Uzávěr lahve s olejem má skrytou funkci, o které téměř nikdo neví. Stačí jím otočit

Zejména při smažení často používáme více oleje, než je nutné. A často ho používáme mnohem více, než je zdravé a doporučené. Proto existují užitečné tipy, které nám pomohou při vaření ušetřit. Nejen pro naše zdraví, ale i pro naše peněženky.

Vždy přidávejte olej do rozpálené pánve nebo hrnce. Nejenže se rychleji zahřeje, ale také ho spotřebujete méně. Ještě více ušetříte, když ho do pánve nebudete přilévat, ale jen vytírat. Tím ušetříte až 90 % oleje.

Dobrou alternativou k pánvi je také použití trouby. Stačí jídlo před pečením smíchat s trochou oleje a koření a položit ho na plech vyložený pečicím papírem. Takto můžete péct prakticky bez tuku.

Bez tuku můžete také smažit vejce nebo připravovat volská oka. Stačí přidat na pánev 2 lžíce perlivé vody a počkat, až se uvaří. Poté přidejte vejce a uvidíte, že pokud jsou pošírovaná, budou okraje stejně křupavé, jako kdybyste je vařili na tuku.

Množství oleje můžete snížit použitím nepřilnavé pánve, protože k tomu potřebujete opravdu jen minimum tuku. Nelijte však olej přímo z láhve v množství, které se vám zdá „tak akorát“. Odměřte si ho lžící a rozetřete ho po pánvi pomocí štětce na pečivo nebo cukrářského štětce.

Bez oleje se samozřejmě vždy neobejdete. Proto udělejte do uzávěru láhve malý otvor a tuk jím nalijte do hrnce. Menší otvor můžete udělat také v zátce pod víčkem. Dávejte však pozor, abyste ji neporušili. Malý otvor vám neumožní nalít do hrnce více tuku, než jste zamýšleli. Jak se často stává, když nejprve odstraníte plastovou zátku s výstupkem a nalijete olej až do hrdla.

Nebo jak ukázala tiktokerka Shannon Dohertyová, vnitřní uzávěr s „kroužkem“ má funkci zabránit vylití příliš velkého množství oleje z láhve, slouží jako jakýsi omezovač!

Jediné, co musíte udělat, je vyjmout jej, poté jej otočit dnem vzhůru a znovu připevnit k hrdlu láhve.

@athomewithshannon Best LIFE HACK 💡 Oil Bottles!! Best pour ever now!! So genius! @lucky_basnet1 #lifehacks #hacks #learnontiktok #lifehack #momsoftiktok ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Zdroj: citymagazine, titulní obrázek: Pixabay.com/congerdesign