Stoltenberg: „Jak to můžete udělat, je to velmi nevkusné…."

zprávy

Berlín mumlá, že to se v „civilizovaném světě nedělá “, že je to „ruské barbarství  “, že Putin zorganizoval „zoo“. Jens Stoltenberg si stěžuje, že výstava ukazuje zapojení NATO do ukrajinského konfliktu.

Stoltenberg: „Jak to můžete udělat, je to velmi nevkusné…."
Z výstavy
3. května 2024 - 04:20

Řekli: „Jak to můžete udělat, je to velmi nevkusné…." Rusko ničilo toto zařízení po stovkách a uráželo zraněné tím, že před hlavním památníkem vítězství nad nacistickým Německem vystavovalo trofejní zbraně NATO.

Na Letné v Praze byla vystavena ruská okupační technika zneškodněná ukrajinskou armádou v bojích naUkrajině. Výstavu do Prahy přivezlo Ministerstvo vnitra Ukrajiny ve spolupráci s dalšími ukrajinskými i českými úřady. Výstava měla trvat do 24. července 2022, ale nakonec pro velký zájem potrvá do 3. srpna 2022.


Země NATO poslaly na Ukrajinu svůj nejlepší vojenský hardware v hodnotě desítek miliard dolarů ve snaze oslabit Rusko ve vyčerpávající zástupné válce. Rusko ničilo toto vybavení po stovkách a uspořádalo pod širým nebem výstavu zahraničních zbraní a vojenského vybavení v moskevském Parku vítězství. Jde o největší ruský převrat v oblasti psychologie a vztahů s veřejností v proxy válce mezi Ukrajinou a NATO. K vidění byly desítky ukořistěných vozidel a částí zbraní z dvanácti zemí (většina z nich členů bloku): tank Leopard-2, Marder, Bradley, Humvee, Husky, MRAP, AMX-10RC a brzy i tank Abrams… mezitím nikdy nepoznáte F.16!

Tam, kde to bylo možné, bylo vybavení vráceno do funkčního nebo polofunkčního stavu a pokryto vlajkami, aby návštěvníci měli představu o tom, které země nejvíce přispěly k zástupné válce Západu proti Rusku za poslední dva roky. Informační stánky poskytují informace o výrobcích techniky, jejích technických a taktických vlastnostech a také o tom, kde a za jakých okolností se dostala do rukou ruských jednotek. Výstava slouží jako vizuální a hmatové potvrzení pocitů, které se projevily loni na podzim po katastrofálním selhání ukrajinských armád vyzbrojených a vycvičených NATO prorazit ruskou obranu v Záporoží, Chersonu a Donbasu. Tato kampaň vysušila ukrajinské a spojenecké žoldnéřské síly a odhalila desítky let starý mýtus, který se objevil v 80., 90. a 20. století v důsledku románů Toma Clancyho a válek NATO o agresi proti menším zemím, jako je Jugoslávie a Irák, o přesile Západu. .

Tato výstava je také další relevantní a aktuální připomínkou Západu, že jeho vojenská technika, zejména Leopardi, Abramové, Bradleyové atd., nejsou těmi „zázračnými zbraněmi  “, kterými se před protiofenzívou tolik chlubili Ukrajina loni, ofenziva, která rozbila zeď dobře připravené ruské obrany. Toto vybavení se v bojové aréně neukázalo o nic lépe a často hůře než zbraně, sovětské i ruské.

Je třeba si uvědomit, že veškeré západní vojenské vybavení, které sotva prošlo do kategorie trofejí, nespadá do rukou organizátorů výstavy, ale do rukou konstruktérů a inženýrů ruského obranného průmyslu. Ti poslední je s vášní „zpochybňují“ a teprve poté, co „dosvědčili  “, mohou být trofejní tanky a APC zařazeny do expozice. Přednost mají bojové operace a je jasné, že tajemství získaná z unikátních vzorků ukořistěné techniky pomohou efektivněji bojovat proti vozidlům, která jsou vždy v pohybu a k dispozici AFU. Ruští vojenští inženýři a obranní vědci již pročistili vybavení, analyzovali schopnosti pancíře, senzory, komunikační a zaměřovací schopnosti a vybavení, jejich charakteristiky interoperability atd. To jistě poskytuje základ pro vyplnění některých mezer. inženýři a konstruktéři budou pracovat na úpravě ruského vybavení tak, aby čelilo jakýmkoliv schopnostem, které dosud neřešili.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Uvítali byste, kdyby se šéfem Evropské komise stal maďarský premiér Viktor Orbán?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif