Nově dostupný malware šikanuje Android. Naučte se, jak se mu bránit

Android
Autor: Torsten Dettlaff / Zdroj: Pexels

Naše telefony se staly naší neodmyslitelnou součástí. Máme v něm uloženy všechny naše osobní údaje, bankovní data a mnoho citlivých souborů. Je tedy samozřejmé, že to poslední, co byste chtěli, je, aby hacker do vašeho smartphonu přidal zadní vrátka. No, objevil se nový malware Wpeeper Android, který přesně tohle dokáže.

Tento malware pro Android byl zatím objeven ve dvou neoficiálních obchodech s aplikacemi. Tam se maskuje jako obchod s aplikacemi Uptodown. Vzhledem k názvu už možná tušíte, že jde o obchod s aplikacemi třetích stran.

Bezpečnostní výzkumníci ze společnosti Tencent XLab odhalili, že malware Wpeeper pro Android infikoval tisíce zařízení. Rozsah operace zatím není jasný. Stále také neznáme hackery, kteří za ním stojí. Víme však, že obsahuje několik pokročilých funkcí. Ty dělají z malwaru Wpeeper Android hrozbu, která spadá do vysoké úrovně. Chcete se o něm dozvědět více a zjistit, jak zůstat v bezpečí? Potom byste měli pokračovat ve čtení.

Další informace o malwaru Wpeeper pro Android

Wpeeper není běžný malware pro Android. Analytici byli překvapeni, když zjistili, že proletěl pod radarem populárních antivirových skenerů, jako je například VirusTotal. Díky této nenápadnosti je ještě důležitější znát jeho schopnosti.

Jedním z charakteristických znaků Wpeeperu je chytré využívání napadených stránek WordPress. Ty fungují jako štít a maskují komunikaci mezi infikovanými zařízeními a řídicím centrem hackera. Toto složité nastavení ztěžuje úřadům likvidaci operace a přerušení toku ukradených dat.

Po instalaci se Wpeeper stane digitálním špehem vašeho telefonu. Může ukrást širokou škálu informací. Patří mezi ně podrobnosti o zařízení, seznamy aplikací a dokonce i konkrétní soubory. Malware pro Android může dokonce stahovat a spouštět nové škodlivé programy, čímž neustále vyvíjí svůj útok. Wpeeper může dokonce beze stopy zmizet, což ještě více ztěžuje jeho odhalení.

Přestože se celý rozsah hrozby stále vyšetřuje, potenciál škod je zřejmý. Proto je důležité se dozvědět, jak se před tímto malwarem pro Android chránit.

Jak se chránit před malwarem Wpeeper pro Android

Malware Wpeeper Android představuje vážnou hrozbu. Nemusíte však dělat mnoho, abyste před ním zůstali v bezpečí. Zde je několik účinných strategií:

Nenahrávejte neověřené aplikace

Nejúčinnější obranou je zcela se vyhnout sideloadingu aplikací. Některé aplikace jsou sice pohodlné, ale rizika převažují nad výhodami. Oficiální obchody s aplikacemi, jako je například obchod Google Play, mají přísnější bezpečnostní kontroly, které pomáhají udržet malware na uzdě.

Zapnutí funkce Google Play Protect

Většina telefonů se systémem Android má předinstalovanou funkci Google Play Protect. Jedná se o vestavěný bezpečnostní skener.  Ujistěte se, že je zapnutý, aby kontroloval stávající a nově stažené aplikace na přítomnost hrozeb.

Zvažte použití spolehlivého antiviru

Pro další úroveň ochrany zvažte instalaci renomované antivirové aplikace z důvěryhodného zdroje. Dobrý antivirus vám ušetří mnoho starostí.

Pamatujte, že klíčem k úspěchu je ostražitost. Hackeři využívají sideloading jako způsob šíření malwaru. Pokud se budete držet oficiálních obchodů s aplikacemi a budete si dávat pozor na to, co instalujete, výrazně snížíte riziko nákazy.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: tomsguide.com, thehackernews.com

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení: 2

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *