul i člověk. Tato lebka, snad jediná ze všech archeologických nálezů, nemá žádné jméno, je na ní pouze číslo. Pokud však někdo ve společnosti paleoantropologů v kterékoli části světa vysloví číslo 1470, každý okamžitě pochopí, o čem je řeč.

Tento neocenitelný nález je jednou z mála lebek, které se dochovaly celé. Respektive byla nalezena rozdělená a poté znovu složená z mnoha kusů. Její stáří bylo určeno na 2 miliony 900 tisíc let, ale později, po dalších výzkumech, sníženo o jeden milion. V každém případě se však jedná o lebku dávného humanoidního tvora. Africké sídliště nejstaršího člověka - asi tři miliony let. Od Etiopie po Mosambik se táhla hluboká puklina v zems

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly