Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Hledáme hráče, u kterých blafne oheň, řekl Rulík. Duel s výstrahou od Finů uvítal

Na střely sice národní tým vyhrál 39:16, ale výsledek hovoří jasně – 1:4. Kouč reprezentace Radim Rulík po úvodním utkání Českých hokejových her v Brně pojmenoval herní nedostatky, zároveň nebyl přehnaně kritický. "Byl to zkrátka klasický zápas, který nás bude čekat na šampionátu, nejen s Finskem, ale celkově," řekl. Duel se Suomi bral za dobrou prověrku před otvírákem domácího turnaje. Druhé utkání proti Švédsku sledujte živě v sobotu od 15:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Radim Rulík
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Trenér českého týmu už vyzkoušel posily z NHL. "Jsem strašně rád, že někteří si zápas s Finy zahráli, protože nás to čeká v prvním utkání v Praze. Nebude to nic jednoduchého, je dobře, že jsme si s nimi mohli zahrát. Šlo o klasický zápas, který nás bude čekat na turnaji. Samozřejmě vím, že v Praze to bude ještě o třicet procent rychlejší a o level těžší," prohlásil Rulík.

V Brně se divákům ukázali kromě brankáře Lukáše Dostála i Radko Gudas, Jan Rutta, Ondřej Palát, Tomáš Nosek, Dominik Kubalík, Filip Zadina a Radim Zohorna.

"Vůbec nechci nikoho omlouvat, jen chci vysvětlit, že někteří kluci hráli po dlouhé době ostrý zápas. Například Filip Zadina měl v závěru sezony zranění v dolní části těla. Poslední ostré utkání odehrál 7. dubna. To je strašně dlouhá doba. Musíme dát klukům z NHL trochu prostor a čas, aby se zase adaptovali a dostali do herního tempa," uvedl Rulík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Finsko

Na otázku, zda se tým v takto krátkém čase může sehrát, odpověděl jasným příkladem. "Kanaďané se sejdou na letišti a dají to do kupy během pár dní. Pokud zvolíme správné typy, věřím, že pro souhru bude dostatek času. Bude strašně důležité, jaké srdce si tam přeneseme, a aspekty, které pomáhají bitvy vyhrávat."

Na turnaji v Brně si dává Rulík s realizačním týmem za cíl najít hráče, kteří jsou v sobě schopní probudit entuziasmus. "Potřebujeme zvolit hráče, u kterých když se dostanou do nominace, nenastane pokles formy, ale nakopne je to. Jakoby blafne u nich oheň a začne to hořet."

Účinný styl Suomi

Finové opět převedli svůj standardní pragmatický výkon. Poctivě směrem dozadu, ale efektivně v ofenzivě. "Finové hráli do obrany, hlídali si to. Snažili se pokrýt naše protiútoky, což se jim celkem dařilo. Poměr střel přesně dokumentuje to, že jsme snahu měli. Hráči tam nechali, co v nich v tu chvíli bylo. Snažili jsme se přes ně dostat, bohužel, nepovedlo se," hodnotil osmapadesátiletý kouč.

Vždyť po první třetině byl poměr střel 12:2. Při svém prvním utkání v brance za seniorskou reprezentaci neměl Dostál na brněnském ledě, kde vyrůstal, tolik práce. "Nebylo to pro něj jednoduché. Nenechali jsme ho v té první třetině nějak rozchytat," pousmál se Rulík.

"Inkasovali jsme v přesilovce, na kterou jsme trénovali a věděli jsme, co budou hrát. Bohužel jsme to nepokryli a dostali jsme první gól. Mrzí mě ještě druhý gól, který byl po buly, kde nás přetlačili v předbrankovém prostoru. To byly dva góly, kterým jsme mohli zabránit," poukázal Rulík na trefy Vili Saarijärviho a Arttu Hyryho.

Hosté uspěli dvakrát dorážkou v předbrankovém prostoru. Pohotovou reakci ukázal Hyry a Oliver Kapanen. Před gólmanem tak byli šikovnější Finové. "Určitě musíme být daleko nebezpečnější ve slotu a předbrankovém prostoru. Tam vidíme hodně prostoru na zlepšení,” uvědomoval si český trenér.

Český tým si pomohl dorážkou až v případě Jáchyma Kondelíka, které ovšem pouze snižoval při hře bez brankáře na 1:3. "Jsem zastáncem toho, když hráč bez kotouče ví, že z každé pozice půjde do brány, letí do ní a rve se o prostor, tak jsou z toho prostě góly. V momentě, kdy hráči čekají na nějakou formu spolupráce, ale kotouč jde do ohně před branku, šanci na úspěch to nemá. Tohle se musí sehrát malinko jinak," popsal Rulík.

Ke gólu nevedly ani čtyři přesilové hry. Kouč přiznal, že speciálními formacemi tak trochu mlžil. "Na mistrovství světa to bude jiné, nechtěl jsem to úplně odkrýt. To platí i o postu prvního obránce pro přesilovku. Neřeknu vám jméno, i když to mám hlavě. Když vám to povím, Finové si to přeloží a přečtou. Takže zatím mlčím, uvidíte při nominaci," sdělil trenér.

V sobotu čeká jeho výběr zápas se Švédskem, do něhož nastoupí jiná sestava. Neprozradil ani počet hráčů, které na sobotu pozmění. "Měl jsem to připravené, ale ještě do toho asi sáhnu. Poznáte to v pátek na tréninku," řekl.

Jistotu ale mají tři gólmani. Mimo Dostála i Petr Mrázek, který mu kryl záda, a z tribuny přihlížel Karel Vejmelka. "Dostál to neměl vůbec jednoduché, ale takové zápasy prostě jsou. Víme, že Davidu Rittichovi skončila v Americe sezona, ale do trojlístku v bráně nechceme sahat," uzavřel Rulík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články