3. května 2024 07:00
Adam Vala

Skutečné vylodění v Normandii: Unikátní dobové záběry jsou mrazivější než Zachraňte vojína Ryana

Podívejte se, jak to skutečně vypadalo na francouzských plážích, když k nim dorazila spojenecká vojska ve druhé světové válce.

Vylodění v Normandii je obrovským pojmem. Pokud se na spojeneckou operaci podíváte očima historiků, šlo o jeden z nejzásadnějších momentů druhé světové války, díky kterému se nakonec podařilo porazit Německo a konflikt ukončit. Samotný akt vylodění byl ale pro jednotlivé vojáky velmi psychicky a fyzicky náročný, což dokazuje nejen skvěle natočený film Zachraňte vojína Ryana, ale přirozeně i dobové záběry. Na pár z nich se nyní můžete podívat a zkusit se vžít do role těch, kteří se ocitli tváří v tvář německým kulometům, když se snažili zdolat pás pláže a dostat se alespoň do relativního bezpečí.

Čtěte také: O kapitulaci Německa věděl dřív než zbytek světa. 50 let musel o dešifrovaném vzkazu mlčet

Video, které je k dispozici ke zhlédnutí na kanále War Archives na YouTube, zachycuje několik výsadkových člunů a vojáky, kteří jimi byli přepravováni z Anglie do Francie. Ne všechny vyloďovací pláže byly tak úpěnlivě bráněné ze strany Němců, jako pověstná pláž Omaha, přesto vojáci museli cítit obrovský strach ve chvíli, kdy se štít lodi pomalu sunul k zemi a nezbývalo nic jiného, než vyběhnout ven, snažit se co nejrychleji zorientovat a běžet k nejbližší vhodné překážce. Ovšem zatímco muži na záběrech měli štěstí a výsadek přežili, ostatní na jiných plážích museli čelit zhmotněnému peklu.

Tváří v tvář kulometům

Na zmíněné pláži Omaha padlo nejvíce spojeneckých i německých vojáků. Na straně spojenců to bylo až 5000 vojáků, na straně Němců 1200. Byla to ale i pláž Sword, na které padlo asi 630 britských vojáků nebo Juno, kde bylo zabito 359 britských a kanadských vojáků, téměř 600 jich bylo zraněno a bezmála 50 padlo do zajetí. I přes tyto ztráty se ale spojeneckým silám podařilo vytvořit důležité předmostí pro další výsadky a následný vpád do Evropy, který znamenal konec pro Hitlerovo Německo i druhou světovou válku.

Zdroj: War Archives - YouTube, CNN

Video, které jste mohli minout: Sebevraždu Rudolfa Hesse obklopují konspirace. Hitlerův zběhlý kumpán vydržel naživu nejdéle

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky Německo Francie vojáci Druhá světová válka den D Zachraňte vojína Ryana Vylodění v Normandii spojenecké síly

Populární filmy na Prima Zoom