TOP 10 interpretů, které si nenechat ujít na Colours of Ostrava

Vydáno 03.05.2024 | autor: Andrea Hupková

Dolní Vítkovice už v polovině července opět ožijí hudbou. Během čtyř festivalových dnů se na Colours of Ostrava vystřídá několik desítek interpretů a řečníků. Mezi nimi legendární Lenny Kravitz, současná popová hvězda Sam Smith nebo rockeři Queens of the Stone Age. Koho dalšího neminout?

TOP 10 interpretů, které si nenechat ujít na Colours of Ostrava TOP 10 interpretů, které si nenechat ujít na Colours of Ostrava

Lenny Kravitz

Jedním z největších letošních tahounů je definitivně americký sympaťák Lenny Kravitz. A není se čemu divit. Kromě chytlavé hudby a skvělé show nabízí také svůj jedinečný styl. Jeho fanoušci jsou jistě již nyní zvědaví, jaký outfit jejich idol tentokrát vynese. Kravitz se nikdy nebál dát najevo inspiraci svými hrdiny, díky čemuž je často srovnáván s Jimim Hendrixem, Princem nebo dokonce Mickem Jaggerem. Nakolik je toto srovnání zasloužené, můžete zjistit už v pátek 19. července.

Queens of the Stone Age

Své nejnovější album (a nejen to) přijedou předvést Queens of the Stone Age, jedna z nejžhavějších rockových kapel současnosti. S Times New Roman se kapela vrátila ke svému syrovému zvuku a nadchla kritiky, což dokazuje, že ani po téměř třech dekádách neztrácí dech. Zároveň se však nebojí experimentu a na svých koncertech rádi překvapují, takže se nedá předem odhadnout, co nám v Ostravě předvedou.

Adonxs

Adonxse si diváci zřejmě pamatují z Česko Slovenské Superstar z roku 2021. Od té chvíle nezahálí a stále tvoří a vystupuje. Kritici chválí jak jeho jedinečný hluboký hlas a show, ale také produkční kvalitu jeho hudby i videoklipů. Pro své skladby se inspiruje vlastním životem a sám si také skládá hudbu.

Sam Smith

Sam Smith konečně vystoupí v Česku. Jejich tvorbu můžete znát například z bondovky Spectre (píseň Writing’s On the Wall dokonce roku 2016 vyhrála Oscara), nemusíte se však bát, že by jejich čtvrteční vystoupení bylo naplněno tesknými baladami. Nové album Gloria je plné pozitivních songů o sebelásce. Jistě zazní i hity Stay With Me a Too Good At Goodbyes.

Sunnbrella

ve své tvorbě snoubí shoegaze a dream pop s devadesátkovou estetikou, která se propisuje jak do tanečních prvků jednotlivých songů, tak do klipů. Na začátku loňského roku vydali Sunnbrella debutovou desku Heartworn. Následovaly koncerty po celém Česku, ale i v domovském Londýně, Montrealu nebo New Yorku. Nyní se vůbec poprvé představí na Colours of Ostrava.

ROZHOVOR | David Žbirka: Album Sunnbrelly ovlivnily devadesátky, jeho část jsme nahrávali v Abbey Road

Zara Larsson

Zara Larsson již letos v Česku jednou hrála. Tentokrát však Prahu vystřídá za Ostravu a i jí představí nové album Venus. Právě do Venuše se zpěvačka stylizuje i na oficiálních materiálech. Nenechte se však zmást. Ačkoliv se Larsson nebojí využít své krásy, je zároveň zapálenou feministkou a aktivistkou v otázkách lidských práv. Rozhodně má co říct a nebojí se toho. Na Colours nás jistě čeká další skvělá nejen pěvecká, ale i taneční show.

Zara Larsson předvedla v Praze sexy show plnou tance

Billy Barman

Billy Barman se už v minulosti na Colours of Ostrava představili. Tentokrát do Vítkovic dorazí s novým albem, které nazvali Galéria duševného zdravia. Během koncertu jistě zazní jejich největší hity včetně nejnovějšího Karamelu.

Tangerine Dream

Němečtí Tangerine Dream jsou na scéně od roku 1967, stále jsou však svěží a plní energie. Skutečný průlom pro ně znamenal rozvoj syntetizátorů a elektrické hudby v 70. letech, až v následující dekádě se však stali skutečnými hvězdami. Mimo jiné se věnovali také soundtrackům, takže si čekání na jejich koncert můžete zkrátit například Riskantním podnikem, Zázračnou mílí a dalšími kultovními filmy.

D.Y.K.

Vojtěch Dyk je nejen talentovaný herec, ale také skvělý muzikant. Hudbě se věnuje už od dětství, kdy zpíval a hrál ve sboru. Později vystupoval v legendárních Nightwork, ale kariéra ho postupně zavála jiným směrem. Dnes jeho hudba mísí mnoho žánrů, mimo jiné jazz, soul a funk, a zároveň spojuje některé z nejtalentovanějších hudebníků v branži.

Berlin Manson

Za zmínku určitě stojí také trio Berlin Manson ze Slovenska. Přestože bývá často zařazováno pod punk, rozhodně na něj staré heslo „tři akordy a pravda“ neplatí. Jeho tvorba mísí trap, klasický rap a post-punk. Tím vzniká syrový zvuk, často spojovaný s originálními texty. V těch se odráží současné dění, ale taky jistá dávka ironické introspekce.

Text: Andrea Hupková, foto: Andreas Neumann, Mark Seliger, Sasha Samsonova, Silvia Árestová
Témata: Colours of Ostrava, festivaly, Queens of the Stone Age, Lenny Kravitz, Berlin Manson, Adonxs, Sam Smith, Sunbrella, Zara Larsson, Billy Barman, Tangerine Dream, D.Y.K.

zavřít