Domácí leštěnka na dřevěný nábytek: Potřebujete jen 2 ingredience a dřevo bude zářit novotou

stůl

Milujete dřevo? Vyrobte si domácí leštěnku, kterou nablýskáte nábytek i podlahy. Potřebujete k tomu jen 2 suroviny.

Dřevo je nadčasové. Navodí útulnou a hřejivou atmosféru v každé domácnosti. Pokud se pyšníte dřevěným nábytkem či podlahou, pak si stačí vyrobit domácí leštěnku. Jak na to?

Domácí leštěnka na dřevo

Není třeba kupovat mnohdy zbytečně drahé přípravky, které nejsou zrovna nejšetrnější k prostředí i našemu zdraví. Stačí si vyrobit domácí leštěnku v eko variantě. Potřebujete 150 g oleje (olivový, mandlový či jakýkoli tekutý olej) a 20 g včelího vosku.

Včelí vosk s olejem dejte do zavařovací sklenice. Připravte si hrnec s vodou, která bude sahat do poloviny sklenice. Sklenici vložte do hrnce, přiveďte k varu. Teplotu je třeba upravit tak, aby voda necákala do sklenice. Občas je možné směs promíchat, čímž urychlíte rozpouštění. Jakmile bude vosk zcela rozpuštěný, vyndejte opatrně sklenici z vody a obsah přelijte do misky. Leštěnku nechte zcela vychladnout. Metličkou vychladlou směs promíchejte. Pak už jen stačí přelít do lahvičky či tuby.

Správné použití doma vyrobené leštěnky

Malé množství takto doma vyrobené leštěnky dejte na hadřík nebo houbičku a naneste na nábytek či podlahu. Začněte pozvolna roztírat. Pasta je poměrně mastná, je třeba použít opravdu malé množství. Až pastu rozetřete, použijte hadřík k rozleštění.

nábytek

Foto: Pixabay

Lesk dřevu navrátí i lněný olej

K leštění dřevěného nábytku můžete použít i jen obyčejný lněný olej, který je však vhodnější na dřevo bez povrchové úpravy. Přírodnímu dřevu navrátí barvu i lesklý povrch. Vzhledem k tomu, že je na obnovu lesku třeba jen velmi malé množství, můžete použít i vonný esenciální olej. V nouzi poslouží k naleštění a provonění nábytku i pouhé slupky od citrusů. Měkkou částí je možné dřevěný povrch dobře očistit a zároveň projasnit. K tomu se vám bude doma linout krásná a příjemná ovocná vůně.

Zdroj: ireceptar.cz, zijemehomemade.cz

Náhledové foto: Pixabay